Hakkliha pannil ja pajas

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Hakklihast saab koos südamesõbralike kaaslaste tomati, sibula ja köögiviljadega vaevatult maitsva lõunaroa või eine.
Kui aga tomat miskipärast meelepärane pole, võib selle asendada vee ja leemekuubikutega, mõnes roas hapukoorega.

Täidetud lihapätsikesed

0,5 kg veisehakkliha
1 sl õli
2 sl jahu
4 sl vett
pipart ja soola

Täidis:
2 sl peenestatud sibulat
1 sl õli
1 munarebu
peenestatud siledaid petersellilehti
2 sl riivjuustu

Kuumuta sibul õlis väikesel kuumusel läbipaistvaks, lase jahtuda ning sega ülejäänud täidiseainetega. Mõõda muna, jahu ja maitseained hakkliha peale ning sega mikseri taignakonksudega. Vormi taignast märgade kätega kaheksa õhukest lamedat pätsi, jaga täidis nelja pätsi keskele. Tõsta ülejäänud neli eelmiste peale ja näpi servad tihedalt kinni. Aja veidi õli pannil keskmisest kõrgemal kuumusel tuliseks ja prae pätsikesi kõrgel kuumusel mõlemalt poolt paar minutit. Järelküpseta ahjus 200 °C juures 10-15 minutit.

Pasta-hakkliharoog

0,5 kg hakkliha
2 sl õli
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
veidi Cayenne’i pipart
1 tl kuivatatud punet
2 purki purustatud tomatit
1 tl suhkrut
5 dl vett
200 g pisikesi sarvekesi (kindlasti Itaalia)

Kuumuta peenestatud sibulat, küüslauku ja hakkliha pannil mõõdukal kuumusel pidevalt segades, kuni liha punane värvus on kadunud. Kalla suuremasse keedunõusse, lisa tomatihoidis, sarvekesed ja vesi ning lase pehmeks haududa; vajadusel kalla juurde vett või tomatimahla.

NB! Tomati happesuse tõttu vajab pasta tavalisest 2-3 korda pikemat pehmenemisaega.

Lihakoogid paprikaga

400 g veisehakkliha
1 sl õli
1 muna
1 pisike punane paprika
1 pisike kollane paprika
1 väike sibul
0,5 dl vett
1 tl soola
0,25 tl purustatud musta pipart

Lõika puhastatud paprika korrapärasteks pisikesteks kuubikuteks, tükelda ka sibul hästi peeneks. Sega kõik ained kokku ja vormi taignast pätsid. Prae need alguses mõlemalt poolt keskmisel kuumusel pruuniks ning järelküpseta ahjus 200 °C juures 10 minutit. Paku juurde kuuma keedetud riisi ja külma jogurtikastet.

Hakklihasupp

250 g hakkliha
1 sibul
veidi õli
8 dl vett
1 purk küüslaugumaitselist purustatud tomatit või 4 dl vett
4 kartulit
2 lihaleemekuubikut
300 g meelepäraseid külmutatud köögivilju
0,5 tl purustatud musta pipart

Kuumuta lahtinäpitud hakkliha õlis ainult kuni punase värvuse kadumiseni; tõsta kohe vahukulbiga pannilt ära. Kuumuta peenestatud sibul väheses õlis läbipaistvaks. Lisa vesi ja hakkliha ning lase keema tõusta. Pudenda potti lihaleemekuubikud ja lisa tükeldatud kartul; keeda 10 minutit madalal kuumusel. Lisa tomatihoidis või vesi ning köögiviljasegu, maitsesta pipraga ja hauta veel 5 minutit.

Õunasõbra kapsa-hakklihahautis

2 suurt sibulat
õli
1 kg kapsast
450 g hakkliha
4 suurt hapukat õuna
3 dl vett
1 tume lihaleemekuubik
purustatud musta pipart
soola

Lõika kapsas õhukesteks ribadeks ja õunad sektoriteks, kalla mõlemad hautamisnõusse, lisa sinna ka vesi ja aseta anum keskmisele pliidikuumusele. Poolita sibulad pikuti ja lõika seejärel õhukesteks poolrõngasteks. Kuumuta õlis madalal kuumusel 8-10 minutit ja kalla kapsasegule. Kuumuta lahtinäpitud hakkliha kahe eraldi portsjonina õlis kuni punase värvuse kadumiseni ja kalla samuti hautamisnõusse. Lisa pudendatud leemekuubik, veidi pipart ja soola, sega hästi läbi ja hauta madalal kuumusel vähemalt tund või isegi rohkem ehk kuni kapsas on soovikohaselt pehmenenud. Hoolitse, et anuma põhjas oleks pidevalt paari sentimeetri jagu vedelikku. Viimistle maitse vahetult enne hautamise lõppu. Hautise juurde maitsevad keedetud kartulid.

Hakkliha-köögivilja panniroog

1 sl õli
2 sibulat
250 g hakkliha
300 g külmutatud köögivilja
1 purk purustatud tomatit või 4 dl vett ja 1 lihaleemekuubik
1 küüslauguküüs või küüslaugusoola
purustatud musta pipart
soola

Lisandiks:
keedetud riis või kartulid


Kuumuta peenestatud sibulat õlis 5-7 minutit, tõsta vahukulbiga ära. Kuumuta lahtinäpitud hakkliha punase värvuse kadumiseni. Lisa köögivili, sibul ja tomatihoidis või lihaleem, sega hästi läbi ja lase 10 minutit tasakesi podiseda. Maitsesta soovikohaselt.

Küüslaugu-sibula-hakkliha pastakaste

250 g hakkliha
2 suurt sibulat
3 suurt küüslauguküünt
2 purki purustatud tomateid
soola
purustatud musta pipart
kuivatatud basiilikut

Kuumuta peenestatud sibulat 5 minutit õlis, lisa noaga peenestatud küüslauk ja kuumuta veel paar minutit. Pane pannile ka lahtinäpitud hakkliha ja kuumuta segades kuni hakkliha punase värvuse kadumiseni. Lisa otsekohe tomatihoidis, veidi soola ja pipart ning lase 20 minutit vaikselt haududa, pritsmete püüdmiseks aseta anuma peale tagurpidi pööratud suur sõel või rasvapüüdmisvõrk. Maitsesta lõplikult alles valmimise eel; serveeri kohe koos äsjakeedetud kuuma pastaga.

Tortillaräpid hakkliha-oahautisega

8 tortillat
Täidis:

400 g hakkliha
0,5 tl soola
Cayenne’i pipart
küüslaugusoola
2 suurt sibulat
1 purk valgeid ube tomatis
1 dl teravat salsakastet

Katteks:

100 g riivjuustu

Prae lahtinäpitud hakkliha kuni punase värvi kadumiseni, lisa peenestatud sibul ja maitseained, oahoidis ja salsakaste ning hauta ilma kaaneta vähemalt 15 minutit. Pihusta igale tortillale pehmendamiseks veidi vett, tõsta peale hautist ja voldi tortilla taskukujuliselt selle ümber. Serveeri kohe kergeks eineks.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa