Liivatainas

Autor: Maire Suitsu
Liivatainast võib kasutamise eesmärgi põhjal nimetada ka keeksi- ja küpsisetainaks.
Liivatainas
ingl butter cookie dough, soome murotaikina, pikkuleipätaikina
Liivataignat võib kasutamise eesmärgi põhjal nimetada ka keeksi- ja küpsisetaignaks.
Eripära
Taina omapäraks on pehme rasvaine vahustamine suhkruga, misjärel mikserdatakse juurde toasoojad munad. Jahuga segatud maitseained ja muud soovikohased lisandid pannakse juurde viimasena.
Variandid ja nende kasutamine
Liivataignast küpsetatakse pisikesi küpsiseid ja keeksitaolisi vormikooke, munade arvu vähendamisel kas üheainsa munani või koguni vaid ühe munarebuni saab tainast kasutada ka magusaks pirukapõhjaks. Kui retseptis on mainitud külmutatud liivatainast, siis on tõenäoliselt mõeldud just niisugust, vähese munasisaldusega liivatainast.
Maitsestamine
Lisage tainale midagi järgnevast: 1 sl vanillsuhkrut, 1 tl kaneeli, 1 tl jahvatatud kardemoni, poole sidruni riivitud koor ja mahl, 1 väikesest apelsinist valmistatud valesukaad, 1 dl ðokolaadipuru, 1 dl leotatud rosinaid, purustatud mandleid või pähkleid, 5 dl kuivatatud puuvilja pisikeste tükkidena, 1 sl kakaod või lahustuvat kohvi jm.

Tähelepanu!
Viimasel ajal olen ma sagedasti kohanud nterneti soomekeelsetel lehekülgedel mõiste murotaikina kasutamist meie muretainaga analoogilise taina kohta, mille soomekeelne vaste peaks tegelikult olema sekoitettu voitaikina või sekoitettu lehtitaikina.
Soomekeelsete retseptide kasutajatel oleks hea see tõik arvesse võtta, kuigi pigem küll teistpidi. Kui soomekeelne retsept käsib küpsetada vormikooki tainast, mille nimeks on murotaikina, siis mõistke seda kui liivatainast.

Keeksitainas
250 g margariini
1,5 dl suhkrut
3 muna
3,5 dl jahu
0,5 dl kartulijahu
2 tl küpsetuspulbrit

Vahusta pehme margariin suhkruga kohevaks (vt Või vahustamine). Lisa vahustamist jätkates ükshaaval toasoojad munad. Lisa kuivad ained üheskoos läbi sõela ja sega kas taignakonksudega või suure lusikaga ühtlaseks. Rosinad või muud tükilised lisandid sega eelnevalt vähese jahuga, siis jaotuvad nad ühtlaselt. Küpseta toruga koogivormis umbes 50 minutit, lahtikäivas või muus koogivormis aga 60 minutit 175° juures. Koogi küpsusest annab märku eemaletõmbumine vormi seinast ning sõrmega vajutatud lohu kiire kinnitõusmine. Lase restil jahtuda.

Küpsisetainas
200 g margariini
1 dl suhkrut
1 muna
5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Valmista tainas keeksitaina juhatuse järgi. Maitsesta soovikohaselt. Rulli taigen õhukeseks ja võta sellest soovikohaseid kujundeid väikeste vormidena või vormi taigen pisikesteks pallideks ja vajuta need plaadil lamedaks. Võid taignast ka vormida pika rulli, lõigata sellest jupikesi ning need kahvliharudega triibuliseks vajutada. Kui lisad taignale veel ühe muna, saad vormimiseks kasutada ka figuurse otsakuga varustatud kondiitrikotti. Küpseta 200° juures 5–10 minutit olenevalt küpsiste suurusest. Kaunista müügilolevat koogikaunistustega või suhkruglasuuriga.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa