Õunad

Kuidas säilitada ja kasutada õunu ning millised on õuna väärtused.
Kuigi Eestimaa aedades kasvab tuhandeid õunapuid, näeb eesti õuna toidulaual varasemate aegadega võrreldes harvem. Importõun on kohalikust suurem, punasem ja säilib kauem.

Kodumaine õun säilib tõesti kehvemini kui soojemas kliimas kasvavad paksukoorelised sordid, mis looduslikele omadustele lisaks saavad ka keemilist turgutust. Kui aga olete eesti õuna koju toonud, sööge see koore ja seemnekojaga, sest nii koor kui seemned on väärstuslikest ainetest eriti rikkad. Leedust lääne pool kasvanud importõunad tuleb aga kindlasti koorida, kuigi koos ebasoovitatava keemiaga läheb nõndaviisi kaduma ka palju kasulikku.

Õuna väärtused. Kõigepealt üldtuntud-teatud vitamiinid C, A ja E, siis mikroelemendid raud (verele), kaltsium (luustikule), kaalium ja magneesium (lihastele ja südamele). Ning terve hulk organismile kasulikke aineid nagu suhkrud, flavonoidid, pektiin ja fütontsiidid. Väidetakse ka, et toore õuna söömine leevendab peavalu, kolm õuna järgmisel hommikul pärast suurt pidutsemist aga pidavat kergendama enesetunnet suuresti.

Kasutamine. Muidugi on õun parim toorelt, kuid ta sobib ka muul viisil kasutamiseks. Tuntuimateks viisideks on hoidised: moos, mahl, kompott, marineeritud õunad, mitmesugused ketshupid ja tshatnid, püree ja kuivatatud õunad, kusjuures õunte kahvatatut värvusele annavad erksust pohlad, punased sõstrad ja must aroonia. Aastaringselt võite teha õunakooke ja -pirukad, lisada riivitud või tükeldatud õunu putrudesse, pannkoogitaignasse, helveste või kohupiima hulka. Tehke õunast või õunapüreest mannavahtu, kisselli või tarretatud magusroogi, kuivatatud õunu sööge kas niisama või kompotiks keedetult. Jämedalt riivitud hapusid õunu lisage hautatud kapsale või praadige neist koos riivitud keedetud kartuliga koogikesi. Õunakuubikud värskendavad segasalateid, eriti just juustu, suitsukala või soolaheeringat sisaldavaid. Aastalõpu pidunädalal pange õunu linnuprae kõhuõõnde või tehke neist magushapu lisand koos värske või hapu kapsaga.


 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Alizee 02.nov 2008 19:51
Nämmm, just eile tegin ja väga hea oli:Y :P
pipi 02.nov 2008 17:40
ma loodan et tuled hea:A:A:A:A:A:A:A:A-
:A
jyhvikas5 31.aug 2007 20:02
ei tea . pole proovinud .
kristelmmv 02.aug 2006 12:08
huvitav, et prantsuse õunakook on pärit rootsist
1