Maks on väärtuslik toiduaine

Maksa toiduks valmistamine pole keeruline, kuid nõuab mõningaid lihtsaid eelteadmisi.
Maks on väärtuslik toiduaine, mis sisaldab ohtrasti valku, foolhapet, rauda ja A-vitamiini. Maitse ja õrna konsistentsi poolest peetakse parimaks vasika- ja noore lamba maksa, kuid ka veisemaks on väga maitsev. Seamaksast peetakse veidi mõrkja maitse pärast vähem lugu.

Eripära. Maksa toiduks valmistamine pole keeruline, kuid nõuab mõningaid lihtsaid eelteadmisi. Tuleb meeles pidada tõsiasja, et liiga kaua kuumutatud maks muutub kuivaks ja kõvaks ning on kõike muud kui maitsev. Võib arvata, et just niisugune maks on nii mõnelegi tekitanud pettumuse ja umbusalduse maksaroogade vastu.

Madal temperatuur. Maitsva maksakastme saamiseks pruunistage kiiresti maksa pealispind ja laske lõplik valmimine toimuda vedelikus, kus temperatuur teatavasti ei saa tõusta üle saja kraadi. Ka maksa praadimisel või grillimisel peab tegevus toimuma kiiresti, nii et maks jääb keskelt tugevasti roosaks. Väga hästi kaitseb maksa kuivamise eest ka jahuga paneerimine.

Hoiduge liigtarbimisest. Tänapäeva meditsiin hoiatab maksa liiga sageda tarbimise eest, kuna see võib tekitada organismis raua ja A-vitamiini kuhjumist kõigi sellest tulenevate raskete tagajärgedega. Lapseootel naistel ja väikelastel soovitatakse maksa söömisest üldse loobuda, teistel süüa tõhusaid maksaroogi mitte tihemini kui kord nädalas.

Erandiks on muidugi raviarsti poolt määratud eridieedid (nt toore maksa söömine vere rauasisalduse tõstmiseks), mis toimuvad arsti pideva järelevalve all. Ning küllap ei tee liiga ka võileivad maksapasteediga, mis teatavasti sisaldab peale maksa rohkesti muidki toiduaineid.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa