Ahjukana tükeldamise ABC

Advendi algusega hoogustub kohe ka ahjukanade läbimüük. Mis võiks olla mugavam, kui eelmaitsestatud kana ahju pista ja see juba poole tunni pärast lauale kanda. Et serveering aga võimalikult ilus välja näeks, näitas Talleggi peakokk Kuno Kitsing, kuidas ahjukanaga toimida ja seda õigesti tükeldada.
1. Küpseta kana vastavalt pakendil toodud juhisele. Oluline on küpsetuskotile enne ahju pistmist augud sisse teha või nurk ära lõigata, et küpsemise käigus tekkiv aur kotti ära ei lõhuks. Temperatuur peaks olema 200 kraadi ja mitte rohkem, sest pakendid ei kannata üldjuhul kõrgemat kuumust. Hea oleks kasutada ülevalt ja alt küpsetavat pöördõhuga ahjurežiimi.
pilt 
 
2. Et kanale tekiks peale mõnus krõbe koorik, võta toit umbes kümme minutit enne valmimist ahjust välja ja lõika kile pealt katki. Seejärel küpseta kana veel kümme minutit. Meie proovitud uudistoote Parmesaniga ahjukana puhul pole see nii oluline, sest sellele tekib juba küpsedes koorik peale.
pilt 
 
3. Kui kana on valmis, võta see ahjust välja ja jäta kümneks minutiks seisma. Nii jäävad mahlad ilusti kanasse alles ega jookse lõigates lihast välja. Toit jääb omakorda nii märksa mahlasem.
pilt 
 
4. Kana tükeldamist alusta koibadest. Lõika koivad kondini lahti.
pilt 
 
5. Suru nuga kondi juurde ja murra koib sõrmedega lahti.
pilt 
 
6. Järgmisena eemalda tiivad. Nagu koibadegi puhul, lõika liha kondini lahti ja seejärel murra sõrmede abil lõpuni lahti.
pilt 
 
7. Tee rinnaluu (rinnakorvi keskel asuv luu) mõlemale poole piki kana sügavad sisselõiked.
pilt 
 
8.  Eralda rinnafilee – selleks libista noaga mööda rinnakorvi alla. Saad kaks tervet rinnafileed.
pilt 
 
9. Serveerimiseks tükelda filee väiksemaks.
pilt 
 
10. Lõika koivad liigese kohalt läbi. Soovi korral poolita ka tiivad.
pilt 
11. Serveeri kanatükke ahjus küpsetatud juurviljadel.
pilt 
 
NB! Allesjäänud karkassist võid valmistada supi. Eemalda kontidele jäänud liha ja keeda kontidest puljong. Liha lisa supi sisse hiljem, sest ahjus küpsenud liha võib supis hiljem liiga pehmeks ja püdelaks keeda.
Nipp!
Kana küpsust saad kontrollida koibi liigutades – need peavad vabalt liikuma ja liha peab kondi küljest kergesti lahti tulema.
Ära karda nahka!
Kananahk on küll kana kõige rasvasem osa, kuid samas ka üks maitsvamaid, sest maitsestamisel saab just nahk põhiosa. Rasvasuse teemat ei tasu kananaha puhul üle paisutada, sest rasva on nahas vaid 12%, mis on siiski vähem kui paljudel rasvastel lihadel.
piltKasuta ära ka kogu leem!
•    Ahjukanast tulnud leeme võid valada kanale.
•    Leemega võid ahjukana juurde lisandiks juurvilju hautada.
•    Võid leeme ürtide ja maitseainetega läbi keeta ning lisada vedeliku hulka näiteks ingverit ja mett – saad hõlpsasti põneva kastme.
•    Leem on hea baas mis iganes uuele kastmele, võid segada juurde koort või paksendada seda soovi korral jahu või maisitärklisega.

Mida pakkuda lisandiks?

Klassikalise kartuli või riisi asemel serveeri kana pigem köögiviljadega.
Kana juurde sobivad hästi näiteks:
pilt•    paprika
•    fenkol
•    sellerivars
•    õun
•    porgand
•    mahe sibul, näiteks punane sibul
•    küüslauk
Samal ajal kui kana küpseb, tükelda köögiviljad ja sega oliiviõliga. Juurviljad võid plaadiga ahju panna juba kana küpsemise viimases astmes, sõltuvalt suurusest ja viljast kulub küpsemisele kuni 20 minutit. Kui soovid maitseks lisada ka ürte, lisa need viis minutit enne juurikate valmimist.
Hästi sobivad tüümian, pune, rosmariin jms.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa