Sojakastmed - lahutamatu osa Aasia köögist

Autor: Heivi Peterson
Sojakaste on Aasia kokanduse tähtsaim maitseaine.
Kõik sojal põhinevad kastmed on soolased ja vürtsikad ning sõltuvalt sordist kas magusad, teravad või ka lihtsalt aromaatsed. Nad sobib nii liha, kala kui ka lindudest valmistatud toidu ja ka taimetoidumenüüga, eriti hästi aga tofumarinaadide, kastmete ja suppidega ning ka ühtlasi lauavürtsina.

Ehtne Hiina sojakaste on valmistatud looduslikest ainetest: sojauba, vesi, sool, suhkur. Selle laagerdumisaeg on pikk, vähemalt 3-4 kuud, see on looduslik protsess, mida kiirendada ei tohi, kuna valmisprodukt peab olema õige maitse ja aroomiga. Hiina sojakastet on müügil nii heledat kui ka tumedat. Tumedam kaste on heledast kauem laagerdunud, mistõttu on maitse mahedam.

Erinevalt Hiina sojakastmest valmistatakse Jaapani sojakastet sojaubadest ja nisust ning heleda ja tumeda kastme maitsed on vastupidised - heledam kaste on soolasem, kuid mahedam, sest laagerdumisaeg on lühem ja sellele on lisatud vedelat magusainet amazaket.

Mõned näited:
Mushroom soja on tume, tugev seenemaitseline sojakaste. Sobib hästi marinaadide, grillkastmete, ja mitmesugustele vokkroogadele. Teeb liha pehmeks ja mahlaseks, samas annab ilusa värvi ja aroomi.

Imperial soja on valmistatud kvaliteetsetest sojaubadest, mistõttu valmib seda aasta jooksul üsna väike kogus, mis teeb toote teistes sojakastmetest kallimaks. See kaste on eksklusiivse ja kontsentreeritud maitsega. Sobib kasutada kõikides roogades ja toiduvalmistamise viiside juures.

Sojal põhinevad kastmed on Oakaste, Ketjap Benteng, Hoisini kaste, Teriyaki, Tamari.

  • Oakaste on tume ja paksuvõitu, peamiselt fermenteeritud sojaubadest valmistatud kaste. Sõltuvalt lisatud maitseainetest ja soolast võib olla kas mahe või üsna vürtsikas.

  • Ketjap Benteng on Indoneesia päritolu, vürtside, ürtide ja suhkruga maitsestatud sojakaste.

  • Hoisini kaste maitset kujundavad sojapasta, küüslaug, seesamiõli, äädikas, tšilli ja teised vürtsid ning see eristub muudest vürtsikastmetest punane värvusega. Antakse lauale koos Pekingi pardiga. Gluteiini- ja nisuvaba sojakaste, mis sobib ka allergikutele.

  • Teriyaki on spetsiaalne Jaapani sojakaste, millele on lisatud veini, äädikat, suhkrut ja aasiapäraseid vürtse. Ideaalne kaste grillimiseks. Võib kasutada nii marineerimiseks kui ka grillitava peale tilgutamiseks. Kastmes oleva suhkru karamellistumisel omandab grillitav liha kauni läike.

  • Tamari on mõnevõrra teistlaadi sojakaste (46% sojaube, 35% vett ja soola, vürtsid), mida saadakse piimhappe kääritamisel misopasta (sojaubadest pasta) valmistamise kõrvalproduktina. Maitselt mahedam ja reeglina mitte nii soolane kui tavapärased sojakastmed ning tehtud täiesti ilma nisuta.
Ärge kunagi alahinnake sojakastmete soolasust ja teravust ning kasutage neid pigem tagasihoidlikult. Igaüks võib ju oma taldrikutäie soovikorral ise üle vürtsitada.

Kirjeldatud kastmeid leiate headest toidukauplustest või vürtsipoodidest. Vaevalt, et need võiksid küll kunagi rikneda, kuid eelistage ostmisel siiski väiksemaid pudeleid, sest ega aroom lahtitehtult paremaks ei lähe. Võimalusel hoidke külmikuriiulil.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa