Bataat - on see kartul või porgand?

Autor: Heivi Peterson
Maguskartul ehk bataat pärineb nagu kartulgi Lõuna–Ameerikast. Nimi maguskartul tuleb kartulist oluliselt suuremast suhkrusisaldusest.
Vaatamata sellele, et tema nimetuses on sõna kartul, pole ta siiski kartulile sugulane, vaid kuulub kassitapuliste sugukonda ja on kellukakujuliste õitega.

Kuigi meil küll üsna vähe levinud ja tundmatu, on bataat paljude Aasia ja Ladina–Ameerika maade põhitoiduaine. Tänapäeval kasvatatakse maguskartulit kõikjal troopilistes piirkondades. Suurim kasvataja on Hiina, millele järgnevad Indoneesia, Vietnam, Jaapan jpt.

Taime maapealsed osad on pikad roomavad varred, mis kasvavad kuni 5 meetri pikkuseks ja kannavad lehti, mida kasutatakse nagu spinatit. Bataadi mugulad võivad kasvada kuni 5 kg raskuseks. Mugulad on pikliku ebakorrapärase kujuga, koor on helepruun või punakas, viljaliha hele või kollakas.
Ameerikas kasvatatakse kahte sorti maguskartulit: kuiv sort, millel on hele viljaliha ja jahune konsistents peale keetmist ning mahlane sort – kollakasoranzi viljaliha ja mahlase konsistentsiga peale keetmist. Hele sort muutub peale keetmist kiiresti tumedaks.
Õhuke söödav koor võib olla nii sile kui kare, mille värviskaala on väga suur, ulatub valkjas kollasest kuni lillakas punaseni,
Vaatamata sellele, et koor on söödav, eelistavad paljud bataati siiski koorida, kuna neid värvitakse ja vahatatakse sageli. Kooritud mugulad tuleb tumenemise vältimiseks panna kiiresti külma vett, vesi peab mugulaid katma täielikult. Oma magusa maitse tõttu on bataadil rohkesti kasutusviise. Näiteks võib kõrvitsat asendada paljudes retseptides bataadiga, kuna ka kõrvits on magusa viljalihaga. Kindlasti tasuks proovida ka mitmesugustes küpsetistes, leiva-saiaretseptides, pirukates, muffinites, marmelaadides, küpsistes jne.
Maguskartulit võib serveerida nii sea- kui kanaroogade juurde, samuti võib seda köögivilja maitsestada kaneeli, kookospähkli, mee või laimiga.
Maguskartuli küpsemisaeg on sama, mis tavalisel kartulil. Kui küpsetada tervelt, siis on soovitav teha koore sisse augud, et mugul küpsemise ajal ei praguneks. Mikrolaineahjus piisab 5-7 min kõrgel temperatuuril, ahjus 45-60 min.
Enne serveerimist laske veidi jahtuda. Koort on kergem eemaldada peale keetmist.

Bataati ostes valige kindlasti tugevad mugulad. Ärge säilitage teda külmuskapis, sest külm muudab maguskartuli veel magusamaks.

Säilitamine:
Kõige parem on säilitada tooreid bataate jahedas, pimedas ja hästi ventileeritud kohas. Ideaalsetes hoiutingimustes säilivad 3-4 kuud. Kõrgemal temperatuuril kui 16º C hakkavad mugulad idanema või hoopis kuivama.. Külmutuskapis säilivad aga keedetud või küpsetatud bataadid mitu nädalat, samuti sobivad keedetud ja küpsetatud mugulad sügavkülmutamiseks.
Bataat sisaldab lisaks rohkesti A ja C -vitamiini, vaske jt. Mida erksamavärvilisem mugul on, seda rohkem sisaldab ta A-vitamiini.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
tervis 02.dets 2014 13:46
Bataat on väga hea toit talveks - keda huvitab, saab siit lugeda selle kohta, mida talvel veel hea süüa on: http://sinutervise-
heaks.wordpres-
s.com/2014/12/02/-
suues-soojaks/.
Hindaja 09.veeb 2012 17:36
väga hea söök:) Aga minul see küll nii kaua ahjus ei olnud. Oli natukene üle tunni. Mina segasin kõik maitseained kohe piimasegu sisse. Siis nad jaotuvad ühtlasemalt ja kartulitele jääb ka maitse juurde.
1