Tatar

Autor: Tea Raidsalu, Heivi Peterson
Tatar on neutraalne toiduaine ja sobib nii aluseliste kui happeliste toitudega ning seda võib julgelt kombineerida igasuguste toiduainetega. Tatar on väga kasulik toiduaine, sest sellel on kõik täistera head omadused. Tatras on palju kiudaineid ning ....
Tatar on neutraalne toiduaine ja sobib nii aluseliste kui happeliste toitudega ning seda võib julgelt kombineerida igasuguste toiduainetega.
Tatar on väga kasulik toiduaine, sest sellel on kõik täistera head omadused. Tatras on palju kiudaineid ning vähe kaloreid ja rasva. Tatratoitude söömine soodustab seedimist ning võib ära hoida mitmesuguseid vähkkasvajaid. See teravili tõstab organismi võimet suhkrut muundada, mis võib aidata ära hoida suhkruhaigust. Tatar varustab organismi täiuslikuma valgu vormiga kui paljud teised teraviljad ja on seepärast eriti hea taimetoitlastele.
Tatar sobib suurepäraselt ka lastele. Beebidele alates neljandast elukuust võiks hakata andma tatrast valmistatud toite. Samuti sobivad imikutele teisigi teravilju, mis Eestis ei kasva: riis, tatar, hirss ja mais. Need ei sisalda teraviljavalku gluteeni, mis põhjustab peensoole haigusi ning need teraviljad põhjustavad tunduvalt harvem allergiat.
Tatratangude valmistamisel eraldatakse tatrateradelt väline viljakest ja nii saadakse tatratangud kas terveteralisena või purustatud kujul. Tatrast valmistatakse ka mannataolist valget peeneteralist tangu. Eestlastel on olnud kombeks tatratangud sõmera pudru saamiseks pannil rasvaines tugevasti läbi praadida, sest see andis tatrale huvitavama ja parema maitse. Tänapäeval soovitatakse praadimist siiski vältida, sest pannil tekkiv väga kõrge temperatuur hävitab suure osa tatra väärtustest.
Tatar on omapärane teravili, sest selle vili on tegelikult pähkel. Ammustest aegadest peale on kasutatud ka lehti ja õisi. Selleks niidetakse tatar õitsemise algul ja kuivatatakse ning pärast kuivamist sõelutakse varred välja. Lehtedes leidub P-vitamiini ehk rutiini, mis koos C-vitamiiniga muudab pindmiste veresoonte seinad elastsemaks ning aitab vältida rebendeid ja verevalumeid.
Tatral on ka põletikuvastane mõju, teda on kasutatud külmakahjustuste, silma võrkkesta verejooksude ja kiirituskahjustuste puhul. Samuti aitab tatratinktuur kõrgvererõhu ravimisel. Rahvameditsiinis on kasutatud tatrateri röga lahtistava vahendina.

Tatar sisaldab:
100 grammis tatras on:
  • energiat 328 kcal
  • proteiini 11 g
  • süsivesikuid 65 g
  • rasva 2 g
  • kiudaineid 5,8 g
  • naatriumi 1 mg
  • rauda 3,8 mg
  • kaaliumit 460 mg
  • magneesiumi 180 mg
Tatramakaronivorm

Suurepärane vaheldus neile, kellele maitseb tatar ja kes sooviksid teha sellest ka midagi muud kui putru. Tatramakaronid on huvitav toode, mida tasub kindlasti proovida. Keemisel lagunevad need üsna kiiresti, kuid vormiroaks sobivad need väga hästi.
Ettevalmistusaeg 20 minutit, küpseb 35 minutit.
  • 1 pakk (400 g) tatramakarone
  • 400 g hakkliha
  • 2 sibulat
  • praadimiseks õli
  • soola, pipart
  • 1-2 küüslauguküünt
  • punet
  • 1 puljongikuubik
  • 1 spl tomatipüreed
  • 1 purk (400 g) purustatud tomateid
  • 50 g riivjuustu
Juustukaste
  • 1,5 spl margariini
  • 3 spl jahu
  • 4 dl piima
  • ½ tl soola
  • 2 dl riivjuustu
Haki sibulad ja kuumuta pannil õlis. Lisa lahtinäpitud hakkliha ja pruunista aeg-ajalt segades. Maitsesta soola, pipra, hakitud küüslaugu ja punega. Lisa puljongikuubik ja tomatipüree.
Määri kuumakindel ahjuvorm võiga. Kata vormi põhi poole paki tatramakaronidega. Tõsta peale hakklihasigu. Kata nõrutatud tomatitega. Puista peale ülejäänud makaronid.
Juustukastme tegemiseks sulata margariin ja sega juurde jahu. Lisa piim ja kuumuta keemiseni. Keeda kuni kaste pakseneb. Maitsesta soolaga. Lisa riivjuust, kuid ära enam keeda, muidu muutub kaste venivaks ja sitkeks.
Vala juustukaste vormile. Puista üle riivjuustuga.
Küpseta 200 C juures 35 minutit, kuni juust on kergelt pruunikas.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Evelin 20.juuni 2009 16:07
Salatit tegin väheke teistmoodi, aga kaste selle retsepti järgi maitses väga hästi :)
1