Isikupärased Eesti juustud

Autor: Siiri Kirikal
Eesti juustude valik on viimasel ajal läinud üliheaks. Ärgem jätkem vanu tuntud juustusorte vaid võileivale, need väärivad kohta ka kõige peenemates roogades.

Forte

Grana Padano tüüpi kõva juust, mida on küpsetatud vähemalt 12 kuud, et muuta selle konsistents murenevaks. Juustule annab ilusa läkiva oranžikaskollase tooni kodumaine lehmapiim. Forte maitseb mahedalt, veidi hapukalt ja selle terad on väiksemad kui suurel eeskujul parmesanil.
Kadakajuust
Täisrasvast kadakajuustu pakutaksegi sageli kui Eesti oma maitset ja toidukultuuri iseloomustavat delikatessi. Edam-tüüpi
unikaalset juustu ei sulatata kokku mitme juustu segust, vaid naturaalsesse puidusuitsu (lepp ja kadakas) pannakse maitsestuma ehe ja üdini naturaalne juust.
Breti Blue
Ainuke Eestis toodetav sinihallitusjuust valmib pastöriseeritud lehmapiimast, mida on hallituskultuuriga nakatatud. Pärast hapendamist ja kalgendamist juust augustatakse ning lastakse kolm nädalat küpseda.
Köömnejuust
Köömne Karla on poolkõva täisrasvane juust, mis valmib 30 päeva. Elastne juust maitseb veidi hapukalt, parajalt soolaselt ning köömnetele omaselt magusvürtsikalt. Mida kauem köömnejuustu küpsetada, seda tihedam on tulemus, kuna köömned mõjuvad juba ise juustumassile kuivatavalt. Ning vastupidi, et juust köömnete mõjul ei muutuks liiga tihkeks, leotatakse köömneid enne juustumassiga segamist vees.
Pikantne
Aroomilt iseäralik juust valmib limabakterite koore all, mis vahetult enne vahatamist ja pakendamist juustukeralt maha pestakse.
Allikas: Oma Maitse 2007
Vaata ka:
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Lee 17.veeb 2014 08:34
Thanks for corbuitnting. It's helped me understand the issues.
Hindaja 16.mai 2011 20:21
Tõesti väga maitsev & lihtne valmistada!
1