Sojatooted

Autor: Maire Suitsu
Pikka aega oldi läänemaailma rikastes tööstusriikides, eriti USA-s arvamusel, et soja kõlbab vaid loomasöödaks ja tööstustooraineks. Muidugi oli soja proteiiniallikana sealgi tuntud, kuid seda hädavajalikku toitainet eelistati saada maitsvamal ja isuärata
Soja tulek läänemaailma toidulauale
Pikka aega oldi läänemaailma rikastes tööstusriikides, eriti USA-s arvamusel, et soja kõlbab vaid loomasöödaks ja tööstustooraineks. Muidugi oli soja proteiiniallikana sealgi tuntud, kuid seda hädavajalikku toitainet eelistati saada maitsvamal ja isuäratavamal (ja kallimal) kujul ehk teisisõnu lihast, kalast ja piimast.
Kagu-Aasia riikides seevastu on sojat ammustest aegadest rohkesti ja mitmekesiselt kasutatud. Peamiseks põhjuseks on tõesti see, et liha ja kala söömiseks jätkub seal raha vähestel ning organismile vajalikud proteiinid hangitakse peamiselt sojast. Samas aga pole need rahvad sellega midagi kaotanud, vaid pigem võitnud. Selle regiooni keeltes näiteks puudub mõiste naiste üleminekuea vaevuste väljendamiseks, kuna sellist probleemi ei eksiteeri. Ka ülekaal, kõrge vererõhk ja südameveresoonkonna haigused on Kagu-Aasia elanikkonna hulgas üsna harv nähtus. Mida kõike regulaarne sojasöömine veel ära hoiab, saate lugeda veidi allpool.
Läänemaailma suhtumine sojasse kui vaese rahva toidusse hakkas muutuma siis, kuni majandusliku heaolu varjuküljed – rasvtõbi ja kõrge vererõhk ning kõik nendega kaasnevad ohud – hakkasid võtma ähvardavaid mõõtmeid. Meedikute abiotsivad pilgud pöördusid lõpuks vaese Oriendi poole, kus niisugused hädad on praktiliselt tundmatud. Soja lähemaks tundmaõppimiseks käivitati nii läänes kui lääne toetusel ka idas mitmed pikaajalised ja laialdased uurimisprojektid, mille tulemused haiguste ennetamise alal ületasid isegi julgemaid lootusi. Lisaks kõigele muule heale pakub soja ka suurepäraseid võimalusi oma toidusedeli täiendamiseks inimestele, kes ei talu kas piimavalke või -suhkruid, ning selliseid inimesi pole maailmas sugugi vähe.
Soja tervistavad omadused: soja regulaarne (kuus korda nädalas) tarbimine tekitab järgmisi positiivseid nihkeid:
  • alandab märgatavalt vere kolesteroolisisaldust
  • parandab südametegevust
  • mõjub arterite seinu tugevdavalt ja puhastavalt
  • soodustab seedimist ning vähendab kõhukinnisust
  • lagundab sapikive ja aitab uute kivide teket ära hoida
  • reguleerib vere suhkrusisaldust ja insuliini tootmist
  • vähendab vähki haigestumise ohtu
  • menopausis korvab looduslikke östrogeene
  • stimuleerib mõlema soo puhul vastava suguhormoonide teket
  • aitab ära hoida osteoporoosi ehk luude hõrenemist
  • seob ja viib välja toksilisi aineid
  • ravib närvinõrkust
  • tugevdab kogu närvisüsteemi
  • sarnaselt shokolaadiga tekitab rahuldus- ja heaolutunde
Soja raviomadused põhinevad ubade suurepärasel koostisel. Sojaubades on olemas kõik see, mida organism vajab, eeskätt 35–50% väärtuslikku, organismi poolt täielikult omastatavat taimset valku, mille aminohapped on väga lähedased loomsete valkude omadele. Lisaks veel 13–26% täielikult kolesteroolivaba taimset rasva, mille rasvhapped on inimorganismile ülimalt soodsa koostisega, ning 14–24% energiat andvaid süsivesikuid.
Soja sisaldab ohtrasti seedimisele hädavajalikku kiudainet, mineraalidest kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda, mangaani, fluori ja joodi. Kuna ühegi sojatoote puhul ei suudaks ka osavaim müügimees rääkida ei vaimustavast maitsest ega suurepärasest lõhnast ning isegi mitte välisest atraktiivsuset, pidi nende rahva hulka viimiseks kasutama teistsuguseid teid. Üks võimalus oli propageerida sojat terviseteadlikele inimestele suurepäraste tervistavate omaduste kaudu. Esialgu ilmusidki sojatooted ainult tervisepoodidesse, vähehaaval populaarsust kogudes hakkas neid nähema ka juba supermarketites, kus nad praegu hõivavad üsna suuri müügipindu. Üsnagi samamoodi võtsid heaoluriigid Balkanist ja Kreekast kunagi üle jogurti, mille praegusele võidukäigule annab võrdset otsida. Nii soja kui jogurt on tänapäeval algmaterjaliks lugematule arvule roaliikidele alates suupistetest ja lõpetades jäätistega.
Soja puhul lisanduvad veel arvukad liha imiteerivad proteiinirikkad tooted mitte-lihasööjatele ning asendus-piimatooteid neile, kes ei talu kas piimavalke või -suhkruid. Lugege soja kohta veel täiendavalt aadressilt: http://www.terviseleht.ee/200016/16_sojatervis.php
Soja kasutamine
Leotage sojaube enne kuumtöötlemist 12 tundi, seejärel aga keetke uues vees 2 tundi, lisades maitseks küüslauku, sibulat ja loorberit; sool lisage alles küpsetele ubadele. Keedetud sojaube võite kasutada nagu köögivilju salatites, suppides või pajaroogades, püreeks töödeldult aga ka hakklihakookide ja pikkpoisitaigna jätkamiseks. 12 tundi leotatud sojaube võite friteerida õlis 5–7 minutit, maitsestada tavalise, küüslaugu- või ürdisoolaga ning süüa nagu pähkleid. Keedetud sojaube võib samuti kui teisi ube kasutada suppides, vormiroogades ja putrudes. Kannmikseris või peenestajas pastaks töödeldult ja maitsestatult saab neist toreda leivamäärde.
Keedetud oad võib kuumalt üle kallata maitsestatud õli-äädikamarinaadiga, lasta jahedas paar tundi maitsestuda ja süüa suupistena.
Hoiatus! Pelgalt leotamisega pehmendatud toored sojaoad ei ole toiduks kõlblikud, kuna nad sisaldavad veel mürgiseid aineid, mis hävinevad alles kuumtöötlemisel. Sojaube peab tingimata keetma, ka idandatud sojaoad vajavad enne toiduks tarvitamist vähemalt 2 minuti pikkust kuumtöötlemist. See on soovitus, milllesse tuleks tervishäirete vältimiseks suhtuda väga tõsiselt.
Sojajahu
Sojajahust saab maitsvaid küpsetisi, mis on eriti soodsad neile, kes ei talu gluteeni ehk teraviljavalke. 1,5 mahuosa sojajahust ja 4 mahuosast veest valmistatud segu asendab vormiroogades edukalt munapiima. Suurema koguse veega segatud sojajahu ehk sojapiima kasutatakse suppide, putrude, aga ka majoneesi ja järelroogade valmistamiseks (vt allpool).
Ravivad toidulisandid
Apteekides ja tervisepoodides on saada mitmeid toidulisanditeks nimetatavaid sojapreparaate, millest on olemas eraldi variandid meestele ja naistele. Sojaletsitiinist ehk koliinist valmistatud tabletid (nt Fosfokoliin) parandavad tõhusalt igas vanuses inimeste mälu ja keskendumisvõimet. Ühe hiljuti lõppenud uurimuse tulemuste põhjal julgetakse koguni väita, et koliin, mida sojaubades leidub ohtrasti, taastab ajurakke ja nende omavahelisi seoseid, võimaldades kurikuulsa Alzheimeri tõve kulgu oluliselt aeglustada ja isegi peatada.
Tofu ehk sojajuust
Sojast valmistatud kalgendatud juustutaolist massi tarbitakse Hiinas juba 2000 aastat, Jaapanis mõned sajandid vähem. Arvatakse, et eeskätt tänu tofule on need ebasoodsates tingimustes ja kokkusurutult elanud rahvused suutnud tänini säilida tugevate ja elujõulistena.
Tofu pakub läänemaailma jaoks lausa ideaalset kooslust: ohtrasti valku, vitamiine, mineraale ja kiudaineid, energiakogus on aga äärmiselt madal, vähem kui 1 kalor grammi kohta. Peaaegu olematu on ka tofu maitse, mida igaüks saab oma soovi kohaselt kujundada ning panna tofu sobima talle harjumuspäraste toiduainetega. Tofut – nii kodumaist kui sissetoodut – võib leida ka meie suurema kaubavaliku ja käibega supermarketitest.
Lisaks tofule on saada ka kodumaist sojajogurteid, -kohupiima ja -majoneesi. Tofu säilib külmkapis nädala, kui panete ta kaanega karpi ja kallate külma veega üle. Vahetage vett iga päev, muidu muutub maitse kiiresti hapukaks. Enne tarvitamist võite üleliigse vee puhta köögirätiku või mitmekordse köögipaberi vahel välja vajutada. Kasutamine.
Pehmet tofut saab kannmikseris või köögikombainis töödelda maitsvaks ja madalakaloriliseks leivamäärdeks, mille maitsestamiseks passivad küüslaugusool, petersellilehted, pipar, ürdisool jms. Samal põhimõttel võite valmistada ka magusaid võideid; mahla ja marjade lisamisel (1 osa tofut, 2 osa lisandeid) aga tofukokteile. Suupistena serveerimiseks võtke veidi kõvem tofu. Lõigake see kuubikuteks ning kallake üle kas sojakastmega või sojakastme ja sidrunimahla seguga vahekorras 1:2. Proovige ka punase veini või veiniäädikaga tehtud marinaade, kasutades maitseaineid oma valikul.
Tofut võite külmalt marineerimise asemel ka 10 minutit marinaadis hautada. Kui soovite tofut kasutada segasalatites kitsejuustu asemel, laske kõvema tofu kuubikuid pool tundi maitsestuda soolvees või vee ja sojakastme segus. Tofut võite ka taignasse kastetult friteerida, jahus paneeritult või naturaalselt pannil praadida, eraldi või koos köögiviljadega vardas grillida, kasutada kuubikutena suppides ja pajaroogades, pudendatult hakkliha lisandina.
Kodutofu
  • 0,5 kg sojaube
  • 2 sl sidrunimahla
Kalla pestud sojaoad üle toaleige veega ja jäta 12 tunniks ligunema. Uhu sõelal veega üle ning töötle köögikombainis või kannmikseris ühtlaseks massiks, lisades vajalikul määral vett. Võta paksupõhjaline, soovitavalt teflonkattega keedunõu (teraspott kipub kõrvetama), aja selles liiter vett keema, kalla sojamass vette. Põhjakõrbemise vältimiseks pidevalt mööda põhja segades aja segu keema, siis vähenda kuumust. Kui segu pinnale tõuseb tihe vaht, tõsta pliidilt.
Kalla segu kahekordse marliga vooderdatud sõelale ja lase 15–20 minutit nõrguda. Pressi marlit keerates ja pakki kätega vajutades massist kogu vedelik välja. Kiudaineterikka sojajäägi võid soovi korral ära kasutada kukli- või hakklihataignas. Aja väljanõrgunud sojapiim pidevalt segades keema ja lase väikesel kuumusel 5 minutit tasakesi keeda. Tõsta tulelt ja lase 5 minutit jahtuda. Sega 2 dl veega segatud sidrunimahl peene nirena ja pidevalt segades kuuma sojapiima hulka. Lõpeta lahuse lisamine kohe, kui piim muutub tükiliseks. Ära rohkem sega, lase 15 minutit seista. Kalla juustumass kahekordse puhta marliga vooderdatud sõelale.
Kui enamus vedelikku on nõrgunud, kata mass pealt marliservadega, aseta sellele taldrik ning umbes kilone raskus, näiteks piimapakk. 15 minuti pärast on pool kilo pehmet tofut valmis. Suurema raskuse ja pikema nõrgumisajaga saad kuivema ja kõvema tofu. Tofu säilib külmkapis nädala, kui paned ta kaanega karpi ja kallad külma veega üle. Vaheta vett iga päev, muidu muutub tofu maitse kiiresti hapukaks. Enne tarvitamist võid üleliigse vee puhta köögirätiku või mitmekordse köögipaberi vahel välja vajutada.
Tofumajonees
  • 200 g pehmet tofut
  • 3 sl päevalilleõli
  • 2 sl sidrunimahla või veiniäädikat
  • 0,5 tl soola
  • näputäis jahvatatud valget pipart
  • värvimiseks kurkumit e. kollajuurt
Tofumajonees ei sisalda muna, õlisisaldus on vaid 15%. Töötle komponendid köögikombaini või kannmikseriga ühtlaseks massiks. Vedelama kastme saamiseks klopi vett juurde. Maitsesta soovikohaste vürtside või ürtidega, sinepi või mädarõikaga.
Tofuvaht
  • 200 g pehmet tofut
  • 3 sl siirupit või vedelat mett
  • 1 sl taimeõli
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • raasuke soola
Töötle komponendid purustajaga ühtlaseks kergeks massiks, mida võid pruukida vahukoore asemel. Kuna toful oma maitse puudub, tuleb teda vahukoorest veidi enam maitsestada. Proovi sidrunikoort, mandlijahu, õuna- või marjapüreed jms.
Tofuomlett kahele
  • 1 väike sibul
  • 1 punane paprikakaun
  • praadimisõli
  • 4 muna
  • 4 sl vett
  • veidi soola
  • 200 g tofut
  • hakitud petersellilehti
Kuumuta peenestatud köögivilju õlis 3–4 minutit, pidevalt segades. Klopi munad lahti, lisa vesi, sool ja kuubikuteks lõigatud tofu. Kalla pannile köögiviljade peale ja kuumuta väikesel kuumusel, kuni põhi on pruunistunud ja pind hüübinud. Lõika omlett kääridega pooleks, libista taldrikutele, raputa peale petersellilehti.
Praetud tofu
  • 500 g kõvemat tofut
  • karripulbrit
  • sojakastet
  • õli
Lõika tofu neljaks lamedaks tükiks. Raputa mõlemad küljed karriga üle, prae õlis pruuniks. Tõsta taldrikutele, nirista peale sojakastet. Kiire tofusupp 1 l vett + 3 kanaleemekuubikut 150 g tofut 100 g külmutatud maisi 100 g külmutatud herneid 1 riivitud porgand tükike porrut. Pane köögivili keevasse leemesse, hauta 5 minutit. Lisa imeõhukesed porrurõngad ja kuubistatud tofu, lase veelkord keema tõusta.
Friteeritud tofu
  • 250 g tofut
  • 0,5 l õli
Fritüütaigen:
  • 1 dl täisterajahu
  • 2 tl kartulijahu
  • 0,5 tl soola umbes
  • 2 dl vett karripulbrit
Lõika tofu parajateks suupaladeks, lao köögipaberile kuivama. Klopi taignakomponendid vedelaks taignaks, lase veidi seista. Kastmeks sega vesi sojakastmega vahekorras 1:1, lisa veidi riivitud ingverijuurt. Aja õli keedunõus nii tuliseks, et alguses põhja vajunud taignatilgake kiiresti pinnale kerkib. Kasta tofutükid pika tiku otsas taignasse, seejärel keeda õlis pruuniks ja pontsakaks ning tõsta vahukulbiga köögipaberile nõrguma. Söömisel võta tükike kokteilitiku otsa ning kasta kastmesse.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
_lea_ 02.märts 2010 20:09
seda nüüd küll retseptiks lugeda ei saa...
Aasa 16.märts 2009 15:38
nojah siis sa oled paris tark nastikuke :D mu usun kah et see k6ige raskem on :A
Hindaja 28.jaan 2009 15:49
midagi paremat pole vä
Nastik 05.nov 2008 15:42
Kõige raskem retsept muide :D
:) 31.okt 2008 11:57
Ei ole eriti hea !:N
1