Porgandi sugulane pastinaak

Autor: Heivi Peterson
Laialt tuntud juurvili, mida miskipärast veel Eestis palju ei kasutata, kuigi meie kliima on tema kasvatamiseks igati soodne.
Pastinaak ehk aed-moorputk on iidne kultuurtaim, mida kasutati juba laialdaselt vanade kreeklaste ja roomlaste poolt.
Pastinaak kasvab suuremas osas Euroopas metsikult, keskajal oli pastinaak Euroopas sama hinnatud kui tänapäeval kartul, Põhjamaades on kasvatatud juba 16. sajandist. Ei ole väga nõudlik kasvutingimustega. Eesti kliima on pastinaagi kasvatamiseks täiesti soodne. Kahjuks kuulub tänapäeval kuulub nende juurviljade hulka, mida Eestis eriti ei tunta ega kasutata.
Leidub mitmeid sorte: pikad ja poolpikad vormid. Ümmargused ja lamedad. Kõige enam tuntud on just pikad vormid, mis on 20 –30 cm pikad ja millel on 5-8 cm jämedused juured.
Kujult meenutab porgandit, viljaliha aga naerist, lehed sarnanevad selleri lehtedega.
Botaaniliselt on sugulane porgandile ja petersellile ning sarnaneb nendega ka välimuselt ja maitselt. Pastinaak on veidi vänge maitse ja lôhnaga.,kuid samas meenutab ka pähklimaitset, on väga suhkru- ja tärkliserikas juurvili
Ostmine: ostes tuleks valida võimalikult väikesed, kõvad ja siledad juured, sest need on pehmemad. Liiga suured ja vanad juured on tihti kiulised, kõvad ja maitsetud, siis tuleks südamik eemaldada.
Toiduks ettevalmistamine: pastinaaki puhastatakse ja kooritakse nagu porgandit. Vôib keeta ka koos koorega, sest õhuke koor eemaldub kergesti peale keetmist või küpsetamist. Eriti soovitav on keeta vana juurt, kuid keetmisel koorega on ka veel see pluss, et maitse säilib paremini.
Pastinaaki vôib kasutada samamoodi nagu porgandit, sellepärast sobib retseptides, kus on porgand vôi naeris, asendada see pastinaagiga. Keeta umbes sama kaua kui porgandit.
Sobib kasutada pajaroogade, suppide ja puljongite maitsestamiseks nagu petersellijuurt. Riivituna sobib toorsalatitesse, aga on maitsev ka keedetult ja hautatult koos teiste köögiviljadega, eriti hästi sobib köögiviljakotlettidesse.
Säilitamine. Kuivamise vältimiseks hoidke pastinaagijuuri jahedas +2 kuni +4 ºC kaitstuna kuivamise eest , kuid ei pea just ilmtingimata olema kilesse mähitud. Kôige paremad hoiutingimused on keldris liiva sees nagu porgand.
Pastinaaki tasub jätta ka maha üle talve, sest öökülma taim ei karda ja maitseomadused hoopis paranevad, maitse muutub siis magusamaks, kuna külm muudab taimes oleva tärklise suhkruks.
Säilitamisel tuleks silmas pidada, et juur oleks ôhu eest kaitstud, kuna närtsib kiiresti.
Sügavkülmutamiseks sobib nii tervelt kui tükeldatult. Kui soovite tervelt külmutada, on soovitav eelnevalt blanšeerida u 5 min. Kui aga tükeldatult külmutada, siis piisab blanšeerimisest 3 min.
Riivitult võib ka külmutada toorelt.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa