Kirev kapsaseltskond

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Varasügisesed kapsad on liigist olenemata õrnad ja mahlased ning maitsevad kõige paremini päris toorelt või ainult kergelt keevas vees ehmatatult. Üllatavalt uudse nüansi saavad kapsad indiapärases currys või kookospiimaga pajaroas ning isegi lasanjes. Kes aga seni on kapsarullide pakkimist tüütuks pidanud, võib kogu pere üheainsa rulliga ära toita.

Kahe kapsa salat

1 lillkapsas
1 spargelkapsas
Kaste:
0,5 dl vett
5 sl sidrunimahla
0,5 tl soola
1 kuhjaga tl suhkrut
0,5 tl jahvatatud muskaati
0,5 dl head salatiõli

Mõõda kastmeained (peale õli) kaanega purki ja loksuta, kuni sool ja suhkur sulavad. Lisa õli, raputa põhjalikult läbi ja jäta maitsestuma. Jaga kapsad õisikuteks, pane vähese soolaga maitsestatud keeva vette ja keeda 2 minutit. Kurna sõelale, kalla külma veega üle ja lase nõrguda. Pane seejärel kaanega suletavasse karpi ja nirista tihedalt kastmega üle. Pane karp vähemalt paariks tunniks külma ja keera iga poole tunni tagant ümber, et maitsestumine oleks ühtlane. Salat säilib hästi ka järgmise päevani.


Kapsa-õunasalat

200 g punast kapsast
2 hapukat kõva õuna
Kaste:
1 sl sidrunimahla
0,5 dl apelsinimahla
1 sl vedelat mett
0,5 tl riivitud ingverijuurt

Klopi kastmeained kokku. Lõika kapsas ribadeks, riivi kooritud õunad jämeda riiviga. Sega õun ja kapsas, nirista kastmega üle ja tõsta mitu korda segamini. Lase jahedas kohas tund aega maitsestuda.


Rooskapsas sidrunikastmes

1 pakk külmutatud rooskapsast
2 sl heamaitselist õli
2,5 dl kuuma vett + 1 kanaleemekuubik
2 sl sidrunimahla
pipart
0,5 dl külma vett
2 tl kartulijahu

Kalla rooskapsas ägedalt keevasse vette ja lase paar-kolm minutit keeda; kalla sõelale nõrguma ja raputa võimalikult kuivaks. Pruunista pallikesed kuumas õlis, lisa kuum vesi, pudendatud leemekuubik ja sidrunimahl. Hauta vaevalt keevana 5 minutit või kauem ehk kuni pallikesed on terava noaga proovides peaaegu pehmed. Lisa siis peene nirena veega segatud kartulijahu ja kuumuta segades, kuni kaste pakseneb. Viimistle maitse soola ja pipraga. Paku kuumalt või jahtunult, koos leivaga iseseisva kerge lõunaroana või liharoa lisandiks.


Kapsaroog kookosega

300 g savoi kapsast või varasügisest valget peakapsast
1 väiksem lillkapsas
1 spargelkapsas
1 punane tshillikaun
3 sl õli
0,5 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud vürtsköömnet ehk jeerat
0,5 dl seesamiseemneid
3 dl kookospiima
1 tl soola
1 sl või rohkem laimi- või sidrunimahla
värsket koriandrit

Lõika peakapsas umbes 5 mm laiusteks ribadeks. Jaga lill- ja spargelkapsas õisikuteks. Koori spargelkapsa vars ja lõika viiludeks. Eemalda tshillikaunast seemned ja lõika viljaliha tükikesteks. Aja õli kuumaks, pane pannile tshilli, ingver, vürtsköömen ja seesamiseemned ning kuumuta neid segades paar minutit. Lisa kookospiim, sool ja laimi- või sidrunimahl ning lase segades keema tõusta. Vähenda kuumust ja hauta lillkapsaõisikuid mõni minut, lisa spargelkapsas ja peakapsaribad. Hauta kaane all umbes 10 minutit ehk kuni kõik kapsad on veel mõnusalt krõmpsuvad. Sega rooga mõned korrad alt ülespoole, et maitsestumine ühtlustuks.
Serveeri koos kartuliga lõunaroaks, soovi korral broileri või kala lisandiks. Roog maitseb suurepäraselt ka jahtunult.


Lillkapsa-curry

0,5 kg lillkapsast
1 punane paprika
1 roheline paprika
2 sl õli
1 sl karripulbrit
1 sl jahvatatud paprikat
soola
värskeid koriandri- või petersellilehti

Curry on Indiast pärinev vürtsikas liha- või kalaraguu, vahel ka köögiviljaroog, mille maitsestamisel on pruugitud ohtralt karripulbrit. Jaga lillkapsas õisikuteks ja pane 3 minutiks keeva vette. Kalla seejärel sõelale ja jahuta külma veega. Lõika puhastatud paprikad tükkideks. Kuumuta karripulbrit pidevalt segades õlis paar minutit, et maitse, värv ja aroom esile tuleksid. Lisa sorts vett, soola, paprikapulber, paprikatükid ja lillkapsas; sega läbi ja hauta mõni minut. Põletava maitse austajad lisagu ka Cayenne’i pipart. Tõhusama roa saamiseks võib lisada kuubikuteks lõigatud külmi keedetud kartuleid ja lasta need läbi kuumeneda.


Kogu pere kapsarull

1 keskmine pehmem kapsapea
Täidis:
1 kotike (125 g) eeltöödeldud pikateralist riisi
500 g segahakkliha
sibulapulbrit
1 dl vett
soola
purustatud musta pipart

Keeda riisi 30-40 minutit, võta kotist välja ja jahuta sõelal rohke külma veega. Väga kaua keedetud kotiriis küllastub niiskusega ega võta seda hiljem juurde täidisest. Õõnesta kapsajuurikas laialt ja sügavalt välja ning pane pea sügavasse keedunõusse keema. Sega hakkliha vee, riisi ja maitseainetega üsna tugeva maitsega tainaks. Kui kapsa pealmised lehed on muutunud painduvaks, tõsta need taldrikule jahtuma. Jätka keetmist ja lehtede koorimist. Lõika paksud rootsud õhemaks ja lao suuremad lehed küpsetuspaberile umbes 40x30 cm pikkuseks ristkülikuks, kattes iga järgmise lehega pool eelmisest. Lao suuremate peale veel ka väiksemaid lehti, nii et ümbrise paksus tuleks vähemalt 3 kapsakihti. Laota täidis pika reana ristküliku keskele ja keera lehed tihedalt täidise ümber. Tõsta rull paberi abil kahekordse fooliumiga kaetud ahjupanni keskele ja pööra liitekoht allapoole. Voldi või kägarda fooliumi vabad servad kokku, nii et rulli ümber tekiks sellest veidi suurem ajutine vorm. Nirista rullile õli ja riputa peale peent soola. Kalla fooliumvormi paari sentimeetri jagu keeva vett, riputa vette veidi soola, tõsta vorm ahjurestile ja küpseta kuumas ahjus umbes 30 minutit. Lisa uut keeva vett, kata rull lahtise fooliumitükiga ja hauta 175 °C juures veel vähemalt tund, soovitavalt isegi kaks.


Spargelkapsa-fetalasanje

6-8 lasanjeplaati
2 sl õli + 3 sl vett
2 suuremat sibulat
küüslaugupulbrit
800 g spargelkapsast
soola
1 tl kuivatatud basiilikut
valget või musta pipart
Piimakaste:
3 sl õli
0,75 dl (5 sl) jahu
8 dl külma piima
soola (ettevaatlikult)
0,25 tl jahvatatud muskaati
200 g fetakit
Katmiseks:
2 dl riivjuustu

Hauta peenestatud sibul õli ja vee segus pehmeks. Keeda pisikesteks õisikuteks jagatud kapsapead ning kooritud ja viilutatud varreosa 3 minutit. Sega kapsas ja sibul maitseainetega. Kastmeks pane jahu kuuma õlisse, sega läbi ning kalla kohe juurde kogu külm piim. Lase kaste pidevalt segades või vispeldades keema tõusta ja seejärel 5-7 minutit haududa. Maitsesta nii köögivili kui kaste üsna tugevalt.
Määri väiksem kandiline ahjuvorm pehme margariiniga ja laota vormi põhjale pool köögiviljasegust. Kata lasanjeplaatidega, laota peale pool piimakastmest ja kogu peenestatud fetaki. Kata lasanjeplaatide, ülejäänud köögiviljasegu ja piimakastmega. Riputa pinnale riivjuust, kata vorm tihedalt fooliumiga ja küpseta 225 °C ahju keskmisel siinil umbes 40 minutit. Küpsemise lõpupoole eemalda foolium, et ka pind pruunistuks. Lase enne serveerimist 10 minutit seista.


Kapsapirukad

800 g lehttainast
Täidis:
0,5 kg peakapsast
0,5 dl mahedamaitselist õli
2 dl vett
soola
jahvatatud muskaati
2 keedetud muna
Pintseldamiseks:
1 muna + 1 sl vett

Lõika kapsas peenikesteks ribadeks; hauta vee ja õli segus pehmeks. Lisa vajadusel uut vett. Maitsesta võrdlemisi tugevalt, sega juurde peenestatud muna.
Rulli külm tainas 3 mm paksuseks ristkülikuks ja jaga see 6x12 cm ristkülikuteks. Tõsta iga ristküliku ühte otsa kuhjake täidist, lõika vabasse poolde iga sentimeetri järel põikisuunalised, 2 cm enne ääri lõppevad sisselõiked, nii et pind sarnaneb ribakardinaga. Pintselda ristkülikute servad üle lahtiklopitud munaga, tõsta läbilõigetega pool täidisele ja vajuta ääred kokku. Pintselda lahtiklopitud munaseguga ja küpseta alumisel siinil 225 °C juures 12-15 minutit ehk kuni tainaümbris on kenasti pruunistunud ja kõrgeks kerkinud.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
tii tii 05.juuli 2009 18:42
lihtsalt wow! ja isegi sellised inimesed, kes loevad iga kalorit võtavad lisaportsjoni ;)
abibi 12.juuni 2009 15:16
imemaitsev ja kerge:-)
1