Kokakool
Tummised šokolaadikoogid

Sügisõhtud on kui loodud hõrkude šokolaadimaiuste küpsetamiseks. Üllata nendega oma armsaid pereliikmeid ja häid sõpru-kolleege!

Kokakool
Kuidas keeta head puljongit?

Pikalt keedetud puljong oma nüansirohke maitse ja hõrgu aroomiga mekib kui parim gurmeesupp. Puljong ei ole mitte ainult supi- või kastmepõhi, vaid iseseisev roog, mille maitsega saab mängida, lisades keetmisel maitseaineid ja maitserohelist. Puljongi kõrvale sobib imehästi soe sai või pirukas, leen…

Kokakool
Rukkijahused hõrgutised

Tõstame au sisse koduse rukkijahu!

Kokakool
Kartul säravas seltskonnas

Jälle kartul, mõtleb mõni – tavaline ja igav. Miski ei saa tõest kaugemal olla, kui selle eesti klassiku saatjateks trügivad pikantsed ürdid või hõrgud metsaannid. Lihtne ja oi kui maitsev! 

Kokakool
Porgand - argine tervendaja

Üks-kaks porgandit päevas katab A-vitamiini vajaduse, et tagada hea nägemine, edendada keharakkude kasvu ning kindlustada terve nahk ja limaskestad.

Kokakool
Lehtkapsas, superkasulik köögivili

Lehtkapsas on üks toiteainerikkamaid rohelisi köögivilju. Organism saab sellest hulga vajalikke vitamiine ja mineraale, sh suures koguses K-vitamiini, mis on tähtis luude tervisele, toetab vere hüübimist ja talitseb veritsevaid igemeid. 

Kokakool
Ahvatlev pommu ehk baklažaan

Atraktiivse välimusega baklažaan – pommu – ei ole toorelt söödav. Suurepärase maitse saab ta alles pärast kuumtöötlemist, parimateks kaaslasteks oliiviõli, küüslauk, tomat ja vahemerelised ürdid.

Kokakool
Päikeseline mais teeb päeva rõõmsaks

Sombusel ajal on kollased maisiterad kui sõõm päikest. Magusad, mahlased ja oi kui kerge valmistada. Hooaeg soosib maisitõlvikute kasutamist, aga kui neid parajasti saada pole, pakuvad maitseelamusi nii minimais, konserv- kui ka külmutatud mais.

Kokakool
Porgand pannile särisema

Porgandit tuntakse eelkõige pajaroogade staarina, kuid sellest mahlasest ja krõmpsuvast juurviljast on võimalik välja võluda ka sootuks põnevamaid toitusid.

Kokakool
Mustikad – silmadele head!

Mustikaid kutsutakse Jaapanis nägemise marjadeks. Sealsed uuringud on tõestanud, et mustikad aitavad leevendada silmade ülepingutusvaevusi, ergutavad võrkkesta verevarustust ja parandavad nõrgenenud nägemist.

Kokakool
Võrratu virsik

Virsikud sisaldavad palju A- ja C-vitamiini, samuti rauda, kaaliumi ja kiudaineid. Kaalujälgijate rõõmuks ei anna need aga kuigivõrd kaloreid, 100 g kohta kõigest 39 kcal.

Kokakool
Ahjuvabad toidud

Suvi on aeg, mil tahaks võimalikult vähe aega pliidi ees veeta. Siin mõned ideed roogadeks, mida saad valmistada ilusa ilmaga õueski, kaaslaseks vaid grill.

Kokakool
Paneme köögiviljad sütele

Pea igal õuel rõõmsalt tossav grill annab märku, et suvi ei jää selgi aastal tulemata. Proovi vahelduseks ka sütel küpsetatud köögiviljatoite – need sobivad hästi nii omaette kõhutäiteks kui lihatoitudele kaaslaseks.

Kokakool
Kuidas grillida kana?

Neile, kel pole endiselt ideed, mida saabuvatel pühadel grillida, pakume välja kolm maitsvad retsepti kanast. Midagi leiab igaüks – kes mõnusa kondiga tiivatüki, kes rasvavaba ja hõrgu rinnafilee või hoopis mahlase ja kiiresti valmiva kintsuliha.

Kokakool
Gluteenivabad küpsetised

Kuigi gluteenivabast toitumisest on saanud suur trend, on nisujahu vältimine paljude inimeste jaoks igapäevane probleem. Kuidas küpsetada gluteenivaba jahuta, aga samas maitsvalt? Pakume välja kolm võimalust.  …

Kokakool
Kuusevõrsed toidulaual

Juba sajandeid on teatud, et okaspuudes on palju inimorganismile vajalikke aineid ja seetõttu on neid ka rahvameditsiinis ja toidulaual kasutatud. Varakevadised helerohelised kuusekasvud pakatavad C-vitamiinist!

Kokakool
Tordid emale

Üks omatehtud tort on kui muusikapala kaunis lõppakord, mis ehib igat peolauda – olgu see siis valmistatud emadepäeva, kooli-lasteaia lõpupeo, sünnipäeva või sõprade küllatuleku puhul. Siin kuus torti erinevatele maitsetele.

