Hakkliha lähivaates

Erinevatest lihaliikidest, sealhulgas ka lamba- ja vasikalihast saab igaüks oma soovi järgi v…
Erinevatest lihaliikidest, sealhulgas ka lamba- ja vasikalihast saab igaüks oma soovi järgi valmistada väga huvitava maitsega hakklihasegusid.
  • Väga tervislik ja maitsev on kalkuni- või broilerihakkliha, mida võib samuti segada teiste lihaliikidega.

  • Sea- või lambahakkliha hulka võib segada läbi masina aetud maksa (ka broilerimaksa) vahekorras 3 kaaluosa liha ja 1 kaaluosa maksa. Viimase maitset pole nimetatud suhtarvust täpselt kinnipidamise puhul peaaegu tunda, liha maitse aga tundub tavalisest isegi tugevam.

  • Lahjale hakklihale ei ole arukas lisada sea- või veiserasva, mis teatavasti ladestub veresoonte seintele. Üllatavalt maitsvaks muudab hakklihasegu lusikatäis või isegi kaks neutraalse maitsega taimeõli, mille küllastumatud rasvhapped on eelmistest olulisel määral südamesõbralikumad. Pealegi on õli sisaldavast segust tehtud kotlett või pikkpoisilõik ka külmalt palju meeldivam.
Säilitamine
  • Riknemise seisukohalt on kõige suuremas ohus turult ostetud, tihedalt kilekotti pressitud hakkliha. See tuleks kojujõudmisel viivitamatult sõrmede või kahvli abil kohevamaks näppida, panna kausiga külmkappi ja kuni toiduks valmistamiseni kergelt fooliumiga kinni katta.

  • Lahtinäpitud hakkliha hulka võiks ka kohe segada pipart, soola ja peenestatud sibulat, mis kindlalt hoiavad hakkliha jahedas kohas värske ja healõhnalisena järgmise päevani.

  • Plastalusel, toidukilega ümbritsetud hakkliha seisnud lõhna tekkimise vältimiseks võiks juba ostude pakkimisel torgata kilesse sõrmega paar auku õhu ligipääsemiseks.

  • Kohe pärast kojutoomist võite panna hakkliha sobivasse pakendisse ja külmutada. Nagu eespool öeldud, võib gaasikeskkonda pakendatud hakkliha kohe külmutuskambrisse panna.

  • Kui planeerite külmutatud hakklihast rooga valmistada, võtke pakk juba eelmisel päeval koos pakendiga külmkappi sulama. Kui soov hakkliharooga teha tuleb ootamatult, pange liha koos pakendiga tunniks sooja vette. Küllap on ütlematagi selge, et nõndaviisi kiirmeetodil sulatatud hakkliha tuleb kohe toiduks ära tarvitada.

Hakkliha täiendamine
Heast lihast tehtud hakkliha hulka võib segada esmaklassilisi lisandeid. Teiseks heaks mooduseks on teha hakklihast mitmesuguste lisanditega vormiroogi, piruka- ja pannkoogitäidiseid, riisi ja makaronidega panniroogi jm.
  • Väga mõnus ja tervislik lisand hakklihale on kaerahelbed, hästi sobib ka keedetud riis.

  • Väga levinud hakklihajätk on kuivanud sai, mida segatakse hakklihataina hulka vees leotatult. Tunduvalt hõlpsam on kasutada jämedateralist riivsaia, mida võiks samuti lasta vedelikus paisuda. NB! 0,5 kg hakkliha kohta ei peaks võtma rohkem kui 1 dl kuiva riivsaia, selle koguse ületamisel hakkab saiamaitse juba tugevalt tunda andma.

  • Suurepärane jätk on ka naturaalne keedetud peet või marineeritud punapeet, peenelt riivitud toores porgand ning väikesteks kuubikuteks hakitud ja seejärel hautatud metsaseened, kergelt läbi kuumutatud šampinjonid, punane või kollane paprika.
Allikas: 100 rooga
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa