Ulukiliha on väärtuslik toiduaine

Autor: Tiina Trolla
Inimene on oma olemustelt karnivoor. See tähendab, et meie organism on kohastunud liha söömiseks. Tavapäraselt ollakse harjunud sööma kas linnu-, veise- või sealiha, kuid siis võib juhtuda, et seisate silmitsi ulukiliha käntsakaga.
Inimene on oma olemustelt karnivoor. See tähendab, et meie organism on kohastunud liha söömiseks. Tavapäraselt ollakse harjunud sööma kas linnu-, veise- või sealiha, kuid kui tutvusringkonnas on mõni jahimees, siis võib juhtuda, et seisate silmitsi ulukiliha käntsakaga.

Ulukiliha eelistest
Nüüd, mil aktuaalseks on muutunud tervislik ja nn loomulik toit, siis midagi puhtamat on raske leida. Ulukid, keda süüakse, jooksevad metsast vabalt ringi, nende poolt söödav toit on puhas ning stressi nad ei põe. Muidugi tuleb enne metslooma liha toiduks valmistamist teha tarvilikud analüüsid, veendumaks liha toidukõlblikkuses.
Ulukitest enim süüakse põdra,- metssea- ja metskitseliha, vahel ka karu ja kopraliha. Lisaks veel mitmesugused linnud. On levinud valearusaam, et ulukiliha on sootuks midagi teistsugust ning selle toiduks valmistamine on keerulisem ja mängu tuleks panna kaks korda niipalju oskusi kui nn tavalise liha puhul. Tegelikult taandub see aga pelgalt ja eelarvamustele.

Säilitamine
Värsket ulukiliha saadakse vaid jahihooajal ning muul ajal tuleb leppida külmutatud metsloomalihaga. Liha kvaliteedi puhul mängib olulist rolli õige eeltöötlemine, rümba laagerdamine ja muidugi ka säilitamine. Enim kasutatakse sügavkülmutamist. Säilitamisele minevad lihatükid peavad olema optimaalse suurusega ning külmutamine peab toimuma maksimaalselt kiiresti. Ulukiliha säilivus on suhteliselt pikk, kuna liha on pea-aegu rasvavaba. Peale sügavkülmutamist tuleb liha aeglaselt sulatada, soovitatavalt külmikus, 2-4 kraadi juures. Kiire sulatamine muudab liha tuimaks ja kuivaks.

Toiduks valmistamine
Ulukilihast võib valmistada igasuguseid lihatoite. Põdraliha sarnaneb oma maitseomadustelt paljuski veiselihale ning seetõttu võib toiduks valmistamisel kasutada samu võtteid ja soovitusi. Väga levinud on mitmesugused ahjupraed.

Astelpajukastmes hautatud sealiha
(vt. samm-sammult)
  • 1-1,5 kg tükk metssealiha
  • 2-3 dl astelpajumoosi
  • 3 keskmise suurusega porgandit
  • 3 sibulat
  • 4 küüslauguküünt
  • 4 sl Worcestershire kastet
  • rosmariini
  • meresoola

Prae valmistamiseks kulub aega umbes 3 tundi. Kui küpsetad madalal temperatuuril, siis kulub aega rohkem, kuid tulemus on sellevõrra maitsvam

Ahjus küpsetamiseks vali vähese sidekoega lihatükk. Lõika lihast ristikiudu viilud ja aseta lihaviilud ahjuvormi. Hautamisvedelikku, ega maitseaineid ära lisa! Määri maitsestamata lihatükkidele astelpajumoosi.

Pane ahjuvorm ahju. Küpseta ahjupraad ahjuvormis, mitte küpsetuskotis. Ahjupotti on mugavam köögivilju juurde lisada. Küpseta madalal kuumusel, maksimaalselt 175 kraadi juures umbes 1,5 tundi. Madalal temperatuuril küpsetades jõuab liha korralikult läbi küpseda ning kõrbemise ohtu ei ole.

Peale 1,5 tunnilist küpsetamist lisa meresool.
Kui lisada sool ja maitseained kohe enne küpsetamise algust, muutub liha tuimaks. Lisa piprasegu - roheline pipar, must pipar, rosépipar. Huvitava maitse annab rosmariini lisamine. Peale maitseainete lisamist sega hautis kergelt läbi.

Lõika sibul veeranditeks ja aseta metssealiha peale. Lisa porgandikangid. Kõige lõpus lisa küüslauguküüned. Maitseköögivilju võid vastavalt oma maitsele lisada ka rohkem.
Küpseta umbes 30 minutit. Vahepeal võid lisada Worchestershire kastet. Enne serveerimist puista toit üle rohelise sibulaga.


Lisaks sobib metsloomalihast valmistada suppe, pajaroogasid, ja hakklihatoite. Kuna ulukiliha sisaldab loomulikult vähem rasva, siis võib hakkliharoogade paremaks sidumiseks juurde lisada seapekki. Hakklihatoitude valmistamiseks on lõputuid võimalusi. Võid lisada nt, oliive, päikesekuivatatud tomatid, dijon sinep, seened, tšillikaste, tomatipüree, sidrun koos koorega, seesamiseemned,mitmesugused juustud jne.
Maitsestamiseks ja marinaadide valmistamisel võib kasutada kindlasti kadakamarju, mett, musta pipart, majoraani, oregaanot, rosmariini. Alkohol ja ulukiliha sobivad samuti kokku, nt Jäägermeister, punane vein või konjak. 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Vlad 14.mai 2005 12:51
lihtne ja kiiresti
Vlad 14.mai 2005 12:49
aga miks pilti ei ole? ma taheksin vaadata see roog, huvitav. praegu ma kirjutan referati aga kus võtta pilti!!
1