Kohupiimajuust ja toorjuust koduköögist

Autor: Maire Suitsu
Nõuandeid toorjuustu valmistamiseks kodus.
Toorjuustud ja nendest valmistatud segud sobivad pruukida õhtuooteks ja hommikueineks, peolauale eelroaks või järelroaks, mitmete roogade valmistamiseks ning lihtsalt maiustamiseks. Maitseaineid võib juustule lisada valmistamisprotsessis, kuid veelgi parema tulemuse annab järgmine talitusviis: hõõruge valmis toorjuust läbi jõhvsõela, lisage natuke jogurtit, haput või rõõska koort, kloppige segu kohevaks ja kreemjaks ning pange juurde soovitud lisandid. Magedat toorjuustu maitsestage vanillisuhkruga, riivitud tsitrusekoorega, rosinatega, puuviljamahla ja pehme puuvilja tükikestega, lahustuva kohviga, marjapüreedega jms.
Soolaste segude maitsestamiseks pruukige kõiki neid lisandeid, mis teile on maitsnud ostetud toorjuustudes, kuid katsetage ka täiesti uusi kombinatsioone. Maitsetaimedest sobib suurepäraselt till, samuti tüümian, viimane kindlasti väikestes kogustes. Üksinda mõnevõrra lääge estragon sobib kokku aed-harakputkega, mahe basiilik vajab enda kõrvale tilli ja/või tüümiani. Lausa vaimustav on murulauk. Suurepärase maitse lisavad tillukesteks tükkideks lõigatud vürtsikad vorstid ning muidugi ka küüslauk, sibul, oliivid ja kapparid. Põnevaid nüansse annavad mäerõigas, sinep, köömned, jämedalt riivitud värske kurk koos tilliga, varsseller, mitmesugused piprasegud, jahvatatud paprika või tshillipipar või needsamad maitseviljad toorelt imetillukeste tükikestena jpm. Katsetage julgelt! Marli on juustuteos tähtis abimees
Uue marli peaks enne esimest kasutamist apteegilõhna eemaldamiseks läbi keetma ning õhurikkas kohas kuivada laskma. Enne sõelale laotamist kasta marli kuumas vees märjaks ja vääna kuivaks. Iga juustuteo järel pese marli hoolikalt puhtaks ning keeda puhtas vees vähemalt 5 minutit, hävitamaks kõik juustubakterid, mis marlikiududesse pesitsema jäädes riknevad ning järgmise juustuteo untsu ajavad.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
urmas261 16.juuli 2006 12:41
ETTEVAATUST! Tegemist ei ole Kindzamarauliga , vaid suhkrustatud Kadarkaga. Äriprojekti veinijook! Mõeldud (oh andke mulle andeks!) joodikutele! Kindzamarauli tuleb ikka Gruusiast. Uskuge mind Grusiinid oskavad oma viietuhande aastase veinitegemise juures kvaliteeti hinnata.Huvitav mida nemad sellest arvaksid?
sirts-tirts 28.aug 2005 21:43
joodav ja mõnus :)))))))
jutita 26.juuni 2005 12:19
tuleb välja et jääbki viimaks ära sõprade külaskäik, nii on kui kuidagi ei saa , eks näis mis saab õhtupoolikul,.....
jutita 25.juuni 2005 15:18
käisidki täna Inga ja Kaja, tõid mulle nii palju hääd paremat , pakkusin riisisalatit, kohvi, pisut veini .tore oli. homme ootan uusi sõpru, näis näis kas saavad hakkama selelga et jõuavad kohale......
Ema 21.dets 2004 10:43
selle retsepti lugemisel tuli mulhea idee kasutan seda kreemi napoolioni koogi täidiseks.
Ema 21.dets 2004 10:40
Pole proovinud aga arvan,et maitsvam saaks kui pähklid röstida,mitte veega üle valada.
Katukas 22.aug 2004 18:43
Väga hea vein!!!
1