Kokkukeetmine

Kuidas toimida, kui supp, hautis, kaste vm vedelikku sisaldav roog on ebasoovitatavalt vedel
 
Vedelike koguse vähendamine ja maitse kontsentreerimine vee väljaaurutamise abil. Kuidas vedelaid roogi teistel viisidel paksendada, sellest lugege peatükist Kastmete, suppide ja hautiste paksendamine.
Rakendamine. Kokkukeetmine on vajalik siis, kui supp, hautis, kaste vm vedelikku sisaldav roog on ebasoovitatavalt vedel. Seda meetodit saab aga rakendada ainult siis, kui roog ei ole veel lõplikult maitsestatud, kuna vastasel juhul muutub maitse liiga tugevaks või lihtsalt ülemäära soolaseks. Lahutamatult liitub kokkukeetmine kõikide liha juurde kuuluvate pannikastmetega ning on siis deglasseerimise (vt märksõna) lõppetapiks.
Praktiline tegevus. Kui olete veendunud, et selge supp on ebasoovitatavalt vedel ning ka maitse lubab kontsentreerumist, asetage suur sõel küllaldaselt suure anuma peale ja kallake supp sõelale. Valage läbikurnatud supivedelik tagasi keedupotti ja keetke kõrgel kuumusel 10–15 minutit või veelgi kauem. Ühendage ained omavahel uuesti ja viimistlege supp. NB! Ärge jätke kõrvale ka võimalust pista potti sausegur ning suristada poti sisu püreesupiks (vt Püreerimine).
Püreesuppide puhul on kokkukeetmine võimalik ainult pikaajalise kaaneta kuumutamise abil, kuna kõrgel kuumusel supp kõrbeb paratamatult põhja. Seepärast kasutage püreesuppide paksendamiseks pigem peatükis Kastmete, suppide ja hautiste paksendamine kirjeldatud viise.
Kui vedelikus on ainult liha, võib seda hautada ilma kaaneta madalal kuumusel 40–60 minutit ehk kuni vedelik saavutab soovitatava paksuse, kuna liha muutub aeglasel hautamisel aina maitsvamaks. Ajanappuse puhul rakendage eelpool kirjeldatud väljakurnamise meetodit või paksendage vedelik jahu või kartulijahu abil eelmises lõigus mainitud peatüki nõuannete järgi.
Praekastme kokkukeetmine. Panni deglasseerimise kohta saate lugeda märksõna Deglasseerimine juurest, kastmete valmistamist kokkukeetmise abil kirjeldavad ka kõik kastmetega seostuvad märksõnad.
 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa