Heeringas

Heeringas on kauge Atlandi kala, mis on juba enam kui sada aastat olnud üks eestlase meeliskaladest.
Heeringas on kauge Atlandi kala, mis on juba enam kui sada aastat olnud üks eestlase meeliskaladest.

Mujal läänemaailmas
süüakse nii Vaikse kui Atlandi heeringat väga sageli värskelt, kuid meie rahval pole seda võimalust olnud ning seepärast puudub selleks ka soov ja sättumus. Kui värsket pole saada, tuuakse heeringas lauale külmsuitsutatult (ingl kippers ja bloaters), soolatult või siis marineeritult ja kindlasti rullide ehk rollmopside kujul. Enamasti on marinaad aga meie omaga võrreldes väga erinev, olles kas läbipaistmatu ja hapukoorel ja sinepil põhinev, või siis küll läbipaistev, kuid pigem magus kui hapu. Tüüpiline seda tüüpi heeringas on kogu Põhja-Euroopas levinud Matjes-heeringas. Vähemalt kirjelduse järgi tundub meie maitsele aga enim sobivat Bismarcki heeringas, mille marinaadi koosseisus on loetletud äädikas, sool, sibul ja suhkur, kusjuures rollmopsi keskel on tükk marineeritud kurki. On muidugi võimalus, et ka siin on meie maitse jaoks suhkruga liiga heldelt ümber käidud. Sama tendents on ka Soomes ja Rootsis, kus magusad pole mitte ainult marineeritud heeringad, vaid ka sinep.

Heeringa rookimine.
Ehkki iga vähegi suurem pood müüb heeringat nii fileeritult kui ka mitmes-setmes eri kastmes ja marinaadis, enamik ikka meie maitsele kohased, tekib mõnikord ikkagi kas vajadus või lihtsalt tahtmine soolaheeringat ka ise kodus rookida. Vähendamaks hilisemat vaeva kalalõhnaga, katke laud paksult ajalehtedega ning kasutage õhukesi kummikindaid. Lõigake heeringa saba ja pea maha. Eemaldage kääridega õhuke maitsetu kõhuäär umbes 1,5 cm laiuselt. Võtke välja sisikond ja kõhukoobast kattev tume kile. Pange siis kala selili, pistke sõrmed pea poolelt selgroo alla ning tõmmake selgroog aeglaselt koos küljeluudega liha küljest lahti. Seejärel tõmmake fileed naha küljest ära, jällegi peapoolelt alates. Tülikas on vabaneda küljeluudest, mis noaga tükeldamisel jäävad enamasti terveks, muudavad suupiste välimuse sodiseks ning häirivad sööjatki. Kui peate luude pintsettidega väljanoppimist tüütuks ja aeganõudvaks ettevõtmiseks, tükeldage fileed teravate köögikääridega või laske läbi hakklihamasina. Heeringalõhna eemaldab kinnaste ja töövahendite, sh ka hakklihamasina küljest sidrunimahl või sidrunit sisaldav kontsentreeritud nõudepesuvahend. Rapped aga keerake koos ajalehtedega kokku, pange kilekotti ja toimetage kohe prüginõusse.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa