Sõrmesuupisteid

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Kodustel koosviibimistel võidavad üha suuremat poolehoidu tikkude otsast või lihtsalt sõrmede vahelt söödavad suupisted.

Singilaevukesed ananassisalsaga

300 g taist sinki
Ananassisalsa:
1 väike karp ananassitükke omas mahlas
1 väike oranzh paprika
2 tl valget veiniäädikat
2 tl suhkrut
1 pisike punane sibul
siledalehelist peterselli

Nõruta ananassihoidis sõelal; lõika tükid pisikesteks kuubikuteks. Peenesta petersell, paprika ja sibul. Sega kõik ained kokku ja lase külmas maitsestuda. Lõika singist umbes 3 mm paksused viilud, moodusta bambusvarraste abil laevukesed ja täida need salsalastiga.


Heeringa-kartulipalad

12 ühesuurust väikest keedetud kartulit
1 purk meelepärast marineeritud heeringat

Koori kartulid, poolita ja aseta vaagnale, lõikepind allpool. Aseta iga kartuli peale heeringatükike ja kinnita tikuga.


Lõherullid leivaga

200 g nahaga külmsuitsu- või graavlõhet
100 g maitsestamata toorjuustu
1 kuhjaga sl väikesi kappareid või 1 marineeritud kurk
rukkileivakettaid

Pane kala pooleks tunniks külmutuskambrisse ja lõika seejärel õhukesteks viiludeks. Lao viilud toidukilele, kattes iga järgmisega osa eelmisest, nii et moodustub ristkülik. Kata õhukeselt toorjuustuga; puista poolele kalaplaadile kappareid või kurgitükikesi. Keera kile abil tihedalt rulli, hoia paar-kolm tundi külmutuskambris. Lõika rull viiludeks ning aseta viilud rukkileivaketastele.


Salaami kodujuustuga

200 g jämedamat, nahaga salaamivorsti
400 g kodujuustu
murulauku
tilli
1 tl sidrunimahla
Lisandiks:
värsket kurki
kirsstomateid

Lõika vorstist umbes 3 mm paksused viilud ja kuumuta neid õliga pintseldatud pannil mõlemalt küljelt keskmisel kuumusel, kuni vorst pruunistub ning viilud tõmbuvad kumeraks. Peenesta maitseroheline ja sega koos sidrunimahlaga kodujuustu hulka. Tõsta segu jahtunud vorstiviiludele ja kaunista värske kurgiga.


Maisilaastusuupisted

1 pakk tex-mex maisilaaste (nachos)
Köögiviljasegu:
4 tomatit
1 sl peenestatud petersellilehti
1 tilluke sibul
1 suur roheline paprika
näputäis Cayenne’i pipart
1 sl sidrunimahla
4 sl tshilliketshupit
0,5 tl soola
1 tl purustatud musta pipart

Lõika seemnetest ja pehmest sisust puhastatud tomatid tükkideks, sibul ja paprika haki võimalikult peeneks. Sega kõik ained kokku ja lase enne laualeviimist jahedas paar tundi maitsestuda.


Singirullid

1 pakk tex-mex nisutortiljasid
Täidis:
200 g maitsestamata toorjuustu
2 dl paksu võileivamajoneesi
0,5 tl purustatud musta pipart
200 g veisesinki
2 väikest karpi purustatud ananassi
1 dl peenestatud siledaid petersellilehti

Mikserda toorjuust majoneesi ja pipraga ühtlaseks, lisa tükeldatud sink ja peenestatud petersell ning nõrutatud ja kuivaks vajutatud ananasss. Kata tortiljad seguga ja rulli tihedasti kokku. Paki rullid õhukindlasse karpi või toidukilesse ja hoia külmas; vahetult enne serveerimist lõika umbes 2 cm pikkusteks juppideks.


Tortiljakolmnurgad

8 nisutortiljat
4 sl võid
300 g riivjuustu
200 g taist sinki
2 väikest purki purustatud ananassi

Nõruta ananassihoidis peaaegu kuivaks, sega riivjuustu ja väikeste singikuubikutega. Kata saadud seguga 4 tortiljat, jättes ääred 1,5 cm vabaks. Kata ülejäänud tortiljadega. Prae pannil kuumas võis keskmisel kuumusel mõlemalt poolt pruuniks. Vajuta küpsemise ajal pinda pidevalt pannkoogilabidaga alla, et pooled jääksid tugevasti kokku. Lase jahtuda ja lõika neljaks või kaheksaks sektoriks.


Saiapulgad juustudipiga

6 viilu suurt röstsaia
2 muna
1 dl seesami-, lina- või mooniseemneid
Dipikaste:
2 dl paksu maitsestamata jogurtit
100 g sinihallitusjuustu

Lõika saiaviiludelt koorikud ning tükelda viilud suure terava noaga umbes 1,5 cm laiusteks ribadeks. Kasta need esmalt lahtiklopitud munasse, seejärel seemnetesse. Küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 225 °C juures 8-10 minuti jooksul krõbedaks. Dipikastmeks sega hästi peeneks pudendatud juust jogurtiga ning lase paar tundi külmas maitsestuda.


Banaani-helbepallid

2 sl kakaod
2 sl jahu
0,5 dl tuhksuhkrut
1 küps banaan
2 sl pehmet võid
3 dl rukki- või kaerahelbeid
Kaunistuseks:
pärlsuhkrut või meelepäraseid kaunistussegusid

Töötle kõik ained köögikombainiga ühtlaseks seguks; hoia seda vähemalt tund külmkapis, et töötlemist hõlbustada. Võta kuuma vette kastetud melonilõikuriga segust väikesi palle ja veereta neid meelepärases kattesegus.


Valge shokolaadimaius

1 dl 35% rõõska koort
2 sl võid
300 g Fazeri valgeid shokolaadigraanuleid
1 väikese sidruni riivitud koor
1 sl konjakit või rummi
 
Lase koor ja või korraks keema tõusta; tõsta pliidilt ja lase veidi jahtuda. Sulata shokolaadigraanulid vedelikus, lisa sidrunikoor ja alkohol. Kasuta maiustuste vormimiseks shokolaadikarbist pärinevat plastresti; vooderda see paber- või fooliumvormikestega. Jaga segu vormikestesse ja lase külmas 4-6 tundi tarduda; säilita külmas kinnise karbiga.


Beseepesad

Besee:
6 munavalget
3 dl suhkrut
1 dl kookoshelbeid
Täidis:
2,5 dl vahustuvat vanillikastet
100 g külmutatud pohli
100 g valget shokolaadi

Vahusta toasoojad munad suhkruga kõvaks läikivaks vahuks; sega juurde kookoshelbed. Tõsta segu kondiitrikotti ja pritsi läbi figuurse otsiku küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 5 cm läbimõõduga pesad. Kuivata neid poikvel uksega ahjus 100 °C juures 1,5 tundi. Täidiseks sega vahustatud vanillikastme hulka sulanud, paberiga kuivaks patsutatud pohlad ning peenestatud shokolaad. Hoia täidist enne kasutamist kinnise anumaga tund aega külmas. Täida pesad vahetult enne laualeviimist.


Tiramisukorvikesed

väikesi muretainakorvikesi
Täidis:
200 g Mascarpone-toorjuustu
50 g valget shokolaadi
1 sl suhkrut
1 sl kohvi- või mandlilikööri (Amaretto)
1,5 tl lahustuvat espressokohvi
Kaunistuseks:
kakaopulbrit

Sulata valge shokolaad, sega kokku toasooja Mascarponega ning lisa suhkur, alkohol ja kohvipulber; lase külmas paar tundi maitsestuda. Täida korvikesed seguga tordipritsi abil või lihtsalt lusikaga vahetult enne serveerimist; sõelu üle kakaopulbriga.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
teele 11.sept 2009 19:17
Super hea pirukas! Ollivide ja sibula kooslus on mmm kui hea;)
1