Võileivatordi valmistamine

Autor: Tiina Trolla
Abimaterjal võileivatortide kodutöö tegemiseks. Võta seda kui spikerdamise ja mahavaatamise kohta.
Võileivatorte armastatakse süüa, kuid sageli kardetakse nende valmistamist liigse töömahukuse tõttu. Tegelikult pole siin aga midagi keerulist. Tarvis on pisut ettevõtlikkust, lihtsamaid või natuke eksklusiivsemaid toiduaineid ja aega.

Eristatakse klassikalisi rukkileivast valmistatud torte, kuid palju kasutatakse ka saia-leiva baasil valmistatud torte. Viimasel ajal on lisandunud purustatud näkileivast valmistatud põhjal tarrendatud võileivatordid. Kindlaid, üheseid ja ainuõigeid reegleid valmistamiseks pole. Soovitus on aga küllaldaselt. Näiteks, et sööja kohta arvestatakse 120 – 150 g torti, kuid vastavalt sündmusele võib see kogus varieeruda.

Tooraine
Klassikalise võileivatordi valmistamiseks kasutatakse heledat või tumedat vormileiba, –saia. Leib/sai peaks olema neutraalse maitsega, st et valida võiks tavalised, naturaalse maitsega leivad. Kui leiva intensiivne ja spetsiifiline maitse peab hakkama võide maitsega konkureerima, siis tordi lõplik maitse ei pruugi olla täiuslik. Muidugi võib tugeva maitsega leibasid kasutada siis kui see sobib võidega.

Tumedat rukkileiba on kõige parem lõigata küpsetamisele järgneval päeval, heledat leiba võib lõigata pärast mahajahtumist, kuid mahlasust andev vedelik ja mitmesugused võided imenduvad paremini just ühe päeva vanusesse leiba. Täiesti värsket leiba ei soovitata kasutada sellepärast, et seda on raske lõigata ja sageli kaotab võileib oma esteetilise välimuse.
Ära osta liiga pehmet leiba!

Vajaduse korral eraldatakse leiva koorik. Leiva võib lõigata kas piki- või ristisuunas, vastavalt soovile. Viilu paksus sõltub leiva kvaliteedist, selle küpsusest ja kasutamiseesmärgist. Tumeda leiva viilu paksus on 5-10 mm valgel leival 7-15 mm. Leivaviilu suurus ja viilude hulk inimese kohta on erinevad. Kui soovid kirju lõikepinnaga võileivatorti, siis kasuta saia-ja leivaviilusid vaheldumisi.
Võid osta juba valmis viilustatud leiba!


Võiete ja täidiste valik
Võided ja täidised teevad võileivatordist tordi. Kui tahetakse maitsvat võileivatorti, siis võiete arvelt kokku hoida ei tasuks. Kasutada võib kõikvõimalikke erinevaid võideid, kuid oma hinnaklassist võiks need jääda samasse hinnaklassi.

Väikese tordi (1-1½ kg) jaoks tuleb arvestada 100 g täidist kihi kohta. Täidiseks sobivad erinevad omavalmistatud või tööstuslikud võided. Kui võietes kasutatakse võid, siis segatakse tort tugeva vormiga. Suitsu- või konservkala sobib võileivatordi täidiseks. Kasutatakse ka salateid. Tükina serveeritav toit sisaldab tavaliselt 3-4 täidisega kihti. Ühele ja samale tordile võib lisada mitmeid erinevaid täidiseid, kindlasti mitte kala ja liha samas tordis korraga!
Võided peavad olema värvirikkad, et erinevad kihid selgesti eristuksid. Näiteks ühe tordi puhul kasutada juustu-, muna-, sinki- ja vorstivõiet vaheldumisi.

Kasutada võib ka maitsestatud aroomivõisid, mis on maitsestatud näiteks sinepi, tomatiketšupi, peterselli või tilliga. Näitena on toodud mõned võided:

Suitsukalavõie
suitsukala 100 g
võid 100 g
tilli

Juustuvõie
sinihallitusjuustu 50 g
sulatatud juustu 100 g
võid 100 g

Mädarõikavõie
mädarõigast 2 sl
võid 100 g
toorjuustu 100 g

Pasteedivõie
pasteeti või maksavorsti 100 g
võid 75 g
hapukoort 1 dl

Lihavõie
keedetud liha 100 g
võid 100 g

Sinepivõie
sinepit 2 tl
võid 100 g
toorjuustu 100 g
Lisaks pihuga erinevaid maitseaineid ja ürte.

See, kas võide valmistamiseks kasutatakse võid või margariini, on nii hinna kui maitseküsimus. Kui kasutatakse võid, siis enne kasutamist tuleks see eelnevalt pehmendada. Ideaalseks asenduseks on igasugused toorjuustud. Või kasutamine muudab võileivatordi kalorirohkemaks, kuid samas jahtunud või aitab võileivatordil paremini koos püsida. Tooraineid peab valima eriti hoolega, kuna vaid parimad ja värskemad toorained tagavad õnnestunud lõpptulemuse.

Võileivatortide valmistamisel kasutatakse ka majoneesil põhinevaid võideid, kus 1/3 on majonees ja 2/3 purustatud või riivitud maitset andvat toiduainet. Valmis pehmed juustud, juustuvõided sobivad kasutamiseks või asemel.

Võileivatordi immutamine
Mahlase võileivatordi saamiseks leivaviilud immutatakse. Vedeliku määr sõltub leiva ja täiteainete niiskusest ja säilitusajast. Niisutamiseks kasutatakse liha-, kala-, köögivilja-, seenepuljongit, piima või Vichy vett.

Tordi kokkupanek
Torti on mugav teha lõikelaual. Leivatordi alla on kasulik asetada niisutatud võipaber. Kui kasutatakse nii leiba kui ka saia, siis põhjaks peaks jääma leib, kuna see talub hilisemat tõstmist rohkem.

Tööjärjestus võileivatortide valmistamisel.
- võetakse välja vajaminevad toiduained ja töövahendid;
- leib lõigatakse pikkadeks 1 cm paksusteks viiludeks kui ei kasutata viilutatud vormileiba;
- leivaviilud niisutatakse, kusjuures arvestada tuleb ka täidiste enda mahlasusega;
- leib kaetakse umbes 1 cm paksuse täidisega;
- säilitamisel pannakse võileivatordi ümber kas niiske rätik või foolium;
- kerge vajutuse all lastakse seista umbes 12 tundi;
- servad tasandatakse;
- garneeritakse.

Võileivatorti täidetakse kui tavalist torti, kiht kihilt kuni tort saavutab soovitud kõrguse. Valmis tort keeratakse niisutatud võipaberisse või kilesse ja säilitatakse üle öö raskuse all külmas.
Enne tordi pinna katmist tasandatakse (servad) küljed. Garneering asetatakse tordile selliselt, et oleks lihtne lõigata; lõpp-tulemus peab näima isuäratavana ja kaunina. Garneeringu võib tarretada, see annab tordile kauni läike ja ka kaunistus ei kuiva nii kiiresti.

Tordi katmiseks kasutatakse sulatatud juustu või mõnda täidisena kasutatud võietest. Loomulikult võib kokku segada kõik ülejäänud võided, mida saab edukalt kasutada tordi katmisel. Kui soovid kasutada majoneesi, tuleks lisada želatiini, et see ei valguks tordi pealt ära.


Võileivatortide kaunistused
Garneering peaks olema kooskõlas täidistega. Tavaliselt kaetakse tordi küljed kas hakitud maitserohelisega või võileivatordis sisalduvate toiduainete lõikudega (vaata, et kaunistuseks kasutatavad toiduaineid ei anna värvi, nt punapeet). Külgedele võib pritskoti abil lasta ka „lehekese” või rosetid.
Kala ja krevetitoitude kaunistuseks sobivad näiteks kalaviilud, kreemi tutsud, krevetid, teod, kanamuna, tomat, till, sidrun ja erinevad salati lehed. Lihatortide kaunistuseks sobivad lihaviilud, kreemitutsud, tomat, paprika, kurk, salatilehed ja petersell. Juustutortide kaunistuseks sobivad erinevad juustuviilud, riivitud juust, kodujuust, oliivid, viinamarjad, varsseller, redis, paprika, petersell ja lehtsalat.
Kanistatud võileivatordid tuleks võimalsue korral serveerida koheselt. Võileivatorte valmistatakse kohvi- ja teelaual serveerimiseks, kuid sobivad ideaalselt ka töökollektiivis sünnipäevade tähistamisel pakkumiseks.
Võileivatordid on asendamatud just, siis kui on vähe ruumi külmade toitude jaoks. 1 kg võileivatordist peaks piisama 8-10 inimesele.

Serveerimine
Võileivatorti serveeritakse suurel vaagnal, mille võib kaunistada salatilehtedega. Ka puidust lõikelaud sobib suurepäraselt. Tõstevahendiks seatakse terav nuga ja serveerimise kahvel või tordilabidas.


 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa