Kalkun - mida ostmisel silmas pidada?

Autor: Maire Suitsu
Mida terve kalkuni ostmisel silmas pidada?
Kalkunist saab pidulauale igati uhke ja suure prae, eriti hästi sobib see jõululauale. Mida peaks aga kokk silmas pidama, kui ta poodi kalkunit ostma läheb?
Kui kavatsete küpsetada terve linnu, arvestage igale sööjale 400–500 grammi, filee puhul piisab 300 grammist.
Väga suure kalkuni korral mõelge ka sellele, kas teil on olemas sobiva suurusega ahjupann ning kas pannile selili asetatud kõhukas lind kõrguse poolest ikka praeahju mahub. Poleks üleliigne arvesse võtta ka meil pakutavate küpsetuskottide mõõtusid, sest parima prae saab just selles.
Tervet kalkunit müüakse meil suuremates poodides peamiselt sügavkülmutatuna, Rannamõisa kaubamärgi all on müügil ka jahutatud kalkun.
Terve jahutatud kalkuni ostmisel jälgige, et linnu nahk oleks terve, ilma rebendite või sisselõigeteta. Naha värvus olgu ühtlane, ilma laikudeta ning elevandiluuvärvi ehk kreemikasvalge, mitte sinakas.
Tükeldatud jahutatud linnu liha peab olema lõikepindadel tugevalt roosa, läikiv ja kergelt niiske, lõhn värske või peaaegu olematu, nahk (kui see on olemas) kreemikasvalge. Nahata müüdavate fileetükkide pealispind olgu kahvaturoosa, veidi niiske ja läikiv, mitte kuivanud ega hallikas.
Jahutatud linnu või üksikute jaotustükkide ostmisel jälgige kindlasti viimast kasutuskuupäeva ja mõelge, kas jõuate linnu vahepeal ära tarvitada. Ning loomulikult peaks ka kalkuniliha ostma ainult usaldusväärsest kauplusest.

Külmutatud kalkun peab ostmisel olema kivikõva. Pakendis ei tohi olla rebendeid, sest nende kaudu tekib nn külmapõletus ehk pruunikad kuivad laigud. Need ei muuda liha küll otseselt mittesöödavaks, küll aga rikuvad selle välimuse ja maitse. Külmapõletusega kohad oleks õigem välja lõigata kas enne või pärast kuumtöötlemist.
Pakendis ei peaks olema jääkristalle ega külmunud lihavedelikku. Viimane näitab, et lind on üles sulanud ning seejärel uuesti külmutatud. Vahepealne sulamine on andnud aga salmonellabakteritele suurepärased kasvutingimused, lisaks on linnust välja voolanud väärtuslikku lihamahla.
Kalkun - sulatamine ja tükeldamine >>
Allikas: 100 rooga
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
paragrafi väänik 27.apr 2012 10:09
Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst Avaldamis-
märge: RT I 1998, 111, 1839 Vabariigi Valitsuse 9. oktoobri 1997. a määruse nr 193 «Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormide ning märgistamise eeskirja kinnitamine» ning Vabariigi Valitsuse 14. juuli 1998. a määruse nr 156 «Tehislike lõhna- ja maitseainete loetelu, nende kasutusviisi, piirnormide ja märgistamise korra kehtestamine» muutmine Vastu võetud 16.12.1998 nr 289 8) asendada tabelis 1 lisaaine number E 442 kõrval veerus «Lisaaine nimetus» sõnad «Fosfatiidhappe am-
mooniumsoolad» sõnaga «Ammooniumfosfatii-
did»;
1