Pett vanasti

Autor: Piimaliit
Kui vanasti talumajapidamistes veel käsitsi võid valmistati, kasutati alati ka kogu saadud võipiim ära.
Kui vanasti talumajapidamistes veel käsitsi võid valmistati, kasutati alati ka kogu saadud võipiim ära. Jõukamates taludes, kus petti oli rohkem, pruu­giti seda nii janukustutuseks kui ka söögikõrvaseks.
Võipiimast tehti taludes rüüpeid. Näiteks ivajoogi valmistamisel puistati rukkijahu kuuma vette, segul lasti soojas hap­neda ja hiljem lisati sellele maitseomaduste parandamiseks rõõska või­piima, mis segus samuti hapnes. Aga võis ka teisiti teha. Veidi rukkijahu lisati keeva vette, segati ja oodati, kuni jahu põhja sadenes, ning pindmine vedelik kallati juurde rõõsale võipiimale, mis hiljem hapnes.
Lõuna-Eestis tehti kord nädalas kindla talutoiduna rõõsa petipiimaga tanguputru. Asendamatu oli pett odrajahust karaski- ja käkitaigna valmistamiseks. Nimelt olid petiga tehtud odraja­huküpsetised oluliselt õhulisemad ja maitsvamad.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa