Võtted
Küpsetatud Alaska

Mõnes mõttes nagu koogi, teisalt nagu magustoidu kuulsusrikas ajalugu ulatub aastasse 1867, mil Ameerika Ühendriigid ostsid Venemaalt Alaska. Selleks puhuks valmistas üks New Yorgi restoran jäise, eskimote iglut meenutava magustoidu. Rooga serveeritakse tänaseni väga pidulikel puhkudel just oma efek…

Võtted
Toretsevad tassikoogid ehk cupcakes

Et tassikoogid pole mingid muffinid, selgub kuni pisiasjadeni välja Eva Palu näpunäidetest. Lisaks leiad kaks retsepti ja viis ideed tassikookidele kreemi valmistamiseks. 

Võtted
Terriin - kokakunsti kõrgem klass

Talvise paastu lõpetamiseks on paslik kõhule pai teha toitva, lauda kaunistava liharoaga, mille valmistamine pole kontimurdev, kuid vajab pikemat ettevalmistust. 

Võtted
Mahlased ja tervislikud muffinid

Mõne aja eest saime toidutare.ee kasutajalt küsimuse, kuidas küpsetada muffineid tervislikumalt ja vähesema koguse nisujahuga. Eva Palu võttis teema ette ja pakub välja mõned nipid.

Võtted
Kanged karrid - üks Indiast, teine Taist

Sõna karri on kohandatud inglise keelde Lõuna-India päritolu mõistest kari, mis sisuliselt tähendab kastet. Kastmes võivad olla küpsenud nii liha kui köögiviljad, seda süüakse nii riisi kui saiaga. Karritoite võib leida üle kogu Aasia - Tais, Vietnamis, Filipiinidel, Malaisias ning loomulikult India…

Võtted
Hot dog, seekord taimne

Taimsest kraamist vorstikese valmistamine ja saia küpsetamine on üks pikk ja uhkemat sorti ettevõtmine. Aga tulemus on hõrk ning iga viimane kui koostisosa ise valitud ja teada. Sellest kogusest saad 15 hot dogi. 

Võtted
Luksuslikud sinikarbid

Värskeid sinikarpe on lihtne valmistada, kui õnnestunud maitsekoolused teada.

Võtted
Ciabatta valmistamise nippe

Ciabatta on mõnusalt kore ja robustne sai, mis sobib oma maheda maitse poolest hästi nii võileibadeks kui supi kõrvale. Saia õnnestumiseks jagab häid näpunäiteid Eva Palu.

Võtted
Külma aja koogel-moogel

Ameerikapärase munalikööri alged ulatuvad suure tõenäosusega Suurbritanniasse, kus munade ja piimaga segati joogiks kokku šerrit või madeirat. Rammus eggnog oli tuntud peamiselt aristokraatide joogina, ent 18.ndal sajandil rändas see üle Atlandi Ameerikasse. Seal kasutati alkoholiks esmalt Kariibide…

Võtted
Ilusad piparkoogid

Piparkoogid pärinevad väidetavalt Vana-Egiptusest, kus taolisi pehmeid mesiseid vürtsidega koogikesi juba aastaid enne Kristuse sündi küpsetati. 

Võtted
Kuidas tükeldada parti?

Jahutatatud part rändab tavaliselt poekorvist otse ahju, ent lindu õigesti tükeldades, saad seda palju mitmekesisemalt kasutada. Heimar Kuuskler õpetab, kuidas parti õigesti koibadeks, rinnafileeks ja rümbaks tükeldada. 

Võtted
Kilutordist keerutamata

Võileivatordid on meie sünnipäevalaudadel alati au sees olnud. Kilutort on omakorda nende seas üks lemmikumaid. 

Võtted
Kuulus Napoleon

Napoleoni kook on üks kuulsamaid kooke Vene köögist, mille juured ulatuvad Prantsusmaale. Seal on sedalaadne küpsetis tuntud kui millefeuille ehk tuhande lehe küpsetis, milles lehttaina kihid on sätitud vaheldumisi keedukreemiga. 

Nädalalood
Pärmi-lehttainas

Krõbe ja samas pehme, kuldpruun ja kohev – selline peaks ju küpsetis olema! Pärmi-lehttainal on selleks parimad eeldused olemas. Tainast saab nendest kogustest umbes 900 g.

Võtted
Igas kodus oma ratatouille

Kui sügis on täies hoos ja ühised tegevused suunduvad üha enam toa poole, on paras ühel unisel nädalavahetusel pliidi ääres askeldada ja üks õige vahemereline talupojaroog valmis vaaritada. Ratatouille nõuab palju potte ja omajagu tähelepanu, aga tulemus on seda väärt.

Võtted
Pahupidi pirukad

Tarte Tatin on üks tore Prantsuse päritolu tagurpidi kook. Legend räägib, et retsept sündis hotellis nimega Tatin, mille omanikeks olid õed Tatin'd. Juhtus kord aga nii, et üks õekestest oli üleväsinud töötamisest ning unustas õunad või ja suhkru sisse liiga kauaks küpsema. Üritades kooki päästa, ka…

Võtted
Kuidas küpsetada Portugali kreemisaiu?

Õpi valmistama neid ülimaitsvaid kreemisaiakesi, mis kogunud kuulsust üle kogu maailma. 

Võtted
Suviselt lahe marjakook

Kui esimene suur marjavaimustus üle hakkab saama, muutuvad tahtmised nõudlikumaks. Lahe marjakook vanillikreemiga on just üks sellistest küpsetistest, millega tõelisel küpsetajal tuhin peale tuleb, sest nikerdamist on üksjagu. Tainaid tuleb lausa kaks valmis segada ning kreem peab saama siidine ja õ…

Võtted
Ilma teevad külmad köögiviljasupid

Hispaania päritolu gazpacho oli algselt vaid külm tomatisupp, nüüd on see aga saanud külmade köögiviljasuppide ühisnimetajaks. Külmad supid pole ka meile tundmatud - okroška või peedisupp on ju meie lähinaabrite suviseks rahvustoiduks ja ka kama võiks ju peenutsevalt soolaseks või magusaks gazpacho'…

Võtted
Kondenspiimaga jäätised

Kui sul pole kodus jäätisemasinat, pole kreemise jäätise valmistamiseks lihtsamat moodust, kui kasutada kondenspiima. Jäätisemassi ei pea vahepeal isegi et mitte segama. Retsept on suurepärane ka koos lastega kokkamiseks.

Võtted
Vanilline Hollandi kaste sparglitega

Kodumaise spargli hooaeg kestab kuni jaanipäevani, välismaist on poodidest aastaringselt võimalik soetada. Ka on meil rohkem valgetest delikatess-sparglitest sagedamini saadaval rohelisi spargleid. Aga värskelt on head ikkagi mõlemad.

Võtted
Küpsetaja proovikivi - krõbedad makroonid

Makroone võib valmistada mitut moodi. Lihtne meetod on kiire ja tulemuseks on küpsised, mis meenutavad rohkem beseemaiust. Keerulisem ja pika ettevalmistusega versioon nõuab küll täpset silma ja kätt, aga kui see retsept ükskord õnnestub, ega siis lihtsama vastupanu teed enam väga minna ei taha.

Võtted
Teistmoodi sushi

Inimkond liigub alati lihtsustamise suunas ja sooviga lõpptulemusele allahindlust mitte teha. Nii on see ka kokanduse valdkonnas. Sushi valmistamine, olgu mistahes vormis, on kui kunstnikutöö - iga kord valmib ainulaadne meistriteos. Naudingut pakuvad nii loominguline valmistamine kui ka hõrk lõpptu…

Võtted
Küpsetame gluteenivabalt

Gluteen on teraviljavalk, mida leidub nisus, odras, rukkis ja ka kaeras. Küpsetamisel on oluline gluteeni toime sideainena, muutes küpsetised kohevaks ja koospüsivaks. 

Võtted
Lumehelbeke tasa, tasa...

Jõuluaeg on habras ja õrn, hell ja puhas. Beseest jõulukaunistusi on lihtne teha ning kuusekaunistamisest saab eriliselt pidulik ettevõtmine. 

Võtted
Muretaina-aabits 3.osa

Sel korral valmistame muretainast hoopis teisiti - või asemel õliga. Magusas osas aga küpsetame hunnitu täidisega korvikesi, mille tainas allub hästi töötlemisele ning õnnestub alati. Lisaks korvikestele saad valmistada samast tainast küpsiseid või ka hoopis koogipõhju.

Võtted
Muretaina-aabits 2. osa

Pole mitte juhus, et kõrvitsapirukas maitseb kartuliga rikastatud muretainast sulnimalt kui tavalisel klassikalisel põhjal küpsetatult. Kohupiimaga tainad on aga juba iseenesest paljude lemmikuks. Viimase katsime juustuse peeditäidisega ja tulemus on vastupandamatu.

Võtted
Muretaina-aabits 1. osa

Muretainal on palju liike. Põhiretsepti edasiarendused annavad küpsetajale palju lisavõimalusi nii magusate kui soolaste küpsetiste valmistamisel. Seekord on luubi all juustu ja hapukoorega muretainad, millest kummastki ka ühe küpsetise pakume.

Võtted
Kuldne brioche

Prantsusmaalt, Normandiast pärit brioche’i küpsetamiseks sobib n-ö rasket sorti pärmitainas, mis sisaldab rohkelt võid ja mune. Seetõttu vajab tainas ja sai ise ka pikemat kerkimisaega. Mõnedes retseptides soovitatakse isegi kuni 3 tundi protsessil käia. Kuigi saiatainaga võrreldes on brioche"i tain…

Võtted
Marjakastmest tunned kokka

Värvilised marjakastmed ehk coulis"d mõjuvad oma ehtsa kirkusega tõeliste pilgupüüdjatena. Need valmivad enamasti värsketest või kergelt läbikeedetud marjadest ning maitsestatakse suhkru, likööride, vahel ka vürtside, pählite või šokolaadiga. Marjakaste koos šokolaadikastmega lisab aga oma kontrasts…

Võtted
Aurutamine bambuskorvis

Enamikes kodutarvete poodides on näha bambusest aurutusreste. Et need on suvel küll lausa hädavajalikud vahendid maitsva ja tervisliku toidu valmistamiseks, siis küpsetame selles valmis lestakala ja serveerime juurde ühe mõnusa ürdikastme peenrasaagist ja sojakastme aasia köögi fännidele. Seega pole…

Võtted
Kiired hapukurgid ja kiirmarinaadid

Kes meist ei vaataks pika pilgu ja vesise suuga turul müüdavaid värskeid soolakurke, hind on neil väga krõbe, aga maitseb imehea. Värske kurgi kilohind on aga valmistoote kõrval pisuke, kurkide tegemine ei vaja suuri väljaminekuid ega iidseid vanaematarkusi, töökäik on kiire ja lihtne. Samu nippe sa…

Võtted
Hamburger - algusest lõpuni

Üle maailma ebatervislikkuse etaloniks tunnistatud hamburger on suur laste lemmik ja täiskasvanute salapatt.

Võtted
Kodune jäätis

Jäätisemasina omanikel perenaistel on erinevate jäätiste valmistamise valik kindlasti laiem, kuid ka ilma spetsiaalse masinata saab kodusel teel väga maitsvat jäätist valmistada.

Võtted
Vürtsidesse rüütatud karrid

Karri on lihtsalt öeldes üks hiiglama hästi maitsestatud hautis, mis peab lugu väga paljudest erinevatest vürtsidest, ürtidest ja nende koosmõjust. Lai valik karrisid on pärit Indiast, Pakistanist, Sri Lankalt, Taist ja teistest Aasia köökidest. Miks just ühed või teised maitsesegud ühe toidu sees…

Võtted
Lehttainas

Lehttaina rullimist peetakse suureks vaevaks. Ent need, kes seda korra teinud ja nipid selged, peavad seda juttu kalamehe omaks. Veidi aega peab olema ja näpuosavust ka, ent miskit võimatut selles pole. Ent küpsetised saavad juurde kuldkollase jume, hõrgu krõbeduse ja lummava maitse. Sügavkülmast võ…

Võtted
Riis ja manna magusaks!

Nii riisi- kui mannapudrust saab valmistada lihtsalt, ent maitselt kreemiseid ja suursuguseidki magusroogi.

Võtted
Kokkupakitud suutäied

En papillote on prantsuse kokandustermin, mis viitab küpsetuspaberisse, pärgamenti või fooliumisse mähitud portsjonile. Tõlkes tähendab sõna liblikat, mistõttu võib klassikaks pidada liblikatiiva meenutavat pakikest.

Võtted
Vormsi naiste vorstitegu

Olgu poelettidel verivorste kui tahes mitut sorti, kodus tehtud vorstidel on ikka hoopis teine mekk. Põnevust lisab see, et põhikomponendid liiguvad ainult asjassepühendatute ringis ning töö teeb käed korralikult veriseks.

Võtted
Piparkoogimaja

Piparkoogist maja valmistamine on justkui jõulupalve - seda tehes saadavad meid head soovid ja väikesed imed. Et need kõik täituksid, anname mõned nipid, mis asja õnnestumisele kaasa aitavad.

Võtted
Karamell, pralinee ja kodune iiris

Karamellile võib anda maailma lihtsama maiustuse nimetuse – seda suhkrust ja veest koosnevat maiuspala võib lisada nii magustoitudele, kookidele kui krõbistada seda kommina.

Kokakool
Klassikaline Viini õunastruudel

Klassikaline Viini õunastruudel valmib õhukesest läbipaistvast struudlitainast, mille valmistamine ei pruugi esimesel korral õnnestuda. Selline algus ei kõla algajale küpsetajale just kõige motiveerivamalt, kuid struudlitainas valmib lihtsatest koostiainetest ja selle tegemine õnnestub, kui järgida…

Võtted
Täidisega kringel

Tükike pehmet kringlit võib hellitada meeli ja kosutada häid tundeid. Täidise poolest mahlasest kringlist võib saada nii mõnegi koosolemise peaesineja. Kusjuures õigusega, kuna kringliküpsetamine nõuab head kätt ja taina tajumist. Et sügis muudab olemise tubaseks ja ruumid soojemaks, on kringli punu…

Võtted
Seenehoidistaja põhivara

Eestis kasvab ligi 300 liiki söögiseeni, kusjuures sadakond neist on heade maitseomadustega. Enim korjatakse paarikümmet liiki.

Võtted
Plaadikoogid katavad laua

Plaadikooke on kevad-suvisel ajal lihtne valmistada. Siis kui niisama laisklemiseks ka aega peab jääma. Samas kasvavad soojade ilmade auks sõprade selstkonnad suuremaks ja ka piknikud tahavad pidamist. Just siis ongi plaadikook hea lahendus. Argipäevased plaadikoogid võid fantaasiat mängu pannes väg…

Võtted
Luksuslik Pavlova

Paljud, kes on Pavlovat üheks läägeks beseekoogiks pidanud, on sunnitud istetehtud kooki maitstes oma arvamust muutma. Asja võti on suhkru tasakaalustatud koguses ja mõnusalt hapukas täidises.

Võtted
Lihtne munapasta ja selle valmistamine

Pastataina valmistamise a ja b. Põhipastatainast saab valmistada kõiki pastasorte: spagette, tagliatellet, lasanjet, ravioole jne.

Võtted
Rullbiskviidi valmistamise nippe

Kohevat ja õhulist rullbiskviiti on koduse küpsetisena kerge valmistada, kui mõned nõksud käes.

Võtted
Toorjuustukoogi küpsetamine

Siidise, koheva ja eriti rikkaliku täidisega küpsetatud toorjuustukook on võitnud paljude maiasmokkade südamed. Kui kord küpsetamisnipid käes, on hõrk ja mahlane kook alati omast käest võtta… Aga see pealtnäha lihtsasti valmiv kook kipub valmistamisel mõnikord üsna pirtsakalt käituma. Et koogiküpset…

Võtted
Nostalgiline seljanka

Seljanka võidukäik jääb küll hilisminevikku, ent talvisel ajal täidavad just vanad head Vene köögist pärit supid hästi kõhtu.