Ahjuroad: küpsetamine ja lisandid

Autor: Harri Ilves
Mõned näpunäited, kuidas ahjuroogi küpsetada ja milliseid lisandeid valida.
KÜPSETAMINE

Suuri praade valmistades läheb tarvis termomeetrit, mis tuleb pista liha kõige paksemasse kohta. Tõstke roog ahjupannile ja küpsetage 175–225 °C juures, kuni prae sisetemperatuur on veiselihal 55–60 °C, sealihal 75 °C ja lambalihal 55–60 °C.
  • Liha küpsetamine küpsetuskotis
    Alati garanteerib hea tulemuse küpsetuskoti kasutamine, liha saab mahlane ja pehme. Küpsetuskott sobib kõikidesse ahjudesse.
    Maitsestage liha ja pange koos puhastatud köögiviljadega kotti. Suletud koti ülaossa lõigake ava, et liigne niiskus välja pääseks. Küpsetuskotis liha võib panna nii külma kui ka kuuma ahju.
    Pärast liha valmimist saab kotti kogunenud leemest teha maitsva kastme.
     
  • Liha küpsetamine ahjuplaadil
    Torgake lihatermomeeter praetüki kõige paksemasse kohta ja pange roog ahjuplaadile või -vormi, kuhu küpsemise ajal saab valguda leem. Lükake plaat ahju alumisele kõrgusele. Valmimise ajal kastke liha praeleemega ja küpsetage seni, kuni liha õige sisetemperatuur on käes. Valmis toit tõstke lõikelauale, katke fooliumiga ning laske järelküpsedes “tõmmata”.
    Praeleent saab kasutada kastme valmistamiseks.
     
  • Liha küpsetamine malmpajas
    Malmpajas saab liha pruunistada ja küpsetada. Lisatakse puljong ja köögiviljad, kaetakse pott kaanega ja küpsetatakse madalal kuumusel, kuni liha on pehme.
     
  • Liha grillimine/röstimine
    Ka ahjus saab liha grillida: pange liha lihtsalt ahjuplaadil olevale restile. Küpsetamise ajal kastke marinaadiga. Grillige temperatuuril 200-300 °C.
     
  • Liha küpsetamine savipotis
    Enne esmast tarvitamist tuleb savipotti leotada külmas vees 8–10 tundi ja iga järgmise kasutamise eel 15 minutit. Pange pott külma ahju alumisele astmele ja reguleerige ahi vastavale kuumusele. Savipotis säilib roog maitsvana ega kuiva ka siis, kui küpsemisaeg on üle läinud. Ka on sel viisil toitu kerge valmistada, kuna seda ei pea kogu aeg valvama. Kui on vajadus lisada vedelikku, kasutage ainult sooja vett. Kui soovite liha pruunistada, eemaldage viimaseks veerandtunniks kaas.
  LISANDID

  • Ahjuroad saab hõrgutavaks ja nauditavaks muuta mitmesuguste kastmete, maitsevõide ja muude lisanditega.
     
  • Laialt levinud ja toitvad lihakõrvased on keedetud või praetud kartulid ja köögiviljad, kartulipüree (puder), ahju-, frii- ja küüslaugukartulid ning nn mundris kartulid. Üsna tihti valmistatakse ka riisi ja nuudlitega liharoogi.
     
  • Liha, eriti grill-liha levinud lisandiks on mitut sorti salatid, sobib värske köögiviljasalat, troopiline puuviljasalat, kartulisalat jne.
     
  • Liharoale annab täiusliku maitsenüansi praeleemest valmistatud kaste. Võib muidugi kasutada ka fantaasiarikkamaid kastmeid ja maitsevõisid (ürdivõi, küüslauguvõi jm), mis muudavad terviku veelgi suupärasemaks ning hõrgumaks.

 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa