annestiilKroonikatoidutare.eeideesahver.eeajakirjad24.eeperejakodu.ee

Tofu, elamusi pakkuv toidukameeleon

Autor: Eva Palu
Tofu on toiduaine, mida ühed ülistavad taevani, samal ajal kui teised selle täiesti maatasa teevad. Eestlased on ta siiani suhteliselt külmaks jätnud, ent sojaubadest valmistatav juustulaadne toode võib sööjat tänu selle õigele valmistamisele üpris meeldivalt üllatada.
Tofutootjad ja äärmuslikud tervisliku toitumise propageerijad soovitavad tofut tema kõrge proteiini, raua ja kaltsiumi sisalduse tõttu süüa vaat et igapäevaselt, kuid on ka neid, kes soovitavad seda üldsegi mitte suu sisse võtta. Esiteks arvatakse, et sellel pole õiget maitset; teiseks on tõendeid selle kohta, et tofu valmistamiseks on kasutatud geneetiliselt muundatud ja/või keemia abiga kasvatatud sojaubasid. Tõde on tõenäoliselt kusagil vahepeal ehk äärmustesse langemata tasuks tofu valmistamise siiski järele proovida.
„Toores“ tofu näeb välja nagu juust, mis nagu oleks oma kena värvi kaotanud. Lisaks eemaletõukavale välimusele on toores tofu ka maitsetu. Tema eripära peitub aga teiste toidu- ja maitseainete maitsete heas omastamises, mis ongi võtmeks sellele, kuidas temast söögikõlbulikku asja saada. Kõige lihtsam ja levinum moodus tofu valmistamiseks on seda 10 minutit enne pannil praadimist õli-tšilli-ingveri-sojakastme segus marineerida, seejärel pannil krõbedaks praadida ning siis nuudliroogadesse, suppidesse, köögiviljadele jne lisada.
Millist tofut eelistada?

Sõltuvalt nõrutamise ja pressimise pikkusest on tofut saadaval erineval kujul ja kõige tavalisem neist on n-ö kõva tofu. See on parim tofu praadimiseks, küpsetamiseks ja grillimiseks, sest püsib hästi koos. Eestis on parim kõva tofu saadaval ökopoodides – lisaks maitse värskusele on ökotoote puhul oluliselt väiksem (või väidetavalt olematu) keemia kasutamise oht selle tootmisel. Stockmanni kaubamajas on saadaval ka siidjas tofu (silken tofu). See on pehmem, siidine, jaapani stiilis tofu ning nõuab ettevaatlikku käsitlemist, sest võib kergesti laiali pudeneda. See tofu liik sobib kõige paremini salatikastmetesse, ahjuvormidesse ja magustoitudesse. Lisaks on Eestis saadaval hulk erinevaid maitsestatud tofutooteid, kuid kõige paremini sobib tofuroogade valmistamiseks siiski maitsestamata toode, millele on ise maitseid lisatud. Tofupaki avamisel on soovitatav järele jääv tofu külma vette panna – sedaviisi säilib see külmikus nädalakese.
Tofu maitseb kõige parem siis, kui ta on värske. Seetõttu annab tofu kodune valmistamine tofu maitsvusele suure eelise. Kodune valmistamine nõuab küll päris palju kannatlikkust – esmalt tuleb sojaubadest keeta sojapiim ja seda happega (nt sidrunimahl) kallerdades tofu eraldubki. Ameerikas, Hiinas ja Jaapanis on levinud kodus kasutatavad tofu valmistamise masinad, kuhu pruugib ainult sojaoad sisse panna ja natukese aja pärast ongi värske tofu võtta. 
Tofu pärineb Hiinast, sealt on see edasi levinud Jaapanisse ja saavutanud tänaseks suhteliselt suure populaarsuse ka läänemaailmas – kindlasti on sellel suur roll olnud aasia immigrantidel. Hiinas ja Jaapanis on see tänapäevani igapäevane roog, seda müüakse lahtiselt turgudel ja pakutakse pea igas söögikohas. Hiina suurlinnades on viimaste aastate trendiks taimetoidurestoranid, milles pakutavad tofutooted imiteerivad liha- ja kalatoite – seda nii maitse kui välimuse poolest (vt pilte).
Alljärgnevalt paar lihtsat ja kiirelt valmistatavat tofu rooga.
Tofu shiitake seentega
Vaja läheb:

•    350 g kõva tofut
•    300 g shiitake seeni (võib asendada tavaliste šampinjonidega)
•    1 tl seesamiõli (võib asendada oliiviõliga)
•    2 spl sojakastet
•    Musta pipart
•    1 tl riivitud ingverit
•    6 spl puljongit
•    1 tl maisitärklist
Valmistamine:

•    Kui kasutad kuivatatud shiitake seeni, pane need esmalt tunnikeseks kuuma vette ligunema. Nõruta.
•    Lõika tofu kuubikuteks ja lase sellel 10 minutit marineerida seesamiõli-sojakastme ja pipra segus.
•    Kuumuta pannil õli, lisa ingver, kuumuta paar sekundit ja lisa shiitake seened. Hauta paar minutit.
•    Lisa sojakaste ja puljong ning hauta veel umbes 4 minutit.
•    Lahjenda tärklis paari spl veega ning lisa seente hulka.
•    Kui segu on paksenenud, lisa tofu ja hauta veel paar minutit.
Serveeri riisiga.
Retsept on koostatud Kathy Man’i raamatu „Cooking Chinese“ põhjal
 
Marineeritud tofu udon nuudlitega

Vaja läheb:
•    350 g kõva tofut, lõigatuna tükkideks  
•    4 spl sojakastet
•    1 spl seesamiõli (võib asendada oliiviõliga)
•    1 spl riivitud ingverit
•    1 tšilli, peeneks hakitud värske või näppude vahel peenestatud kuivatatud kaun
•    300 g udon nuudleid (võib asendada ka tavaliste nuudlitega)
•    4 rohelist sibulapealset
•    300 g suvikõrvitsat

Valmistamine:

•    Kuumuta pliidil külgevõtmatu sisepinnaga pann. Pane tofu tükid pannile ja kuumuta, kuni tofust eraldub liigne vedelik ja tükid võtavad kollaka värvuse.
•    Sega sojakaste, seesamiõli, ingver ja tšilli kausis, lisa kuumutatud tofu, sega ja jäta segu 10 minutiks marineerima.
•    Keeda nuudlid vastavalt pakil olevale õpetusele.
•    Kuumuta pannil 1 spl õli, lisa maitseroheline ja suvikõrvitsa tükid; prae need läbi. Lisa tofu ja selle marinaad, kuumuta mõned minutid. Lisa nuudlid, sega tofukastmega ühtlaseks ja eemalda pann kuumuselt.

Koostatud ajakirja Olive 2009. a. märtsi numbris ilmunud retsepti põhjal.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa