Kookosed

Kookoshelbed, kookosrasv, kookospähklid - mida te neist teate?
Kookoshelbed, ingl shredded coconut, soome kookoshiutaleet
Meil pakitult müüdavad kookoshelbed kujutavad endast riivitud ja kuivatatud naturaalset kookospähkli viljaliha.
Kasutamine. Helvestest võite soovi korral valmistada kookospiima või kasutada neid küpsetiste maitsestamiseks ja kookide-tortide kaunistamiseks. USA-s ja mujalgi müüakse ka mitmel viisil maitsestatud ja glasuuritud kookoshelbeid, mida kasutatakse magusroogades.

Kookosküpsised kondenspiimaga
  • 200 g kookoshelbeid
  • näputäis soola
  • 2 tl riivitud apelsinikoort
  • 1 purk magusat kondenspiima
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 2 munavalget

Sega 5 esimest ainet hästi läbi ja lisa kaks lahtikloppimata munavalget. Tõsta kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile supilusikaga taignakuhjakesed, jättes vahele 5 cm laialivajumise ruumi. Küpseta 175° juures 20 minutit, tõstes plaate vajadusel üks kord ringi. Tõmba küpsised koos paberiga 5 minutiks restile jahtuma, seejärel eralda küpsised paberi küljest ja lase täielikult jahtuda. Antud kogustest saab umbes 24 küpsist.

Kookospiim ja kookoskoor, ingl coconut milk, coconut cream, soome kookosmaito, kookoskerma

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele pole kookospiim mitte kookospähkli õõnsuses leiduv piimjas vedelik, mis tavaliselt janujoogiks ära juuakse, vaid kookose viljalihast saadud tõmmis.

Kui vett ja kookose viljaliha võetakse võrdsetes kogustes, nimetatakse tulemust kookospiimaks. Rasva võib kookospiimas olla kuni 17%, kuid toodetakse ka vähendatud rasvasisaldusega ning isegi rasvavaba kookospiima. Kookoskoore saamiseks võetakse kookosmassi 3–4 korda rohkem kui vett.

Kindlasti tekib siin analoogia lehmapiima ja -koore vaheliste erinevustega, kuid päris nii see siiski pole. Kookoskoor on tõesti rasvasem kui tavaline kookospiim (kuni 24%), kuid sellest olulisemaks näitajaks on siiski kookose maitse, mis on koore puhul oluliselt tugevam. Illustreerimiseks võib öelda, et kui 400 g kookospiima purgis on “peidus” üks, siis sama suures koorepurgis on poolteist kookospähklit.
Kagu-Aasia maade ja Kariibi mere saarte köögid kasutavad kookospiima väga laialt kõikvõimalike liha-, kala- ja köögiviljahautiste ja suppide, kastmete ning muidugi ka kõikvõimalike magusroogade maitsestamiseks.
Lisaks kahele ülalnimetatud tootele on olemas veel üks, mis kannab nime cream of coconut. See on kondenseeritud piimaga sarnanev, paksu konsistentsiga ja väga magus kookosemaitseline toode, mida enamasti kasutatakse kokteilides.

Omatehtud kookospiim
  • 200 g kookoshelbeid või
  • 400 g värsket kookose viljaliha
  • 4 dl vett

Kalla keev vesi kookoshelveste peale ja lase pliidil vaikselt haududa, kuni pinnale tekib vaht. Töötle purustajaga ühtlaseks, nõruta läbi kahekordse marli ning vääna marlisse jäänud mass lõpuks käte vahel täiesti kuivaks. Hoia kookospiima külmas ja tarvita ära nädala jooksul.

Karribroiler kookoskastmes
  • 6 broilerifileed
  • 3 sl õli
  • karripulbrit
Kaste:
  • 2 sl õli
  • 2 sibulat
  • 1 küüslauguküüs
  • poole sidruni riivitud koor
  • 2 väikest punast tðillit
  • 1 ml kaneeli
  • 2 ml jahvatatud kardemoni
  • 2 tl karripulbrit
  • 4 dl kookospiima

Kastmeks aja õli pannil kuumaks, lisa peenestatud sibul, küüslauk ja sidrunikoor. Kuumuta madalal kuumusel tihti segades, kuni sibul on läbipaistev. Tõsta pliidikuumust, lisa peenestatud tðillikaunad, kaneel, kardemon ja karri; kuumuta pidevalt segades üks minut. Lisa kookospiim, vähenda kuumust ja hauta vahetevahel segades 5 minutit. Maitsesta soovi korral näputäie soolaga. Lõika kanafileed paari sentimeetri laiusteks ribadeks, riputa karripulbriga üle ning pruunista kuumas õlis. Tõsta kuhjana vaagnale ning kalla üle kuuma kastmega.

Kookospähkel, ingl coconut, soome kookospähkinä
Selle toreda, ameerika jalgpalli kujulise karvase pähkli sünnimaaks peetakse Uus-Guinea saart, kust ta on edasi liikunud mujale Kagu-Aasiasse, sealt Aafrikasse ja sealt arvatavasti eurooplastest orjakauplejate laevadel ka Kariibi mere saartele.
Kookoskiud. Karvasena näeme me kookospähklit enamasti siiski vaid piltidel, sest reeglina eemaldatakse väärtuslik kookoskiud pähkli küljest ja kasutatakse seejärel mattide punumiseks.
Tegelikult pole kookospähklit kulinaarsetel eesmärkidel üldse mõtet kaugete vahemaade taha vedada. Kui ostjal suurte pingutustega õnnestubki pähkel lahti lõhkuda, pole sellega tegelikult midagi peale hakata. Pähkli sees loksuv vedelik on lahja ja maitsetu, otseselt süüa ei kõlba ka lumivalge mahlane sisu. Teoreetiliselt võiks sellest valmistada kookospiima, kuid sisu eemaldamine koore küljest on nii raske ja tüütu tegevus, et selleks pole mõtet aega ja jõudu raisata. Lihtsam on osta kookoshelbed või -piim kauplusest. Nii jääbki kookospähkli osaks kaunistada mõne eksootilise söögikoha interjööri või ilutseda Kagu-Aasia roogi kujutavatel fotodel.

Kookosrasv, ingl coconut butter, soome kookosrasva

See maailmas viimasel ajal palju vaidlusi ja lahkarvamusi põhjustanud rasv oli maailma kõige levinum taimeõli kuni 1960-ndate aastateni, kui liidrikohale tõusis sojaõli.
Kookosrasv võib olla ka õli, kuna 25° kõrgemal temperatuuril muutub lumivalge tahke rasv läbipaistavaks kookosõliks. Kookosõli on aegade algusest peale kasutatud niihästi toiduainena kui kosmeetikumina ja isegi ravimina; eriti palju kasutab seda india rahvameditsiin ajurveda.
Kookosõli pressitakse küpsete, ise puu otsast langenud kookospähklite tükeldatud viljalihast. Protsessi vältel ei tõuse tooraine temperatuur kõrgemale kui 32°, mistõttu võib tehnoloogiat võrrelda külmpressitud oliiviõli tootmisel kasutatuga.
Lõppenud sajandi viimase nelja aastakümne jooksul toimus USA-s äge kookosrasvavastane kampaania, mille algatajateks ja eestvedajateks peetakse maisi- ja sojaõlide suurtootjaid. Loomulikult levisid ja kinnistusid USA-s omaksvõetud tõed ka Euroopas. Kampaania põhines tõsiasjadel, et kookosõli on toatemperatuuril tahke ning et suur osa kookosõli rasvadest kuuluvad küllastunute hulka. Need faktid tõmmati üldisest kontekstist välja ja kasutati kookosõli väärtuste täielikuks eitamiseks või vähendamiseks. Kookosrasva peamiseks patuks kuulutati veresoonte ummistamine ja kolesteroolisisalduse tõstmine.
Mitmed hiljuti USA-s läbiviidud sõltumatud uurimised aga on tõestanud kookosõli vaieldamatult häid omadusi, seda niihästi toiduainena kui kosmeetikumina. Järgnevalt mõned olulisemad faktid ja nendest tuletatud järeldused, mida igaüks võib muidugi oma soovi kohaselt kas uskuda või valeks arvata.

*Kookosrasv on taimse päritoluga rasv, mis ei sisalda üldse kolesterooli ega tõsta ka halva kolesterooli sisaldust; ühe kaaluühiku kohta sisaldab ta vähem puhast rasva ja kaloreid kui ükski teine toidurasv.
*Kookosrasvas leiduvad erilised rasvhapped aitavad organismil võidelda mitmete bakterite, viiruste ja seentega, lõhustades viimaste lipiididest koosnevaid kaitsemembraane.
*Kookosrasv parandab kõhunäärme tegevust, parendab veresuhkru kasutamist organismi poolt ja tõhustab kaaliumi ja magneesiumi ning rasvas lahustuvate vitamiinide imendumist verre.
*Regulaarselt manustatav kookosrasv suudab viia tasakaalustatult toituva inimese kolesterooli normaaltasemele. Mitmed tunnustatud meedikud soovitatavad lisaks mitmekülgsele toitumisele tarvitada päevas 1–4 supilusikatäit kookosrasva.
*Kookosrasv on suurepärane kuiva naha ravim; ka võib seda kasutada masaaþiõlina. Tegutsedes antioksüdandina, kaitseb kookosrasv nahka vananemise eest. Äärmiselt populaarsed on kookosrasvast käsitsi valmistatud, kümnete eri lõhnade ja lisanditega seebid.
Säilitamine. Et kookosrasv säilitaks oma väärtuslikud omadused, tuleb teda kindlasti kaitsta valguse eest. Külmkapis hoidmine pole oluline, kuna kookosrasv säilib ka tavalises toidukapis värskena väga pikka aega.
Kodused trüflid
  • 125 g kookosrasva
  • 5 sl kakaopulbrit
  • 5 sl tolmsuhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 3 sl rõõska koort

Sulata kookosrasv madalal kuumusel õliks. Sega kuivad ained ja lisa juurde koor. Lisa vedel kookosrasv ja mikserda segu, kuni rasv jahtub ning segu muutub kohevaks ja algsega võrreldes heledamaks. Pane segu tunniks-paariks külma. Võta jahtunud segust lusikaga pallikesi ja veereta neid kakaopulbris; säilita kuni laualeandmiseni jahedas.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa