Päikest toitudesse

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Põhjamaine loodus alles valmistub märtsis uueks ärkamiseks, kuid Hispaanias, Iisraelis, Marokos, Kreekas ja Küprosel on valminud talvine apelsinisaak.
Rohkearvulisi apelsinisorte võib kasutuseesmärgi järgi jagada kahte põhirühma. Mahla saamiseks kasvatatavad sordid on magusad, suured ja mahlased, koor on enamasti paks ja kinnitub tihedalt viljaliha külge. Üks parimaid sorte, mida sageli süüakse lihtsalt puuviljana, on naba-apelsin, mille tipus on koore alla peidetult veel üks pisike lisavili. Hea sordina on tuntud Jaffa, mis on saanud nime Iisraeli linna järgi.
Mahla-apelsinide hulka kuuluvad ka teistest mahlaviljadest õhema koorega, kuid väga mahlased veriapelsinid. Nende liigitamine sõltub suuresti kasvutingimustest, sademete hulgast ning isegi sellest, kas vili kasvas puu ladvas või alumistel okstel. Nii on pool-veriapelsinidel punane ainult viljaliha, koor aga kollane. Täis-veriapelsin on punane nii seest kui väljast, topelt-veriapelsinil on ka mahl punane.
Söögiapelsinide maitse varieerub hapukast kuni väga magusani ning nende viljade koor on üsna õhuke. Siia kuuluvad ka klementiinid, mida sageli liigitatakse mandariinide hulka, ja eriliselt magusad mesiapelsinid.
Keediste ja marmelaadide valmistamiseks ning mainekate likööride Grand Marnier ja Curaçao maitsestamiseks kasutatakse mõruapelsine. Tuntuim sort on Seville. Sort nimega Bergamot annab erilise maitsenüansi maailmakuulsale teesegule Earl Grey.

Kuidas valida ja kasutada?
Ostes tasub valida viljad, mis sõrmega vajutades on tihkelt elastsed, kätte võttes aga tunduvad oma suuruse kohta rasked. Koor olgu läikiv ja plekkideta. Oran‪zh värvus ei olegi nii oluline, sest ka täiesti küpsete ja väga mahlaste apelsinide koor võib mõnikord olla kahvatu või isegi rohekas. Kuivamise vältimiseks kilesse pakitult säilivad apelsinid toatemperatuuril päris mitu päeva, külmkapi puuviljasahtlis aga kaks nädalat.
Puuviljana söödava apelsini koort on hõlbus eemaldada lõikenokaga varustatud apelsininoa abil. Kui sa ei soovi koorest sukaadi keeta, riivi kollane kooreosa peene terava riiviga ära, sega vähese suhkruga ja säilita pisikese topsi sees külmkapis. Mahedad järelroad ja küpsetised saavad apelsinikoorega maitsestades lausa uskumatult hõrgu maitse ja aroomi. Apelsininoa noka abil saad apelsinikoorest lõigata pika riba, mida võib koolutada spiraaliks ja pruukida kokteiliklaaside või järelroogade kaunistamiseks.
Suurepärase maitse ja värskuse annab apelsin kana, keedusinki ja riisi sisaldavatele majoneesikastmega segasalatitele, ent sobib hästi ka paljudesse trendikatesse vinegrettkastmega salatitesse.
Apelsinimahl või tükeldatud apelsin passib sealiha-, kala- ja kanaroogadesse nii eelnevaks marineerimiseks kui ka hautiseleeme või kastme hulka. Värske apelsinimahl õilistab igapäevasemagi porgandipüree- või kalasupi ning on algmaterjaliks päikesevärvilisele kissellile. Apelsinimahlaga maitsestatakse pannkoogi- ja saiatainast, rääkimata lugematutest külmadest järelroogadest. Ning muidugi saab apelsinidest koos imepeenikeste kooreribadega ka niisugust mõrkjat marmelaadi, mida igal hommikul määrib oma röstsaiaviilule Inglise kuninganna.

Apelsinipilved
  • 4 munavalget
  • 2 sl sidrunimahla
  • 1 dl suhkrut
  • 2,5 dl Põltsamaa apelsinimarmelaadi
Vahusta munavalged sidrunimahlaga tugevaks vahuks. Lisa suhkur ja jätka vahustamist, kuni vaht on nii tugev, et püsib anumas ka siis, kui keerata see tagurpidi. Võta umbes 1 dl vahtu ja mikserda moosi hulka, et seda oleks hõlpsam vahuga segada. Kalla vaht segu peale ja tõsta alt ülespoole segamini. Jaga pokaalidesse, kaunista apelsinikooreribadega ja serveeri varsti, sest pikk seismine ei tule roale kasuks.


Vahustatud apelsinitarretis
  • 6 dl kanget apelsinimahla või Granini apelsini-porgandimahla
  • veidi riivitud apelsinikoort
  • maitse järgi suhkrut
  • 6 tl ‪želatiini
Maitsesta mahl suhkruga. Paisuta ‪zhelatiin 6 sl mahlaga, sulata kuumas veevannis ja sega ülejäänud mahlaga. Hoia külmkapis, kuni segu on muutunud lahtikloppimata munavalge sarnaseks. Mikserda kohevaks piimjaks vahuks, jaga pokaalidesse ja serveeri.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa