Nõuandeid ehk nippe toidu-
valmistamisel

Mõned kööginipid.
  • Enne toiduvalmistamist loe alati läbi terve retsept, et kindel olla, kas kõik vajalikud ained on olemas, ning  võta kõik vajaminev käeulatusse.
  • Toit näeb parem välja suurel taldrikul.
  • Kui toidule on vaja lisada vett, siis lisa keedetud vett.
  • Liiga kaua praadimine muudab maksa kõvaks.
  • Paneerides liha või  kala, lase seista lihal või  kalal üks tund ennem küpsetamist teista. Nii saad ühtlase paneeringu. 
  • Küpsetades pannil liha või kala, ära keera rohkem kui üks kord, sest kala võib katki minna ja liha muutub kuivaks.
  • Keedukeel, rulaad, sink ja kanaliha jäävad mahlasemad, kui lasta neil keeduleemes jahtuda.
  • Piimas hautamisel pikeneb putrude valmimisaeg.
  • Mannat ja sõredaid jahusid on hea sõristada vedelikku taldrikult või alustassilt.
  • Lõika liha, kala, juurviljad ühesuurusteks tükkideks enne hakkimist, nii saad ühtlase ja parema tulemuse.
  • Kreemi valmistamisel tuleb silmas pidada, et vahustatud või ja kondenspiima temperatuur oleks sama. Nii seguneb või paremini ja tulemus on kvaliteetsem. Kui temperatuur on erinev, eraldub vedelik võist ja kreem kaotab elastsuse. Vea parandamiseks lisa veidi pehmendatud võid ja soojenda kreemi natuke ning vahusta uuesti.
  • Kaunistades salatit peediga, paiguta peet salatilehele, muidu läheb peedivärv näotult laiali.
  • Soola ja tugevaid vürtse tuleb salatile lisada ettevaatlikult.
  • Külmtoidud kaunistatakse vahetult enne lauale andmist, et toiduained ei kuivaks.
  • Pidulikeks jääkuubikuteks sobivad väga hästi külmutatud viinamarjad, sidrunilõigud või apelsinilõigud.
  • Lisa kohvile mõni tera soola, enne kannu valamist, teeb kohvi aromaatsemaks.
  • Poti ja panni saad põhjakõrbenud toidust puhtaks, kui raputada sellesse soola, jätta paariks tunniks seisma ja siis pesta.
  • Küpsetus plaati ära pese. Roosteplekid eemalda soolaga hõõrudes, seejärel hõõru pekikamaraga ja puhasta pehme paberiga.
  • Siid, taft ja satään säilitavad läike, kui neid loputada soolases vees (125 g 5 liitri kohta).
  • Nuga on kergem teritada, kui hoida teda enne soolases vees.
  • Toored puud süttivad pliidi all kergesti, kui puistada nendele veidi soola.
  • Pesu ei külmu talvel nööri külge, kui nööri enne pesu riputamist hõõruda sooja soolase veega.
  • Klaas nõud muutuvad sädelevaks nagu kristall, kui neid loputada külma soolveega.
  • Kui lihale lisada soola, hakkab eralduma vett ja liha kuivab. Sellepärast tuleb soola lisada alles enne pannile panemist.
  • Väga määrdunud ruumitekstiili on kasulik enne pesemist leotada soolases vees.
  • Munavalge läheb kergemini vahule, kui lisada terake soola.
  • Toiduõli muutub läbipaistvaks, kui lisada sellele pudeli kohta teelusikatäie soola.
  • Soolvees (20 g soola klaasi vee kohta) saab kontrollida munade värskust. Kui muna upub, on ta värske, kui ujub pinnal, siis riknenud.
  • Puhastatud seened ei tumene, kui nad panna soolasesse vette, milles on veidi äädikat.
  • Käed ei lähe kartulite ja juurviljade puhastamisel mustaks, kui niisutada käsi enne koorimist nõrga äädikaveega ja koorida roostevast terasest noaga.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa