Ulukiliha toitudes

Autor: Maire Suitsu
Ulukiliha toitudes.
Metsis ehk mõtus on väärtuslik jahisaak. Kuked kaaluvad u 4,8 kg ja kanad u 1,9 kg. Liha on tume ja tihe, kuid mahlane ja maitsev. Lastud linnul eemaldatakse sisikond ja olenevalt soost ning vanusest lastakse 2-14 ööpäeva jahedas kohas rippuda. Vanad kuked vajavad pikemat laagerdamiseaega kui noored kanad. Soovitav marineerida.
Metskits on väärtuslik jahisaak. Liha hinnatakse kõrgemalt kui põdra- või hirveliha. Metskits võib kaaluda kuni 50 g. Sokuliha tuleb marineerida, samuti vanema kitse liha. Noorloomalihale piisab laagerdamisest. Metskitseliha sobib ahjupraeks, hautamiseks, röstimiseks ja mitmeks eksootiliseks rahvustoiduks.
Tedre liha on väga maitsev. Rinnal on kaks kihti: peal tume ja all valkjasroosa liha. Kuked kaaluvad u 1,5 kg, kanad kuni 1 kg. Õrna ja mahlase lihaga noorlinnud sobivad praadimiseks ja küpsetamiseks, vanad sitke lihaga kuked hautamiseks ja keetmiseks. Linnul eemaldada sisikond ja lasta rippuda jahedas kkohas 2-4 päeva. Vana kukke lisaks marineerida kuni 4 päeva.
Faasan on looduslikult väikesearvuline. Hübriidset jahifaasanit kasvatatakse poolmetsiku jahilinnuna. Linnu punakasvalge, rasvavaene ja maitsega. Faasani luudest, rupskitest ja lõigetest saab keeta väga hea puljongi. Ettevalmistatud lind kaalub 800-1500g ja küpseb 1-2,5 tundi. Vanemaid linde on soovitatav hautada, noori linde aga küpsetada praeahjus. Marineerimise asemel on soovitatakse lasta laagerduda - rippuda jahedas kohas 5-10 päeva.
Laanepüü on tähtis jahilind, väga maitsva roosakasvalge lihaga. Kaalub 320-410 g. Laanepüüd harilikult ei marineerita vaid lastakse 2-4 päeva rippuda. Tugeva "vaigumaitse" vähendamiseks soovitatakse laanepüüd üks tund piimas leotada või kuumutada piimas kuni keemiseni. Laanepüüst keedetakse suppi, hautatakse ja küpsetatakse praeahjus või vardas. 
Nurmkana jahilinnuna omab tähtsust kahjuks ainult perioodiliselt. Liha väga maitsev. Kaalub 360-420 g. Lastakse vähemalt üks ööpäev laagerduda, kuid jahedas kohas võib rippuda kuni 10 ööpäeva. Vajaduse korral võib ka marineerida. Marinaadis kasutatakse aga vähem maitseaineid ja äädikat on soovitatav asendada valge kuiva veiniga. Nurmkana liha sobib väga paljude toitude valmistamiseks.
Rabapüü oma vähesuse tõttu ei oma jahilinnuna kuigi suurt tähtsust. Liha on väga maitsev ja lind võib kaaluda kuni 600 g. Tavaliselt ei marineerita , kuid ulukimaitse vähendamiseks võib leotada piimas. Küpsetatakse pikitult, keskmiselt üks tund.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa