Probiootiline keefir

Populaarne tegija toiduletis – probiootiline keefir
  • Meie müügilettidel on juba ammu ka probiootiliste piimhappebakteritega rikastatud keefirid. Muide, just keefiridest algaski meil probiootiliste bakteritega rikastatud hapendatud piimatoodete valmistamine.
  • Probiootilised piimhappebakterid on toiduaines leiduvad elusad mikroobid, mis sissesööduna mõjutavad inimeste tervislikku seisundit soodsalt mitmel viisil.
  • Enamus probiootilisi baktereid on kunagi eraldatud inimese soolestikust. Üldised nõuded, mida probiootiliste bakterite tööstuslikule valikule esitatakse, on järgmised: algne päritolu inimeselt, tõvestavate omaduste puudumine, võime seedekulglas üle elada mao soolhappe ja sapi hukutav toime, seostumine soolestiku pindkihi rakkudega, säilimine ja paljunemine seedekulglas ning loomulikult soodne mõju inimese tervisele.
  • Mida head siis erinevad probiootilised bakterid korda saadavad? Uuringutega on tõestatud, et probiootilised bakterid taastavad antibiootikumiravijärgselt seedekulgla normaalse mikroobikoosluse, tõhustavad piimasuhkru lõhustamist ja omastamist, suurendavad seedekulglast B-rühma vitamiinide imendumist, soodustavad soolestikust kaltsiumi, raua ja fosfori saamist, vähendavad kõhulahtisuse tekke riski ning lühendavad selle kestvust ja vaevusi, tõhustavad vanemate inimeste seedetegevust, tugevdavad organismi üldist immuunsüsteemi, takistavad kaudselt (kasvukohtade hõivamine soolestikus) ja otseselt (baktereid hävitavate ühendite eritamine) tõvestavate bakterite arengut seedekulglas, kiirendavad soolenakkustest paranemist, leevendavad põletikuliste seisundite järelmõjutusi jne.
  • Et paljudes riikides näitab probiootiliste toiduainete müügikõver üha hoogustuvat kasvu, võib neile toodetele prognoosida jätkuvat edu ka meie müügiturul. Seda enam, et juba mitmeid aastaid on müügil ka eestimaise päritoluga probiootilise bakteriga rikastatud tervislik tootesari.
  • Keefir sobib ka toiduvalmistamiseks
  • Tavaliselt käsitletakse keefiri tervistava, toitva ja janukustutava joogina. Joogina sobitub keefir edukalt ka teiste janukustutajatega, näiteks erinevate mahladega. Keefiri ja puuviljalisandite kooskasutamisel saab valmistada näiteks smuutisid.
  • Happelise keskkonnana on keefiri kasutatud erinevate lihamarinaadide alusena. Just mõõdukas happesus soodustab liha sidekoe pehmenemist, kuid ei veetusta viimast ega muuda ka olulisel määral liha maitseomadusi.
  • Keefiri happesust tõuseb tulu ka taina kerkimisel, sest juhul kui orgaanilised happed reageerivad erinevate kergitusainetega, eraldub gaas, mis muudab küpsetised õhulisteks ja kohevateks.
  • Rohkelt kasutatakse keefiri erinevates kastmetes. Vahel on keefir kuivtoidule lihtsalt niisutavaks lisandiks, nagu müslide, kama- ja helbetoitude juures. Soovi ja tahtmise korral saab keefirist ja erinevatest maitsetaimedest valmistada ka vürtsikaid kastmevariante, mida kasutatakse näiteks erinevates salatites.
  • Asendamatu on keefir suviste külmsuppide põhikeskkonnana, millele lisatakse köögivilju, lihatooteid ja maitsetaimi.
  • Keefiri saab kasutada ka magustoitude valmistamisel. Nii on keefirilisand levinud mitmetes kookides, samuti saab sellest piimatootest valmistada ka tarretisi. Kombineerides erineva värvusega lähteaineid, saab keefiri abil teha ka kihilisi tarretisi.
  • MINU HINNE
    KOMMENTAARID
    Lisa kommentaar
    Nimi:
    Sisu:
    Lisa
    sapsik 12.sept 2006 21:52
    Suurepärane!
    köögimann 29.jaan 2006 13:03
    Hakkan praegu pannkooke tegema;)
    merju15 28.juuni 2005 18:29
    kõikemaitsvam hommikusöök
    bimmu 13.märts 2005 12:53
    Võiks kirjas olla see, et mitmele ma teen seda. Üldiselt kui pannkoogitainale ei panda suhkrut, siis saab teha soolase pannkoogitordi. Panna soolased seened, kodujuust hakitud kurgiga jne. Laske ainult fantaasiale lennata.
    ewe330 04.märts 2005 19:25
    mina panen tavaliselt kihiti hapukoore-
    kakaokreemi ja mingit mõnusat moosi.proovige! 1 kl hapukoort 2-3 spl kakaod(nesquik,vm-
    s) sega hoolikalt kui "meie mark"siis 2tl suhkrut
    edi 15.jaan 2005 20:38
    mina tegin ka seda kooki ja tuli väga maitsev peale panin vahukoort ja maasikaid.
    1