Liha ja taina liitmine

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Laias maailmas ringi vaadates võib vaid imestada, kui erinevalt saab kokku panna tainast ja liha. Liha peidetakse-pakitakse-
rullitakse eri paksusega tainaümbrisesse mitmel-setmel viisil. Saadud ühendust küpsetatakse ahjus, praetakse pannil, frititakse õlis või koguni aurutatakse.

Põhjamaine plaadipirukas

800 g lehttainast
Täidis
400 g hakkliha
1 suurem sibul
1 sl õli +2 sl vett
2 küüslauguküünt
200 g toorjuustu
0,5 dl vett
0,5 dl tshillikastet
purustatud musta pipart
kuivatatud punet
soola
Määrimiseks
muna

Peenesta sibul ja küüslauk ning kuumuta õli ja vee segus madalal kuumusel, kuni vesi aurustub. Prae lahtinäpitud hakkliha kuumal pliidil punase värvuse kadumiseni. Mõõda pannile vesi ja ketshup, lisa sibulasegu, toasoe toorjuust ja maitseained. Kuumuta segades, kuni juust sulab; maitsesta soolaga ja jäta jahtuma. Jaga külm tainas kaheks osaks, vooderda ühe poolega suure madala vormi põhi ja servad. Tõsta täidis tainapõhjale ja kata teise plaadiga, näpi servad kokku. Torgi tainas auru väljapääsemiseks kahvliga läbi. Määri pealt munaga. Küpseta ahjus 200 °C juures umbes 30 minutit.


Volga tatarlaste beljashid

8 dl jahu
1,5 tl soola
1 sl võid
1 muna
sooja piima
Täidis
400 g taist hakkliha
1 sibul
1,5 dl vett
soola
valget pipart
Praadimiseks
õli või selitatud võid

Kalla jahu kaussi kuhja, lisa sool, pehme või ja toasoe muna. Lisa sõtkudes või masinaga töödeldes vähehaaval piima, kuni moodustub tihke tainas, mis lööb kausi küljest lahti. Jaga tainas 20 palliks.
Täidiseks sega taise hakkliha hulka peenestatud sibul ja vesi ning maitseained. Rulli pallid ketasteks, mille keskele tõsta täidist. Näpi tainas täidise ümber voldikestena kokku nii, et keskele jääb avaus. Prae pannil keskmisel kuumusel pruuniks. Paku juurde hapukoort, kurki ja tomatit.


India samosad

Tainas
6 dl jahu
1,5 tl soola
1 tl garam masala maitsesegu
1 tl kurkumit
2 sl õli
3 dl leiget vett
Täidis
1 sl õli
300 g hakkliha
1 keskmine sibul
näputäis ingverit
1 peenestatud küüslauguküüs
2 tl garam masalat
maitse järgi Cayenne’i pipart
0,5 tl kurkumit
0,5 tl soola
100 g külmutatud herneid
1 sl sidrunimahla
1 tl kuivatatud aasia münti
Frittimiseks
1,5 l õli

Sega kokku kuivained, lisa õli ja vesi. Töötle tainast käte või masinaga, kuni see muutub sitkeks. Mähi toidukilesse ja hoia umbes 20 minutit toatemperatuuril. Vahepeal kuumuta õlis läbi hakkliha, peenestatud sibul ja küüslauk, lisa maitseained ja lase segu jahtuda. Rulli tainas kangiks, jaga 15 palliks. Rulli pallid kile all õhukeseks kettaks ja pintselda servad veega üle. Tõsta ühele küljele täidist, keera teine pool katteks peale ja näpi servad kokku. Friti rohkes kuumas õlis kuldkollaseks, tõsta eelkuumutatud vaagnale asetatud mitmekordsele köögipaberikihile nõrguma ja kata rätikuga. Serveeri kuumalt.


Kagu-Aasia tainakompsud dim sum

1 pakk (50 g) väikesi Blue Dragon riisipaberist ümbriseid
200 g taist sealiha
1 väike sibul
0,5 tl riivitud ingverit
1 sl sojakastet
2 sl kartulitärklist
0,25 tl musta pipart
Sidumiseks
porruribasid
Lisandiks
hiinapärast magushaput pudelikastet või sojakastet

Aja sealiha ja sibul läbi hakklihamasina, lisa sojakaste, ingver ja tärklis ning sega hoolikalt. Riisipaberist ümbriste pehmendamiseks pane need ühekaupa ettevaatlikult suurde anumasse kuuma (50 °C) vette ja hoia kuni pehmenemiseni. Kasuta pehmenenud ümbris kohe ära, sest ümbrised kipuvad omavahel kleepuma. Lõika porru rohelisest osast pikisuunas kitsaid ribasid ja pehmenda kuumas vees. Pane iga ümbrise keskele täidist, tõsta servad keskele kokku ning kinnita kompsuke porruribaga. Lao kompsud aurutusrestile ja auruta kaane all kõrgel kuumusel umbes 15 minutit, serveeri kuumalt.


Briti saarte peekoniskoonid

150 g peekonit
250 g keedetud kartuleid
5,5 dl jahu
4 tl küpsetuspulbrit
näputäis purustatud musta pipart
peotäis murulauku
1 tl soola
100 g pehmet võid
0,5 dl piima

Lõika peekon tükikesteks ja kuumuta pannil väheses õlis pruuniks. Suru kuumad kartulid läbi pressi, lase jahtuda. Sega kuivained kokku, lisa kartul, toasoe piim, peenestatud murulauk ja pehme või. Kraabi saadud tainas kausist välja jahuga üleriputatud lauale ja patsuta umbes 2 cm paksuseks. Võta tainast vormi abil 5-6 cm läbimõõduga kettaid. Tõsta skoonid jahuga üleriputatud plaadile või muffinipanni pesadesse; pintselda vee või piimaga. Küpseta 225 °C juures 18 minutit, kuni skoonid on kuldkollased ja läbi küpsenud. Paku soojalt tee- või kohvilaua soolase suupistena.


Pitataskud (12 tk)

50 g presspärmi
4 dl käesooja vett
1 tl soola
8 dl (täistera)jahu
Täidis
2 sl õli
400 g hakkliha
1 sibul
2 sellerivart
2 porgandit
1 purk purustatud tomateid
1 dl tumedaid rosinaid
0,5 tl vürtsköömneid ehk jeerat
0,5 tl purustatud musta pipart
0,5 tl Cayenne’i pipart
0,5 tl kaneeli
0,5 tl soola
Serveerimiseks
1 pott salatit

Lahusta pudendatud pärm paaris lusikatäies vees. Lisa ülejäänud vesi, sool ja jahu. Sõtku kätega või töötle masinaga, kuni tainas lööb kausi küljest lahti. Kata kauss rätikuga ja lase soojas ruumis tund aega kerkida. Vormi tainast pallid (12 tk) ja lase küpsetuspaberil rätiku all 25 minutit kerkida. Pane ahjuplaat paariks minutiks 250 °C peale eelkuumutatud ahju. Vajuta kerkinud leivad ovaalseks ja võimalikult õhukeseks, tõsta koos paberiga kuumale plaadile ning küpseta kohe 250 °C ahju keskosas 7-8 minutit. Pruunistumine ei ole tingimata vajalik, küll aga keskelt kõrgeks kerkimine ja tühiku tekkimine. Tõsta küpsenud leivad restile jahtuma ja kata niiske rätikuga. NB! Sellest kogusest saab kaks plaaditäit leivakesi.
Täitmiseks võib leivad lõhestada horisontaalselt, jättes ühe pikema serva kokku, vedelamate hautiste jaoks aga poolitada põikisuunas, nii et tekib kaks lootsikukujulist taskut, mille võib omakorda vooderdada salatilehega.
Täidiseks kuumuta õlis peenestatud sibul, seller ja riivitud porgand. Lahtinäpitud hakkliha kuumuta kuni punase värvuse kadumiseni, lisa kõik muud ained ning hauta madalal kuumusel tumedaks ja tihedaks seguks. Täida soojad leivad kuuma täidisega ja serveeri kohe.


Ladina-Ameerika empanadad

Pärmitainas
1,5 dl sooja piima
0,5 dl vedelat margariini
2 tl kuivpärmi
1 sl suhkrut
0,5 tl soola
4,5 dl jahu
Täidis
200 g peenestatud sinki
1 pisike sibul
2 sl õli
1 küüslauguküüs
1 sl tshillikastet
näputäis pipart
kuivatatud tüümiani
2 dl purustatud tomateid

Pärmitaina valmistamiseks sõtku või töötle masinaga sooja piima hulka vaheldumisi vedelat margariini ja omavahel segatud kuivaineid. Jäta sitkeks töödeldud tainas 15 minutiks kerkima. Täidiseks hauta peenestatud sibulat ja küüslauku õli ja vee segus 5 minutit, lisa muud ained ning hauta segu paksuks; jäta jahtuma. Rulli tainas õhukeseks ja võta sellest teravaservalise vormi abil kettad. Pane ühele servale täidist, tõsta teine pool peale ja keera pirukad poolkuukujuliseks. Ühenda servad näppides. Küpseta 225 °C juures ahju keskosas 15 minutit. Serveeri koos tomatisalsaga.


Hiina kevadrullid kanaliha ja köögiviljaga

1 suur pakk (134 g) Blue Dragon riisipaberist ümbriseid
praadimisõli
300 g kanafileed
1 suur porru
1 küüslauguküüs
1 porgand
2 punast paprikat
siledaid petersellilehti
Maitsesegu
1 dl vett + 1 Knorri kanaleemekuubik
1 tl valget veiniäädikat
1 sl heledat (light) sojakastet
2 tl tärklist
2 sl vett
Cayenne’i pipart
soola

Valmista kissellitaoline maitsesegu: lisa kuumale puljongile veega segatud tärklis ja lase pakseneda. Maitsesta Cayenne’i pipra, sojakastme ja veiniäädikaga. Lõika porru 3 cm pikkusteks juppideks ja seejärel pikisuunas tikukesteks. Aja 3 sl õli suurel pannil tuliseks, lisa porru, peenestatud küüslauk ning peenikesteks ribadeks lõigatud paprika ja porgand; prae pidevalt segades 1 minut. Lisa peenikesteks ribadeks lõigatud kanaliha, suurenda pliidikuumust ning prae pidevalt segades paar minutit ehk kuni liharibad on pruunistunud. Tõsta pliidilt, lisa maitsesegu ja lase jahtuda.
Riisipaberist ümbriste pehmendamiseks pane need ühekaupa ettevaatlikult suurde anumasse kuuma (50 °C) vette ja hoia kuni pehmenemiseni. Kasuta ümbris kohe ära, sest ümbrised kipuvad üksteise külge kleepuma. Pane kolmandikule ümbrisest 10-12 cm laiuselt petersellilehti ja kata kanaseguga. Tõsta serv täidisele ja keera üks kord rulli. Pane vabale pinnale veel petersellilehti. Tõsta külgmised servad 4-5 cm laiuselt täidisele ja rulli ümbris kokku. Kleebi lahtiklopitud muna abil kõik lahtised servad kokku. Kuumuta madalas anumas 5 cm paksune õlikiht kerge suitsemiseni (180 °C) ja friti rulle, kuni ümbris on krõbe ja pruun. Tõsta rullid paksule köögipaberikihile, mis imeb üleliigse õli endasse. Hoia rulle kuni serveerimiseni leiges ahjus.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
ummipummi 15.juuli 2009 10:21
Viiendat päeva järjest hakkab see päevaretsept pisut ära tüütama
birgit 14.juuli 2009 19:41
birgitmulle
1