Sushi valmistamine

Autor: Kaie Mei
Ära pelga kodus sushitegu järele proovida, mis siis, et rinnapistmine Jaapani meistritega oleks tulutu. Sushitegemine on lihtsalt niivõrd põhjalik ja pikaajaline protsess.
Allikas: Oma Maitse
Sushi tähendab tõlkes riisivõileiba ning norimaki merevetika rullimist. Tulemuseks on tuntuim pala Jaapani köögist – õrna merevetikalehe sisse keeratud hapukas riis ühes sobiva lisandiga.
Jaapanlased söövad niivõrd palju riisi, et muule maailmale seda ei jagu. Sestap ei müüda meil mitte Jaapani, vaid hoopis USA sushiriisi. Selle tunnuseks on ovaalsed terad, mis keetmisel pinnatärklise tõttu kergelt kokku kleepuvad. Kohalikud teadjamad sushimeistrid kasutavad edukalt ka Veski-Mati pudruriisi. Kuid eks uuri ise järele, kumba maitse ja väljanägemise poolest eelistada. Keetmise vahe on peaaegu olematu.
Pestud riisi keetmine
Nõruta pestud riis sõelal ning vala terad keedupotti. Vala peale riisikogusega võrreldes 1,5-kordne kogus külma vett. Tõsta pott elektripliidile maksimumkuumusele ning jälgi toimuvat. Aseta peale kaas ning kui kuuled keemise häält, sega kohe riisi, et see põhja külge ei jääks, ning lülita pliit välja. Keeda riisi kaane all järelkuumusel 20 minutit. Eemalda siis pliidilt, aseta kaane alla rätik ning jahuta 50 kraadini. Vala riis madalasse nõusse ning maitsesta sushiäädikaga. Jaapanis tavatsetakse sel ajal lehvikuga lehvitades õhuvoolu abil äädikaaroome vähendada.
Pestud ja leotatud riisi keetmine
Lase pestud riisil külmas vees pool tundi seista. Nii imab riis endasse vett ning riisiterad muutuvad valgeks. Nõruta leotatud riisi terad ning sega keedupotis sama koguse külma veega. Jätka samal viisil keetmist nagu pestud riisi puhul.
Kui sushiriis on maitsestatud, valmista ette täidiseained ning rullimiskoht. Lõika valmis kuni 1 cm paksused lõheribad (kasuta värskeimat kala!), kurgi- või avokaadoviilud ja tamago- ehk magusa omleti viilud. Pane valmis vähese äädikaga maitsestatud veekauss sõrmede niisutamiseks.
Sushi keeramine
  • Aseta norileht läikivama poolega alaspidi nii, et pikemad küljed jääksid rõhtsalt. Niisuta näppe vees, võta maitsestatud riisi ning paiguta see liigselt surumata ühtlaselt norile. Ülemine serv jäta 1 cm ulatuses riisiga katmata.

  • Määri alumisele osale õhuke kiht wasabi’t. Paiguta peale mõned ribad täidiseaineid.

  • Keera bambusemati abil nori rulli. Pigista pisut, et rull paremini kinnituks.

  • Aseta rull ootele, kuni valmivad ka ülejäänud.

  • Kasta terav nuga vette ning lõika ära norirulli ebaühtlase täidisega otsad.

  • Jaga rull poolitamisvõttega kaheksaks võrdseks osaks. Ära unusta pärast lõikamist nuga puhastamast ega niisutamast!

  • Serveeri norimakisid koos Jaapani sojakastme, marineeritud ingveri ja wasabi’ga.
  • MINU HINNE
    KOMMENTAARID
    Lisa kommentaar
    Nimi:
    Sisu:
    Lisa