Uudiskiri Instagram Facebook
 
Võtted

Lihtne munapasta ja selle valmistamine

Võtted

Lihtne munapasta ja selle valmistamine

PrindiSoovita sõbrale Facebook
Foto: Jaan Heinmaa
Pastataina valmistamise a ja b. Põhipastatainast saab valmistada kõiki pastasorte: spagette, tagliatellet, lasanjet, ravioole jne.
1. PASTATAINA PÕHIRETSEPT ON LIHTNE:
3,5 dl jahu • 3 muna • 2 sl oliiviõli

Taina valmistamiseks kuhja jahu lauale. Tee keskele süvend ja löö sinna munad, seejärel nirista juurde oliiviõli. Näpi tainas ühtlaseks ning sõtku 5–7 minutit kergelt jahusel laual. Sõtkumise tulemusel muutub tainas elastseks ja läikivaks. Võid selle töö tegemisel kasutada ka köögikombaini abi. Kata tainapall kausiga ning jäta lauale pooleks tunniks seisma.
NB! Pastatainale pole soola lisada vaja, kuna pastat keedetakse üsna soolases vees.

2. PASTATAINA RULLIMINE ILMA MASINATA: Jaga tainas pooleks ning rulli tainarulliga kergelt jahusel laual kaheks 2 mm paksuseks ja 20 cm pikkuseks plaadiks. Kui soovid teha ravioole, tee pastaplaat veidi õhem ja alusta täitmist kohe pärast rullimist. Kui valmistad teisi pastasorte, näiteks lintnuudleid, sõelu tainaplaadile veidi jahu. Raputa üleliigne jahu maha ning lase tainal 15 minutit taheneda. Keera tainaplaadid lühemast küljest alates õhuliselt rulli ja lõika terava noaga ribadeks. Linguine puhul võiks tainaribade laius olla 2–3 mm, tagliatelle puhul 2 cm ja pappardellel 4 cm. Kõik need pastasordid on lintnuudlid, erinevus seisnebki vaid pastariba laiuses. Kui oled taina lahti lõiganud, riputa pikad pastaribad näiteks üle tooli seljatoe. Keeda kohe või lase täielikult kuivada ja säilita õhukindlalt suletavas nõus.

2. MASINAGA PASTATAINA RULLIMINE: Kui kasutad pastamasinat, jaga tainas neljaks osaks. Asu tegutsema ühega neist, ülejäänud keera toidukilesse. Vajuta tainatükk käte vahel lamedaks, puista peale veidi jahu ja rulli läbi masina kõige suurema avause (nr 1) . Jätka rullimist, keerates iga korraga vahet väiksemaks. Vajadusel puista rullimise vahepeal tainale veidi jahu. Kõige õhema plaadi saad, kui keerad avause nr 9 peale. Käsitsi tavaliselt ei õnnestugi tainast nii õhukeseks rullida. Kui soovid teha pikki pastaribasid, lõika pastaplaat lahti nii, nagu on kirjeldatud käsitsitegemise õpetuses. Puista pastaribadele veidi jahu, keera need soovi korral pesadeks kokku ja lase köögirätikul kuivada pool tundi, enne kui asud keetmise juurde.
Kattes pasta niiske köögirätikuga, võid lasta sel ka veidi seista ja keeta kuni 4 tunni jooksul. Kui soovid värsket pastat kuivatada, lase tal köögirätiku peal toatemperatuuril umbes 4 tundi seista (kuni täieliku
kuivamiseni), paki õhukindlalt suletavasse karpi või purki. Säilib kuni 2 kuud.
3. VÄRVILINE PASTA: Värsket pastat saab teha põnevamaks ja värvikamaks erinevate lisanditega, mis pakuvad rohkelt huvitavaid serveerimisvõimalusi.
Ürdipasta: Lisa pasta põhitainale sõtkumise käigus 5 dl hakitud ürte (nt basiilikut, lehtpeterselli, punemet). Peedipasta: Asenda põhitainas 1 muna samaväärse koguse (0,5 dl) keedetud ja püreestatud peediga.
Spinatipasta: Asenda põhitainas 1 muna 150 g värske spinatiga. Keeda spinatilehti (ilma varteta) 1 minut ja pigista kuivaks. Püreesta ja sõtku tainasse. Kui kasutad külmutatud spinatit, sulata ja pigista see kuivaks ning lisa tainale.
Porgandipasta: Asenda põhitainas 1 muna samaväärse koguse (0,5 dl) keedetud ja püreestatud porgandiga.

4. JAHU VALIK: Värsket pastat saab muuta tervislikumaks, asendades tainas nisujahu osaliselt või täielikult täisteranisujahu, rukki- ja isegi tatrajahuga. Viimane on tänuväärt võimalus tsöliaakia haigetele, kes ei kannata enamikus teistes teraviljades sisalduvat gluteeni.

KOMMENTAARID

Siiri Kirikal 26.juuli 2016 14:27
Kahju küll, et asi ei õnnestunud. Antud retseptiga saab väga hea, hamba all kergelt vetruva toorpasta. Siin on ka üks munakollastega variant, mis on kuivem ja tihkem: http://toidutare.ee/-
pastatoidud/pastatoi-
dud/18346/#Pastatai-
nas
rs 23.juuli 2016 15:48
Sellest taignast võib supile klimpe teha, mitte pastat.
Kati 30.dets 2015 22:20
Minul kulus 3-4 spl rohkem jahu, et saavutada ühtlane pallitaoline tainas. Järgmine kord rullin kindlasti õhemaks, sest ei osanud arvata, et see tainas paisub nii palju vees.
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Rooskapsad sinepises koorekastmes

Argitoidud
Rooskapsad sinepises koorekastmes