Koriander, kinza, Hiina petesell - heal lapsel mitu nime

Autor: Heivi Peterson
Koriander on üks vanemaid maitseürte. Eestis müüakse tihti kinza nime all, kuna kinza tähendab vene keeles koriandrit. Koriandrit nimetatakse Aasia köögis ka Hiina peterselliks.
Koriandri juured on väikesed, kuid see-eest väga tugeva maitsega, sellepärast on soovitav seda vähehaaval toidule lisada. Juured pestakse, hakitakse väikesteks tükkideks või riivitakse. Juured on ka karripasta koostises.

Koriandrilehti võib korjata vastavalt vajadusele. Alumised lehed taimel meenutavad petersellilehti, aga ülemised meenutavad tilli, õied kummeliõisi. Koriandrilehti võib kasutada nii värskelt, kui ka sobivad väga hästi külmutamiseks. Värskel koriandrilehtedel on meeldiv mahe maitse, lehti võib värskelt hakituna puistata suppidele, kastmetele, karriroogadele ja salatile.
Kuivatatud koriandrilehtedel on maitse ja lõhn nõrgem kui värskel.
Kuivatatud seemnetel on meeldiv aroom, mis tuletab meelde salveid ja sidrunit. Seemned meenutavad valget pipart, millel õhuke hele punakaspruun koor. Sees on väike seeme, mis vahetult enne valmimist omandab oma värske lõhna.
Seemneid kasutatakse maitsestamiseks viinas, samas lamba-, sealiha, singi, kala ja ka riisitoitudes, köögiviljaroogadele ja ka saia maitsestamiseks. Koriander kuulub alati ka karri koostisesse.

Tänapäeval kuuluvad koriandriseemned paljudesse maitsesegudesse, nt. Etioopia berbere, India garam masala, Tai roheline karripasta.
Säilitamine: värske koriander ei säili kaua, vürts säilib kauem, kui säilitada koos juurtega. Külmkapis säilib taim umbes ühe nädala, kui juured panna vette ja lehed katta kilekotiga. Juurteta taime saab säilitada 2-3 päeva külmikus, kui on kaetud niiske riidega ja augustatud kilekotis.

Külmutatud koriander kaotab oma karguse. Sulatada pole enne kasutamist vaja, seemneid aga hoida pimedas, jahedas ja kuivas suletud nõus, siis säilivad kuni aasta.
  • Lihtne karripulber: sega 30 g kuivatatud ingverit 30 g koriandriseemneid, 30 g kardemoniseemneid, 1 tl Cayenne pipart ja 30 g jahvatatud kurkumit.

    Jahvata kõik koostisosad peeneks või purusta uhmris, säilita suletud nõus.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa