Hapukoore ajalugu

Autor: Piimaliit
Hapukoor kui piimatoode saadakse koore hapendamisel piimhappebakterite juuretisega. Arvatavasti avastati hapukoore esmatehnoloogia juhuslikult, selle ühitasid rasvase piima pinnale tõusnud koor ja piima mikroorganismide tegevus.
Hapukoor kui piimatoode saadakse koore hapendamisel piimhappebakterite juuretisega. Arvatavasti avastati hapukoore esmatehnoloogia juhuslikult, selle ühitasid rasvase piima pinnale tõusnud koor ja piima mikroorganismide tegevus. Mingil hetkel leidsid karjakasvatajad, et hapnenud piima pinnakiht on olekult tihkem ja maitselt isegi suupärasem.
Veel paar sajandit tagasi valmistati Eestis hapukoort vähe, sest piim tarvitati toiduna lihtsalt ära ja koort eraldati sellelt harva. Juhul kui piima kooritigi, siis tehti sellest taludes pigem võid kui hapukoort. Seoses piimakarja ja -toodangu järk-järgulise suurenemisega 19. sajandi keskpaigast alates, leidis ka hapukoor tasapisi tee talupoegade toidulauale. Talumajapidamiste seisukohalt oli hapukoorel vähemalt kaks tuntavat plussi: seda oli lihtne valmistada ning loomulik happeline keskkond soosis ka selle toote säilitamist olukorras, kus toiduainete jahutusvõimalused olid kasinad.
Milleks vanasti taludes hapukoort kasutati? Peamiselt lisati hapukoort suppidele, näiteks suvel värsketest kapsastest keedetud leemele või hapukapsastest valmistatud keedusele. Suppidele ei lisatud hapukoort mitte niivõrd maitse parandamiseks, vaid liha nappuse korvamiseks. Toitev hapukoor andis sööjale vajalikku toiduenergiat. Samuti kaunistas kooresilm jõukamates taludes jahust keedetud pudruportsu. Hapukoort pruugiti ka pätsitud kamakäkkide kõrvaseks, siis oli see omalaadse kastme rollis. Vanaaja mõistes väga hüva roog saadi siis, kui leivatainast küpsetati õhukesed paistekakud. Nende nimetus tuleneski tulekuumuse paistel küpsetamisest. Paistekakud määriti pealt võiga ja kasteti söömiseks hapukoore sisse. Möödunud sajandi algupoolel suurenes taludes oluliselt hapukoore valmistamine, kuid põhiosa sellest läks siiski või valmistamiseks. Eesti maitselt ja lõhnalt kuulus eksportvõi oligi ju hapukoorevõi.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Väike Pannkook :) 07.okt 2011 21:58
Mina, olen nagu väga algaja pannkookide alal. Kuigi mu vanaema on superpannkoogite-
gija. Ja kõik mu pannkoogid on olnud tõelised käkerdised(ma olen muidu 13 a. , on aega õppida ka veel) aga no neeeed pannkoogid tulid mul küll superhead ! :):) Väga hea retsept, muidugi mune läks küll palju :D
Väike Pannkook :) 07.okt 2011 21:58
Mina, olen nagu väga algaja pannkookide alal. Kuigi mu vanaema on superpannkoogite-
gija. Ja kõik mu pannkoogid on olnud tõelised käkerdised(ma olen muidu 13 a. , on aega õppida ka veel) aga no neeeed pannkoogid tulid mul küll superhead ! :):) Väga hea retsept, muidugi mune läks küll palju :D
vepi 21.juuni 2011 22:20
Väga head, kuid minu arust tuleks piimakogust vähendad, muidu jäävad pannkoogid liiga vedelad :) mina panin 150 g vähem piima, kui retseptis ette on nähtud ja super head tulid :)
arotsik 09.veeb 2011 18:36
mõnusalt head,kui panna Shokolaadi tükke ka sisse:P
arotsik 09.veeb 2011 18:36
mõnusalt head,kui panna Shokolaadi tükke ka sisse:P
Celli16 17.dets 2010 20:40
Super head pannkoogid! Mõnusalt kohevad ja magusad! Mina tegin pool kogusest ja sain 4 ülepannikooki! Soovitan!
karmen515 25.juuli 2010 09:15
Täitsa head pannkoogid tulid. Tegin samuti poole kogusest ja jätkus kolmele.
Mann 22.juuni 2010 16:45
Kas keegi saaks kogused dl - tesse panna?
kaisu060 16.dets 2009 11:13
Aga mis siin arusaamatut on? Pannkooke tehes on ikka nii, et pealmine pool tahkub ja alumine pruunistub, ümber keerates pruunistub see pool mis ennem peal oli . Kui see ka pruun on, on kook valmis ja tuleb pannilt ära tõsta. Mis siin nii ületamatult keerulist on ?:D Tühjast paanikat tekitada pole ju ka mõtet, haha naljanumber :D
to->to Irc 16.dets 2009 11:04
Minu meelest ka.Vaadaku kõigepealt enda õigekiri (kaasa arvatud komakohad) üle ja alles siis tulgu teisi kritiseerima.
to Irc 25.juuni 2009 14:34
Ei saa kohe teisiti, kui peab nentima, et pole ammu nii kummalist ja koledat kommentaari kohanud. Esiteks, kommentaari kirjutaja pole arugi saanud, mida kommenteerib ja teiseks, eesti keele puhtusest rääkides... khmmm... võiks siis ju ise eeskuju anda :D
Mari 12.jaan 2009 11:12
Mul teeb vanaema neid koguaeg kui külas käin, keegi meist ei oska neid nii hästi järgi teha kui tema, kõik söövad väga hea isuga :)
marvin 02.okt 2008 16:01
aga mina panin poole rohkem aineid sisse ja teen 3.ndat päeva kooki endale:) nii hea!
Irc 28.okt 2007 01:40
Tsiteerin: "Prae kooki keskmisel kuumusel, kuni koogitainas on pealt poolt hüübinud ja alt poolt kuldpruun." "Keera kook ringi ja prae samamoodi ka teisepoolt." --
Imho-Kuidas on võimalik praadida koogi kuldpruuni poolt hüübimiseni, me semudega proovisime mitmel korral kuid tulutult. Kui ma silman veelkord sellist vulgaarsust Toidutare retseptis siis tõsiselt, palun vabandust aga mul hakkab paha. Sellist jälkust olen harva kohanud oma külluslikkus ja tegude rohketel elupäevadel. Lõpetuseks panen kõigile südamele, et eesti keele puhtust oleks tarvilik meie hääbuvas kultuuris säilitada. Teie Maie Irc
tobeloom 20.jaan 2007 09:06
mina tegin poole väiksemate kogustega ja jätkus kolmele inimesele hommikusöögiks.
itak 21.märts 2005 12:34
aga mitmele see on?
1