Kõrbenud toit

Autor: Toidutare
Kuidas "päästa" kõrbema läinud toitu?
Ükskõik missugune toiduaine läheb paratamatult kõrbema, kui kuumtöötlemine kestab ülemäära kaua. Kui see on juhtunud, üritage kõigepealt toidust päästa, mis veel päästa annab, seejärel hakake tegelema kõrbenud anumaga. 
 
Hautis või pajaroog. Kui silmaga on näha, et vedelik on ära auranud ning toit põhja külge kinni kõrbenud, tõstke kõigepealt anum kiiresti pliidilt ja asetage rohkesse külma vette, et edasine kõrbemine peatuks.
 
NB! Nii ei tohi muidugi talitada tulekindlast klaasist ahjuvormidega, mis sellise menetluse tagajärjel kindlasti puruneksid.
 
Mõne aja pärast raputage või kallutage anumast välja nii palju toitu kui võimalik, kuid ärge kasutage ühtki abivahendit. Kui koos heas seisukorras olevate toiduainetega peaks siiski irduma ka kõrbenud tükke, eemaldage need väga hoolikalt. Pange päästetud toit teise pliidinõusse, lisage veidi vedelikku ja jätkake kuumtöötlemist. 
 
Maitse korrigeerimine. Kui päästetud roa maitses on kõrbemine selgesti tunda, katke anum 30 minutiks niiske käterätikuga. Teine proovimist vääriv nõuanne on asetada toidu peale mõned viilud lauasaia ja katta anum 10 minutiks kaanega. Kui kumbki neist nippidest kõrbenud maitset ja lõhna eemaldada ei suuda, saate mahedama roa päästa hapu- või rõõsa koore lisamisega. Veelgi paremini peidavad maitseid ja lõhnu tomatipüree, tðillikaste, sinep, kõik tugevamaitselised ürdid ja maitseained ning muidugi sibul ja küüslauk.
 
Kõrbenud vormikook. Võtke kook vormist välja ja lõigake või riivige kogu kõrbenud kiht korralikult ära; võimaluse korral keerake kook tagurpidi. Katke kook glasuuriga või vahukoorega. Kui kooki jäi järele vähe, lõigake või pudendage see tükkideks ning valmistage sellest kihiline magusroog.
 
Ahjupraad.
Prae puhul ei jää muud võimalust, kui kõrbenud osa piisavalt sügavalt ära lõigata, pind õliga üle pintseldada ning jätkata kuumtöötlemist.   
                       
Kõrbenud toidunõude puhastamine. Esmalt kaapige plast- või puulusikaga anuma põhjast ära võimalikult palju kõrbenud toitu. Kallake anumasse paari sentimeetri paksune veekiht, lisage paar lusikatäit soola, laske vesi korraks keema tõusta ning jätke siis kinnikaetult seisma järgmise päevani. Kui tulemus ei rahulda, korrake toimingut. Hästi mõjub ka kõrbenud kohtade katmine paksu niiske söögisooda kihiga ja 12-tunnine seisutamine. NB! Pinnatöötluseta alumiiniumist anumat ei või metalli söövitumise ärahoidmiseks söögisoodaga leotada kauem kui üks tund.
 
Kõrbenud ala võite katta ka nõudepesumasinas kasutatava pulbrilise vahendi paksu kihiga, täita seejärel anum poolest saati veega, paar minutit keeta ja siis harjaga puhtaks nühkida.
 
Mitmed USA köögiasjatundjad peavad parimaks kõrbenud toidu eemaldajaks tekstiilide pehmendamiseks mõeldud vedelaid vahendeid. Nad soovitatavad kõrbenud poti põhja katta taolise vedelikuga ja lasta veidi seista, seejärel lisada paari sentimeetri kõrguselt vett ning jätta kaane all järgmise päevani ligunema. 
 
Hoiatus. Nii mõnedki kinnitavad, et neile maitseb kõrbenud toit. Maitse üle küll ei vaielda, kuid põhjalikud uurimused kinnitavad, et mustaks kõrbenud toidus, olgu see siis taignatoode, köögivili või liha, leidub rohkesti vähkitekitavaid ühendeid. 
 
Pärast järjekordset kõrvetamisaktsiooni võiksite külastada Interneti Kõrbenud Toidu Muuseumi, mis otsemaid hajutab teie uskumuse, nagu oskaksite ainult teie toitu põhja kõrvetada. Üldsegi mitte. Seda suudavad ühtviisi hästi nii algajad kui ka kogenud kodukokad.
   
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
fiesta 23.sept 2009 11:08
kõlab huvitavav.
Hiiutar 09.dets 2005 16:49
Üks lemmikuid kiirmagustoitude seas. Eriti rammus ja hea variant sellest on kakaokreem hapukoorest ;) Seda sai ikka koolipõlves vahel tehtud kui suur magusaisu peale tuli.
1