Lillkapsas muudab värvi ja kuju

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Lisaks harjumuspärasele valgele mügarlikule lillkapsale kohtab ka hele- või tumerohelisi ning mitmes lillas ja punases värvitoonis isendeid. Samuti on tagasihoidliku mügara kõrvale tekkinud uhke romaani (rahvusvaheliselt tuntud kui romanesco) lillkapsas, mille tihedad õisikud meenutavad jõulukuuske ning just nõnda seda kapsast inglise keeles nimetataksegi. 
Mõnikord nimetatakse romaani kapsast seda massiliselt kavatava Itaalia maakoha järgi bari kapsaks, vahel kohtab nimetust minarettkapsas.
Kõiki värvilisi hübriide, sealhulgas romaani kapsast saab toiduks kasutada samamoodi kui tavalist lillkapsast. Arvestama peaks aga, et kuumtöötlemine muudab erksad värvitoonid kahvatumaks ja mõnikord lausa ebaatraktiivseks. Vaid lillkapsa lähisugulane spargelkapsas ehk brokkoli käitub vastupidi, omandades blansheerimisel erkrohelise värvitooni. 
Tavaline valge lillkapsas on igivana kultuurtaim, mida enne selle jõudmist Euroopasse 16. sajandil oli kasvatatud Türgis, Egiptuses ja Süürias juba tuhandeid aastaid. Toiduks kasutatakse peamiselt õisikut, kuigi söödav on ka juurikas ning õisiku ümbruse õrnad lehed.
Lillkapsast tuleks süüa kas päris toorelt või vaid lühikese aja jooksul blansheeritult ehk kuuma veega ehmatatult. Nii on lillkapsas mitte ainult kõige maitsvam, vaid ka tervislikum. Mõtlemapanev tõik: C-vitamiini ehk askorbiinhapet on lillkapsasas 100 g kohta päevanormi jagu, kuid see kehtib ainult toorelt lillkapsa puhul. Pikal kuumutamisel väheneb vitamiinisisaldus märgatavalt. Rohkesti on lillkapsas ka foolhapet, mis kannab hoolt vere punaliblede ja nende töövõime eest.


Kasulikum toorelt
 
Kasuta lillkapsast segasalatites jämedalt riivitult, kuubikuteks lõigatult või pisikeste õisikutena. Õisikud sobivad imehästi ka dipivaagnale koos jogurtikastmetega.
Kuumaks toiduks võiks soovitada ahjus (juustu)kastmega üleküpsetatud ehk gratineeritud rooga. Hästi sobib lillkapsas ka pajaroogadesse, hautistesse ja suppidesse. Õisikuteks jaotatud kapsas lisa roale viimasena, vahetult enne lõplikku valmimist.  Kindlasti tasub proovida lillkapsaõisikuid ka wokiroogades.  
Säilitamiseks hoia lillkapsast kuivas kohas ning pese alles enne tarvitamist. Tihedalt toidukilesse mähitud kuiv lillkapsas säilib külmkapi köögiviljasahtlis viis päeva, hakates seejärel riknema või kuivama. Väga oluline on hoida lillkapsast (nagu ka muid kapsaid) eemal õuntest, pirnidest, banaanidest, melonitest ja tomatitest, millest eralduv etüleen kiirendab närtsimist ja riknemist.


Lillkapsacurry

2-3 suuremat suvisibulat
2 küüslauguküünt
0,5 kg lillkapsast
1 kollane või oranzh paprika
3 sl õli
2 sl meelepärast karripulbrit
1 tl riivitud ingverijuurt või
0,5 tl jahvatatud ingverit
1-2 dl kookospiima
raasuke suhkrut ja soola
siledaid petersellilehti

Curry on Indiast pärinev vürtsikas liha-, kala- või köögiviljaraguu, mille maitsestamisel on pruugitud lisaks muudele maitseainetele ohtralt karripulbrit.
Lõika küüslauguküüned viiludeks, suvisibulad sektoriteks. Kuumuta pidevalt segades õlis koos karripulbriga mõni minut. Lisa õisikuteks jaotatud või tükeldatud lillkapsas ja väikesed paprikatükid. Kuumuta segades veel mõni minut, lisa siis kookospiim ja lase madalal kuumusel haududa, kuni köögivili on pehmenenud, kuid krõmpsub hamba all. Riputa üle peenestatud peterselliga. Serveeri omaette roana või grillitud liha- või kalaroogade kõrvale. 


Pilkupüüdev kapsavaagen
 
2 keskmist lillkapsast
2 spargelkapsast
1 romaani kapsas
Keetmata juustukaste:
200 g sulatatud juustu
100 g maitsestamata toorjuustu
5 sl apelsini- või õunamahla
1 tl purustatud rosee- ja rohepiprateri
1 sl peenestatud melissilehti
 
Keeda spargelkapsaõisikuid soolakas vees 4-5 minutit, kalla otsekohe sõelal üle rohke külma veega ja lase nõrguda. Jaga lillkapsas ja romaani kapsas õisikuteks ning hoia 5 minutit külmas vees, nõruta.
Mikserda kokku toasoe toorjuust ja sulatatud juust, lisades vähehaaval mahla. Maitsesta pipra ja  melissiga. Aseta kapsaõisikud rühmadena madalale vaagnale ning kaste eraldi anumaga vaagna keskele. Serveeri kerge eelroana või bufeelaual suupistena.


Juustusupp kahe kapsaga

4 suvisibulat koos vartega
1 keskmine (400 g) lillkapsas
1 keskmine (250 g) spargelkapsas
1 sl õli
1 l vett
2 kanaleemekuubikut
0, 25 tl jahvatatud valget pipart
0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
200 g maitsestamata toorjuustu
1 dl peenestatud siledat peterselli
 
Lõika sibulad koos pealsetega rõngasteks. Jaga kapsad õisikuteks, millest suuremad lõika väiksemaks. Lõika spargelkapsa kooritud vars pisikesteks tükkideks ja kuumuta koos sibulaga pannil madalal kuumusel mõni minut. Kalla panni sisu keedunõusse kuuma vette, pudenda leemekuubikud ning lisa lillkapsatükid. Keeda 10 minutit, lisa maitseained ja spargelkapsatükid ning keeda veel 3-4 minutit. Lisa tooasoe toorjuust ja sega energiliselt, kuni juust sulab. Riputa peale peterselli ja serveeri kohe.


Lillkapsasuupiste

1 keskmise suurusega lillkapsas
3 muna
3 sl riivitud parmesani juustu
1 tl soola
2 dl riivsaia
praadimisõli
 
Jaga lillkapsas õisikuteks ja hoia 2 minutit keevas vees, kalla siis sõelale nõrguma ning kalla kohe üle külma veega, et pehmenemine peatuks. Klopi munad lahti, lisa riivjuust ja sool. Puista riivsai väikesse kaussi. Aja õli suurel pannil kuumaks. Kata kahvli otsa pistetud õisik kõigepealt riivsaia, seejärel muna ja veel kord riivsaiaga. Friteeri kuumas õlis ümberringi pruuniks.


Üleküpsetatud kapsaroog

umbes 600 g lillkapsast
Kaste:
2 sl õli
2 sl jahu
2 dl kohvikoort
0,5 tl soola
0,25 tl jahvatatud valget pipart
0,5 tl peenestatud siledat peterselli
1 munarebu
 
Keeda kapsaõisikuid soolakas vees mõni minut ja lase sõelal nõrguda. Kastmeks kuumuta jahu õlis läbi, kalla korraga juurde külm koor, lase pidevalt segades keema tõusta ja paar minutit tasakesi podiseda. Lisa maitseained, tõsta anum pliidilt ja vispelda juurde munarebu. Lao kapsõisikud väikesse ahjuvormi ja nirista kastmega üle. Hoia kuumas ahjus 200 °C juures 15 minutit. Serveeri koos leivaga kerge einena või paku liharoa juurde.  
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
möksimeister 09.sept 2009 10:21
kavatsen ka seda salatit proovida teha,eile sai tehtud tomati-sibulasalatit panin ka pisut igat värvi paprikat igatahes sai väga maitsev. Küll on hea et on just sellised kommentaarid siis annab ka julgustust seda hoidist valmistada.:Y
Kokkaja 07.sept 2009 21:55
Just retsept minu jaoks! Aedoakaunu jäi üle.Muidu panen neid sügavkülma,et talvel supi sisse pista
Geitlin 04.sept 2009 17:37
Siis tomatid eelnevalt koorida või mitte?
Marmellem 21.aug 2009 08:18
üks tõeliselt hea asi
sablik 10.aug 2009 23:25
Lõpetasin just selle salati tegemise,igati väärt kraam.
Atsinna 10.aug 2009 22:11
Pole midagi uut siin päikese all. Mina teen seda salatit juba 10 aastat. Ka põldubadega ja punaste ubadega.
1