Kodune vorstitegu

Kodustes tingimustes on maailmas vorste valmistatud sajandeid ja ka eesti peredes pole tegu mingi haruldusega, olgugi et meil seondub see rohkem jõuluaja ning maitsvate tangu- ja verivorstidega.
Kodused toorvorstid valmistatakse tavaliselt sea- ja/või veise hakklihast, pekist ja soolest ning maitsestatakse ürtide ja teiste maitseainetega. Kuid vorstid võivad olla ka mitmekesisemad - sisaldada broileri- ja kalkuniliha, metslooma- või metslinnuliha. Suurepärase tulemuse annab köögivilja lisamine. Vorsti valmistamiseks tuleb sealiha koos pekiga ajada läbi hakklihamasina. Peenema konsistentsi saamiseks peaks seda tegema mitu korda. Jämedama konsistentsi saavutamiseks võib lisada hakkmassile noaga hakitud liha. Kui soovime panna vorstitaina hulka ka köögivilju, tuleks kasutada neid eeltöödeldud kujul. Lisada võib ka keedetud kartuleid.
Seejärel tuleb segada vorstimass soola ja pipraga ning lisada meelepärased maitseained. Kasutades erineva jämedusega hakitud liha ja maitseaineid, on võimalik maitseid varieerida ning teha just endale suupärased vorstid.
Vorstitainast võib käte vahel vormida kotletid, kroketid või piklikud pätsid ning neid siis grillida või pannil küpsetada. Kui ajame segu vorstisoolikasse, saame suurepärased kodused toorvorstid. Soovi korral võib riputada need ööpäevaks külmikusse kuivama; seal võib neid ka mõned päevad säilitada.

Toorvorsti põhiretsept
• 750 g väherasvast sealiha
• 250 g seapekki
• 1–2 tl soola
• 1 tl jahvatatud musta pipart
• 500 g vorstisoolikaid
Vorsti valmistamiseks lase sealiha koos pekiga läbi hakklihamasina. Peenema konsistentsi saavutamiseks tee seda mitu korda, jämedama koostise jaoks sega hakkmassi hulka noaga hakitud liha. Kui soovid lisada vorstimassile ka köögivilju, kasuta sügavkülmutatud või eeltöödeldud köögivilju ning keedetud kartuleid. Seejärel maitsesta peenestatud vorstimass soola-pipraga ning lisa muid meelepäraseid maitseaineid. Näiteks võib sellesama põhiretsepti ainetele lisada hakitud küüslauku või tükeldatud peterselli ja murulauku. Kasutades erinevaid lihasid, maitseaineid ja ürte, on tulemuseks väga erineva maitsega vorstid. Valmis segu topi vorstisoolikatesse ja keera kokku, soovi korral riputa ööpäevaks kuivama. Samast hakksegust võib vormida käte vahel kotletid, kroketid või piklikud pätsid ning neid grillida või pannil küpsetada.

Tanguvorst
• 1 kg odratangu või -kruupi
• 2 l vett
• 500 g kuubikuteks lõigatud peekonit
• 3 hakitud sibulat
• 0,5 tl jahvatatud pipart
• 0,5 tl purustatud vürtsi
• 0,5 tl majoraani või tüümiani
• 1 tl suhkrut
• 100 g sea rasva
• 500 g vorstisoolikaid
• keetmiseks vett, soola, vürtsi

Pese tangud või kruubid ja keeda soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Pruunista liha ja sibul, pane kruupide
juurde. Poolpehmeks keedetud puder jahuta, lisa maitseained ja sega hästi läbi. Topi saadud mass ettevaatlikult
soolikasse ning seo vorstideks. Pane need soola ja vürtsidega maitsestatud sooja vette, keeda madalal kuumusel
10–15 minutit. Enne serveerimist prae pannil või küpseta ahjus krõbedaks.

Vürtsikad vorstid
• 1 kg taist sealiha
• 350 g searasva
• 4 purustatud küüslauguküünt
• 1 peenestatud sibul
• 6 hakitud tšillikauna
• 4 sl brändit
• 3 sl siidriäädikat
• 1 tl jahvatatud musta pipart
• 1 tl Tabasco kastet
• 1 tl soola
• 500 g vorstisoolikaid

Lõika sealiha suuremateks tükkideks ja lase läbi hakklihamasina. Sega juurde ülejäänud ained (v.a vorstisoolikas)
ning lase veel kord läbi hakkmasina. Topi saadud mass vorstisoolikasse või vormi käte vahel piklikud vorstikesed.
Küpseta pannil või grillil.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa