Aedviljatoidud

Soovitusi aedviljatoitude valmistamiseks
  • Kui keedad kartuliputru, lisa alati sooja piima. Siis jääb puder kerge ja õhuline.
  • Keeda aedvilju nii väheses vees kui võimalik.
  • Jaga lillkapsas nii ühtlasteks tükkideks kui võimalik.
  • Lase vesi keema ja alles siis lisa aedviljad, et lühendada keetmisaega ja säilitada vitamiine.
  • Suhkrusisaldusega aedviljad, nagu porgand ja herned saavad veel parema maitse, kui lisada keeduveele mõni tera suhkrut.
  • Äralisa valgete ubade keeduvettekohe soola !Siis vajavad nad keemisekspalju rohkem aega. Lisa sool, kui oad on pehmed
  • Juursellerit ja kaalikat on kergem koorida, kui neid enne koorimist pisut tükeldada.
  • Kaste lisatakse salatilevahetult enne lauale andmist. Kastmega segatult seistes muutub salat näotuks ja maitse halveneb.
  • Lehtsalatit ja maitserohelist hoitakse kuni tarvitamiseni märga paberisse keeratult või külmas vees.
  • Ülejäänud salat pannakse paraja suurusega kaussi võinõusse, kaetakse kaanega ja hoitakse külmas.
  • Salatilehed, spinat ja maitseroheline rikastavad toitu vitamiinide ja mineraalidega, seetõttu on õige ka külmtoitude roheline kaunistus ära süüa, niisamuti kui tomat ja muna.
  • Salatikastmesse võib lisada natuke riivitud sidrunikoort, see annab sidrunimaitseilma sidrunit lisamata.
  • Salatitele on hea lisada veidi suhkrut.
  • Segasalatitele võib lisada keedetud või toorest riivitud porgandit. Eriti hästi sobib toores riivitud porgand makaroni- ja suitsukalasalatitele.
  • Kui paned salatisse rohkesti herneid ja aedube, siis sobivad maitseks vürtsikastmed ja tomatipüree, sibulat kasuta tagasihoidlikumalt.
  • Peet sobib rohkem salatisse, kus on heeringas või kilu.
  • Kui liha- ja kalasalatitele lisad keedetud makarone või riisi, siis suurenda maitserohelise hulka.
  • Toorest kapsast, lillkapsast ja seeni tuleb hoida veerand tundi soolvees, et lahti saada nendes peituvatest putukatest.
  • Maitserohelist saab värskendada, kui panna see tunniks külma vette, millele on lisatud äädikat
  • Et kartul keetmiseajal siniseks ei läheks, lisatakse keeduvette veidi äädikat.
Mõningaid soovitusi C-vitamiini säilitamiseks:
  • Aedviljad pane keema pehmenemise järjekorras ja keeda neid vaevu pehmeks.
  • Tangud ja teised lisandid pane keema koos aedviljaga, sest need nagu ka sool, suhkur ja rasv takistavad C-vitamiini hapendumist.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa