Uudiskiri Instagram Facebook
 
Võtted

Biskviittaina salanipid

Võtted

Biskviittaina salanipid

Lia Virkus
PrindiSoovita sõbrale Facebook
Foto: istockphoto.com
Viimasel ajal on mitmed inimesed kurtnud, et nad on hädas biskviittainaga - kas ei tule kook piisavalt õhuline või vajub ahjust võttes kokku. Küpsetamisekspert Lia Virkus pani hädaliste jaoks kirja põhjaliku õpetuse.
Tavaline biskviittainas
  • 4 suurt muna
  • 2 dl suhkrut
  • 1 dl nisujahu
  • 1 dl kartulijahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
Ainete kohta
Nn. ühepalju-biskviittainas (5:5:5) sobib hädapärast õhukeseks plaadikoogiks, paksema koogi küpsetamiseks aga üldse mitte. Kui suhkru- ja jahukogused on muna kogusega võrreldes ebapiisavad, ei suuda nad kindlustada paksule koogile vajalikku püsivat struktuuri. Jahuvalkude kalgendumine kuumuse mõjul on koogi põhiliseks püstihoidjaks, suhkur annab oma osa jahtumisel.
Aineloetelus nõutud küpsetuspulber ei ole kohustuslik, kui kõik allpoolkirjeldatud nõuded on täpselt täidetud ning kõik vajalikud ettevaatusabinõud koogi kõrgeks kerkimiseks ja hilisema kokkuvajumise vältimiseks on tarvitusele võetud. Kes aga soovib kindlat tulemust ka väiksema kogemuse puhul, sel tasub pulber alati abiks võtta. Meeles tasub aga pidada tõsiasja, et õige tulemuse annab ainult poest ostetud, tööstuslikult valmistatud küpsetuspulber.

Tööjuhend paksu ümmarguse koogi jaoks
Vahusta toasooje mune ja suhkrut võimsa mikseri (300–350 W) suurimal kiirusel 6–7 minutit; nõrgema mikseri puhul peaks vahustamine kestma paar-kolm minutit kauem ehk siis isegi kuni 10 minutit. Saadud vaht peab olema väga hele ja tihke ning selle maht algsega võrreldes vähemalt kahe-, kuid eelistatavalt isegi kolmekordne. Liiga lühikeseks jääv vahustamine ongi üks peamisi põhjusi, miks kook ei jää piisavalt õhuline ja/või vajub jahtumisel madalaks ja tihedaks.
Sega kuivad ained omavahel läbi ja sõelu munavahu peale. Tõsta tainas väga ettevaatlikult segamini suure tömbiotsalise lusikaga ja tingimata põhjast ülespoole. Kalla tainas 26 või 28 cm (aga mitte väiksema!) läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Eelkuumuta ahi 200°-ni põhjalikult, s.t vähemalt 30 minuti jooksul. Küpseta kooki ahju allosas 200° juures 20 minutit. Ära mingil juhul ava ahjuust enne 20 minutit on möödumist, sest jaheda õhu juurdepääs poolküpsele koogile on üks kokkuvajumise tavalisemaid põhjusi. Kook on küps, kui koogi pinnasse sõrmeotsaga vajutatud lohk tõuseb otsekohe uuesti siledaks. Kui lohk jääb püsima, sule kiiresti ahjuuks ja küpseta kooki veel mõnda aega.
Võta vorm ahjust ja lase 5 minutit laual seista. Kummuta kook seejärel jahutusrestile, lase 10 minutit jahtuda, kata siis uuesti vormiga ja lase sellises asendis lõplikult jahtuda. Liiga ruttu vormist väljakummutamine ja kiire jahtumine vähendab samuti koogi õhulisust.

Väikeste kihiliste koogikeste või neljakandilise tordi jaoks eelkuumuta ahi 225°-ni. Kalla tainas suurele (30x40 cm) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja aja laia palettnoaga ühtlase kihina laiali. Pane plaat kohe eelkuumutatud ahju ja küpseta seal 6 – 8 minutit ehk niikaua, kui kõrgekskerkinud koogi pind on muutunud helepruuniks ning tainas servadest kuivab ning hakkab plaadi küljest lahti lööma. Ära ava ahjuust enne 5 minuti möödumist, muidu võib kook kokku vajuda: Ka otsest tõmbetuult tuleks köögis koogi küpsemise ajal kindlasti vältida, sest siis võib kook ühest servast vähem kerkida.
Kummuta tainaplaat suhkruga üleriputatud küpsetuspaberile, koori aluspaber ettevaatlikult maha ning lõika servad kohe joonlaua abil sirgeks.

KOMMENTAARID

hahah 14.nov 2012 16:06
hea hea
Merrittt 14.okt 2012 13:36
Väga hea
toxi 16.sept 2012 19:45
lihtne teha ja väga maistev, lisaks segan õunad kaneeli ja suhkruga enne vormi põhja panemist
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes