Tüütu kahjur kõlbab süüa

Eestimaa aiapidajaid on ajast aega kimbutanud teod ja nälkjad. Niiskemates ja varjulisemates kohtades teevad nad suurt kahju.
Eestimaa aiapidajaid on ajast aega kimbutanud teod ja nälkjad. Niiskemates ja varjulisemates kohtades teevad nad suurt kahju. Teod ja nälkjad ei ole tuntud ainult kahjuritena, vaid ka hõrgutava delikatessina. Asjad, mis on meile võõrad ja harjumatud. Teod asendavad edukalt loomaliha, ületades seda isegi asendamatute ja kergesti omastatavate aminohapete poolest.

Euroopas kasutati tigusid toiduks juba antiikkultuuri ajal. Kristluse levikuga Euroopas rändas toiduks rohkem tarvitatav liik viinamäetigu (eelkõige tänu oma suurusele) benediktlaste ja tsitertslaste vahendusel meie vanavanavanaisade ajal ka Eestisse. Ta on võõrsilt toodud ja meile jäänudki. Tema päriskodu asub viinamarjaaedades, sellepärast tal niisugune nimigi. Viinamäetigusid hakati kasvatama koos mungalille e kressiga, mis on samuti maitsev köögivili. Noored kressilehed on meie kliimas viinamäeteole lemmiktoiduks, asendades noori viinapuulehti ning -võrseid.

Söödavuse ja maitseomadustelt ei jää viinamäetigudele alla ka meil enam levinud liigid, nagu kiritigu, parkides elav vööttigu ja aedades massiliselt elutsev aia vööttigu. Teod liiguvad toiduotsinguil õhtuti ja südaöösel, olles päeval peidus lehtede või kõdu all. Tigu näeb halvasti, sellepärast ta liikumisel ja toiduotsingul tundlaid e katsesarvi vajabki.

Välismaal on teod tuntud kui hõrgutava delikatessina. Ka meile on kaubanduslettidele imporditud tigude konserve. Meil keedetakse tigusid nõrga soola ja tilli või peterselliga maitsestatud vees kodadest eemaldatuna. Teod on ideaalne pizzatäidis ja suitsuliha praadimisrasvas röstitud roog ning marineerituna koos kressi ja piparrohuga maiuspala. Tasub proovida!
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa