Virkade võrratud universaal-
juurikad, laiskade igavad universaalmekid

Küllap on paljud tänased köökmeistrid teinud läbi niinimetet universaalmaitseainete etapi. Mi…
Küllap on paljud tänased köökmeistrid teinud läbi niinimetet universaalmaitseainete etapi. Mitte kõik muidugi, aga paljud siiski. 20. sajandi lõpukümnendil Eesti kaubandustarede lettidele ilmutusena kerkinud universaalmaitseained leidsid kiiresti tee koduste supipottide ja pannide manu. Sest kõik, mis loomuldasa meenutas mekilt muud kui senikogetud nõukogude aega oli pop, värske ja uus ning juba ainuüksi seetõttu tarvitatav ning uusi dimensioone avardav. Muidugi on läbitud ka see kogemus, et peamiselt Poola päritolu universaalmaitsesegud, mis seda nii-öelda ilmakest ilmestasid, on praegustel tõsistel tegijatel juba ammu mahajäänud etapp. Sai kähku ja pikema jututa klaariks, et päämiselt soolale asetet maitsesegud teevad köögi halliks, labaseks ning rutiinseks. Kõigest söögitegemise, mitte aga roogade valmistamise paigaks.
Universaalsed maitseained on mõeldud kulinaarimperialistide taskute toitmiseks ja teadlikult inimeste maitsemeele tuhmistamiseks. „Ostke, ostke, ostke - nendega on lihtne ümber käia, mugav,  lõhnav ja ainulaadne!" - see on maitsetööstuse prohvuste igikestev leitlaul, mis peab saama mantraks  poekülastaja huultel. Nood maitsesegud on geniaalsed leiutised. Spungid, millega ähmastada võimaliku köökmeistri kirgast vahedat intuitsiooni ning rõhuvad inimeste laiskusele. Sest just laisad köögitajad kasutavad maitsesegusid, mis rutiini toodavad ning uusi maitsenüansse ei lisa. Liiatigi  sunnivad soolapõhised maitsesegud potentsiaalse koka alatasa arvestama kindlate tüüpkogustega ning sellega ruineerivad noodsamad segud köögis toimetaja loovust vürtside ning ürtidega katsetamisel ning omavahelisel vihtimisel.
Kanalihamaitseaine, kalamaitseaine, kartulimaitseaine, hakklihamaitseaine, veiselihamaitseaine ja muu selline toodab peaaegu alati üksnes tarbijamentaliteeti ning sellega kaasas käivat köökivat laiskust. Võtan näituseks pihku Poola Appetita hartšoomaitseaine: soola on siin üle poole - 60 protsenti. Sisuliselt müüb firma soola, kõik muu on moe pärast. Soolapuhumine see on. Miks ei võiks üks korralik kokk hankida enesele tsipakene kuivatet piparrohtu, majoraani, koriandrit, sest petersell, loorber ja basiilik tal ju ometi juba on? Tempige vürtse, katsetage! Tehke ainult teile tõeliselt ainulaadne hartšoo! Universaalsete maitsesegude kõige kuratlikumad küljed on üksluisuse tekitamine maitses ning uute laiskade tarbijate kasvatamine.
Miks peaksid kõikide kalasupid lõhnama ja maitsema ühtmoodi sama maitseainesegu järele? Miks peaks kõikide köökide õhuakendest tupruma Vegeta töntsakas ja mittemidagiütlev nuhutis? Kas teile meeldiks, et naabrinaine kannaks täna samasugust kleiti, mille eile just sellesama tänase peo jaoks omandasite? Saagem lahti nondest naatrium-glutaminaati (maitsetugevdaja E-621!!!) sisaldavatest tuimmekkidest. Eirakem soolapuhujaid, ärgem laskem endid uimastada säravatest pakenditest või lummavatest reklaamidest telekas. Tähtis on vahet teha universaalselt headel asjadel (nagu põhitoitained) ja universaalselt viletsatel asjadel (maitsesegud).
Muidugi on paastuajal suurepäraseks universaalseks põhitoitaineks igasugu juurikas. Volksule tuikas pähe suurepärane õli-veiniäädika trikk, aga seekord vedelate varieerimisega. Toitainetega varieerimine ongi nagu žongleerimine tsirkuses, mis annab üha uusi kogemusi ning maitsenüansse.
Kahe ninasõõrme ergutaja

Ühe ninasõõrme jaoks üks liitrine kõrgeservaline kauss, täis järgmist värsket kraami:
  • üks sektoreiks punane paprika
  • üks ribastet suur porknas
  • neli tikutoosipikkuseks lõigat' varssellerit
  • üks pihk musti kividega oliive
  • pool laimi sektoreina
  • kaks klaasi külmpress oliivõli, pool klaasi kreekapähkliõli
  • valge veini äädikat estragoniga, cherry veiniäädikat, soola
  • kuivatet tüümiani
Teise ninasõõrme jaoks üks liitrine kõrgeservaline kauss, täis jällegi järgmist värsket kraami:
  • üks sektoreiks punane paprika
  • kuus tikutoosipikkuseks lõigat' valget sparglit
  • seitse küüslauguküünt
  • 200 g. sektoreiks siivitud punakapstast
  • pihk värskeid vaarikaid
  • kaks klaasi oliivõli
  • pool klaasi linaõli
  • punase veini äädikat, vaarikaäädikat, soola
  • kuivatet oreganot
Mõistagi asjad kaussidesse ning neile pääle õlide-äädikute-ürdi segu. Kaheks ööpäevaks külmkappi. Ette anda eelroana mõnel eriliselt pidulikul puhul. Aga puhk võib olla ka täiesti äripäine. Igal juhul on tegu roaga iseeneses. Külma ja hõrgu roaga on tegemist.
tervitelles
Volks Vaagen
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa