Variatsioonid riisi teemal

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Riis on lõpmatult palju võimalusi pakkuv toiduaine, mida võib lauale anda igal elujuhtumil, kuumalt ja külmalt, supi, salati, põhiroa ja magusroana. Riis võtab tõrkumatult vastu nii läänelikud kui idamaised maitseained ning lepib rõõmsalt ükskõik milliste lisanditega.

Itaalia risoto

1 l vett + 3 Knorri kanaleemekuubikut
0,5 dl õli
1 sibul
4,5 dl ümarateralist pudruriisi
1 dl valget lauaveini
2 sl riivitud parmesani juustu
purustatud musta pipart

Itaallaste risoto on tähelepanu ja reeglite tundmist nõudev roog. Õiges risotos on riisiterad väljast pehmed, aga seest veel al dente ehk osutavad hambale kerget vastupanu. Kogu roog peab olema kreemise, kergelt voolava konsistentsiga.
Kuumuta peenestatud sibulat õlis madalal kuumusel mõni minut, lisa riis ja kuumuta segades veel 5 minutit ehk kuni riis muutub klaasjaks. Valmista vahepeal kanaleem ja hoia see pliidil peaaegu keevana. Lisa pannile vein ja umbes detsiliiter kanaleent; kuumuta madalal kuumusel ja pidevalt segades, kuni vedelik imendub riisisse. Lisa järgmine detsiliiter kuuma leent ning korda sama tegevust, kuni riis enam vedelikku endasse ei tõmba. Keetmine võtab aega umbes 18 minutit. Maitsesta pipraga ja serveeri koos riivitud parmesani juustuga.


Riisikarri ananassiga

1 sibul
2 sl õli + 2 sl vett
1 punane paprika
2 sl karripulbrit
1 tl jahvatatud paprikat
1 tl vürtsköömnet
2 tl garam masala maitsesegu
0,5 tl tshillipulbrit
3 dl (jasmiini)riisi
8 dl vett
ananassihoidise vedelik
1 väike purk (227 g) ananassitükke mahlas
1 dl väikesi rosinaid
1 dl soolatud maapähkleid

Indiapärane karri on lihtne vürtsikas panniroog. Peenesta sibul ja kuumuta 5 minutit õli ja vee segus. Lõika paprika tükikesteks ja lisa pannile koos maitseainetega. Kuumuta segades paar minutit. Lisa loputatud ja nõrutatud riis, vedelik ja hoidiseleem. Hauta kaane all umbes 10 minutit. Lisa ananass, rosinad ja tükeldatud maapähklid ning kuumuta kõik koos veel kord läbi.


Riisi-krevetisalat

2 kotikest Uncle Ben’s eeltöödeldud riisi
1 sellerivars
1 väike marineeritud kurk
murulauku
200 g krevette
100 g külmutatud herneid
Kaste:
1 dl majoneesi
2 dl maitsestamata jogurtit
2 sl maguspõletavat tshillikastet
purustatud musta pipart
rohelist tilli

Keeda riisikotikesi rohkes vees 30 minutit ehk kuni kotikesed on lõhkemiseni pingul. Loputa sõelal külma veega ja jäta nõrguma. Lõika seller, kurk ja sibul peeneks. Lase herned ja krevetid sulada ning kuivata köögipaberiga. Sega kõik ained kokku ja lase külmas pool tundi maitsestuda.


Roheline riisiroog

200 g rohelist rullkõrvitsat (kabatshokki)
1 väike porru
0,5 dl õli + 0,5 dl vett
1,5 dl valget lauaveini või õunamahla
3 dl pudruriisi
1 l keeva vett + 3 köögiviljakuubikut
200 g külmutatud herneid
siledaid petersellilehti
riivitud parmesani juustu
purustatud musta pipart

Riivi rullkõrvits jämeda riiviga, peenesta porru hele osa; hauta 10 minutit õli ja vee segus. Lisa riis ja vein; kuumuta segades, kuni peaaegu kogu vedelik on imendunud. Lisa köögiviljaleem ja hauta 10 minutit. Sega juurde herned ja hauta veel 10 minutit. Maitsesta peterselli, riivjuustu ja pipraga.


Seenerisoto

1 sibul
1 sl õli + 2 sl vett
250 g puravikke, austerservikuid, shampinjone vm kupatamist mittevajavaid seeni
2 dl riisi
2 sl õli
purustatud musta pipart
1 dl valget lauaveini või heledat viinamarjamahla
6 dl keeva vett + 1 kanaleemekuubik
1 sl võid
riivitud parmesani juustu

Kuumuta peenestatud sibulat õli ja vee segus 5 minutit. Lisa väikesteks tükkideks lõigatud seened ning kuumuta, kuni kogu vedelik on välja keenud. Kuumuta keedunõu põhjas riis kuumas õlis läbipaistvaks, maitsesta pipraga. Lisa vein ja keev kanaleem. Kui riis on valmis, sega juurde kuum seene-sibulasegu, riivitud juust ja või.


Riisi-panniroog roheliste ubadega

1 suur sibul
4 küüslauguküünt
3 sl õli + 3 sl vett
3 dl täisterariisi
1 tl karrit
5 dl vett + 2 lihaleemekuubikut
5 dl tomatimahla
200 g suitsuvorsti- või singiribasid vms
purustatud musta pipart
veidi Cayenne’i pipart
400 g külmutatud rohelisi ube

Täisterariis on kooritud valgest riisist tervislikum, kuna sisaldab rohkem kiud- ja mineraalaineid. Täisterariis keeb aga kauem. Hauta peenestatud sibulat ja küüslauku õli ja vee segus 5-8 minutit. Pane pannile riis, tõsta kuumust ning kuumuta segades paar minutit, raputa juurde karri ja kuumuta veel 30 sekundit. Lisa tomatimahl, kuum vesi ja pudendatud leemekuubikud ning hauta kaane all 15 minutit. Pane pannile ka lihatükid ning maitseained, hauta ilma kaaneta 10 minutit. Sega vahetevahel, vajaduse korral lisa vett või tomatimahla. Lisa tükeldatud oakaunad ning hauta veel 5 minutit.


Kiire riisi-panniroog aasia stiilis

2 küüslauguküünt
1 väike sibul
2 sl õli + 2 sl vett
300 g kanafileed
0,5 tl Cayenne’i pipart
3 sl heledat (light) sojakastet või maitse järgi soola
2 muna
3 dl keedetud sõmerat riisi
2 tomatit
3 dl külmutatud köögiviljasegu (herned, mais, paprika)
2 sl sidrunimahla
soola

Lõika kooritud tomatite viljaliha väikesteks tükkideks; sulata ja nõruta köögiviljasegu. Kuumuta peenestatud sibulat ja küüslauku madalal kuumusel, kuni vesi aurustub. Lisa peenikesteks ribadeks lõigatud kanaliha ja kuumuta 3-4 minutit, maitsesta Cayenne’i pipra ja sojakastmega. Löö pannile munad, sega kiiresti läbi ning lisa kohe riis, tomatitükid ja köögivili; sega ja lase kaane all paar minutit läbi kuumeneda. Maitsesta sidrunimahla ja vajadusel soolaga.


Marja- või puuviljariis

1 kotike Uncle Ben’s eeltöödeldud pikateralist riisi
2 dl vahustuvat vanillikastet
4 mandariini või 2 apelsini või 400 g vaarikaid
 
Keeda riisi rohkes vees umbes 40 minutit ehk kuni paisunud riis täidab kotikest peaaegu lõhkemiseni. Loputa sõelal rohke külma veega ja jäta nõrguma. Lõika mandariinisektorid väikesteks tükkideks; apelsinidel eemalda ka sektoreid ümbritsevad kõvad kiled. Vahusta vanillikaste ning sega puuviljatükkide ja riisiga; vajadusel lisa täiendavalt suhkrut. Lase paar tundi külmas maitsestuda.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
sophiemol 30.sept 2009 12:16
Ma kasutasin väikest sidrunit, tuli väga hea moos.
Doosekas 16.sept 2009 18:37
Maitsev moos, kuid ühinen arvamusega, et sidrunit võiks natuke vähem panna. Sõber, kes ei teadnud koostist pakkus, et punase sõstra moos:)
pillexas 13.sept 2009 16:02
Väga mõnus moos! Rummi panin natuke rohkem-muidu oli liiga magus.Ploome ei püreestanud ja ikka hea.
lysi 27.aug 2009 09:19
väga põneva maitsega,aga sidrunit võiks natuke vähem olla
JGrinch 26.aug 2009 14:17
alkohol rummist ju aurustub, kui seda keema lasta. maitse jääb ainult juurde
e2p 24.aug 2009 10:45
seda vist lapsele pärast anda ei sobi :)
1