Kokakool
Supervili avokaado

Avokaadot nimetatakse rahvasuus looduslikuks võiks, kuna see sisaldab kasulikke kergesti omastatavaid monoküllastumata rasvhappeid. Tänu E-vitamiini rohkusele paneb avokaado juuksed särama ja noorendab nahka.

Kokakool
Selle kuu staar…

... on muna ja sugugi mitte ainult pühadelauas koksimiseks. Munad sisaldavad rohkesti täisväärtuslikke valke, lipiide, vitamiine ja mineraalaineid. Ning vähetähtis pole seegi, et munatoidud on ääretult maitsvad!

Kokakool
Road Türgi köögist

Türgi köök on rikkalik ja tervislik, pakkudes hõrgutavaid roogi, mis on vürtside ja maitserohelisega suupäraseks timmitud. Kergete köögiviljaroogadega saab praegusel paastuajal toidulauda rikastada ning lasta organismil puhata ja puhastuda. Kui paastumist päevakorras ei ole, võib liha-kala juurde va…

Kokakool
Teeme ise kimchi'd

Kimchi on Korea köögi kõige tuntum roog – hapendatud salat, mida valmistatakse väga erinevatest köögiviljadest, kõige sagedamini aga hiina kapsast. Kohe söömiseks lisa salatile veidi riisi- või muud äädikat.

Kokakool
Pimeda aja punased marjad

Aasta kõige külmemal ajal on toitki paraku rammusam. Ent rasvased praed ja külluslikud küpsetised on kõhule kergemad, kui nende vahele pista jõhvika haput ja virgutavat punast. Vitamiinid pealekauba!

Kokakool
Teeme ise crème fraîche’i

Crème fraîche’i silmab välismaa toiduretseptides üsna sageli. Ja ikka jälle tekib küsimus: mis see siis õieti on?

Kokakool
VAATA VIDEOT: Täidetud haug Mehikoorma moodi

Oluline on astuda rutiinist välja ja näha ning luua ka ise ime enda ümber. Maria Aleksandrovna asus tutvuma piiriäärsete maitsetega ja viib meid Peipsi äärde vaatama, kuidas valmib Mehikoormas traditsiooniline haug.

Kokakool
Väärt toit: Eesti oma talukartul

Kui rahakott pärast pikki pühi hõre, maitseb omamaine kartul ka väga hea. Eriti kui seda väheke põnevamal moel valmistada. Väike kotlet või pikkpoiss kõrvale ja maitsev kõhutäis on garanteeritud!

Kokakool
Kuidas teha jänest?

Teeme toite jänesest. On ju see liha meil alakasutatud, olgu põhjuseks siis keeruline kättesaadavus või teadmatus, mida jäneselihaga peale hakata. Kui kätte satub terve jänes, siis jätkub toitu kohe mitme roa jagu. Kõikides retseptides saad jänese asendada küülikuga.

Kokakool
Pühadekapsas võtab uusi vorme

Hapukapsast võib teha mitmel moel, ja nagu paljude teiste jõuluaja toitudega, on ka hapukapsa valmistamiseks igal perel sageli omad nipid. Vürtsitamaks valikut veelgi, lisasime meie hapukapsale sel korral tavapärasest põnevamaid maitsed. 

Kokakool
Kõrvits kui dessertvili

Kõrvits on nii suur köögivili, et kord lahti lõigatuna jagub seda söögiks kohe mitu päeva. Õnneks sobib mõnusa magusa mekiga kõrvits ühtmoodi hästi nii soolasteks roogadeks kui ka dessertideks. Nii pakume meiegi sel korral klassikalise supi asemel hoopis kolm magustoiduideed.

Kokakool
Gluteenivaba kinoa

Kinoa ehk Tšiili hanemalts on suure toiteväärtusega teravili. Inkade jaoks oli see püha taim, mida nimetati seemnete emaks. Jõudu ja vastupidavust andvate omaduste tõttu kutsuti kinoad ka asteekide kullaks.

Kokakool
Külma kiituseks

Sügavkülmik on ajahädas söögitegija jaoks tõeline kullaauk. Seda muidugi juhul, kui sinna õigel ajal head-paremat tallele pandud.

Kokakool
Gluteeni- ja laktoosivabad maiustused

Eili Taavits on kahe tütre ema, kes sukeldus tervislike toitude maailma seitse aastat tagasi. Pikalt Eesti suurimas reklaamifirmas tootmisjuhina töötanud Eili jaoks on hea toit muutunud osaks elustiilist. Tema pere pealt on näha, kuidas kvaliteetne, värske ja võimalikult kohalikku päritolu toorainev…

Kokakool
Hetke hittköögivili maailmas – roheline lehtkapsas

Käisin Kanadas, kus avastasin enda jaoks antioksüdantidest pungil kaunite krussis lehtedega rohelise lehtkapsa, inglise keeles kale. See oli seal maal tõeline hitt.

Kokakool
C-vitamiini pomm paprika!

Neljandik paprikast katab meie päevase C-vitamiini vajaduse! Punane paprika on mõnusalt krõmps ja magususest hoolimata annab vaid 40 kcal. Seda võid näksida õhtul süümepiinata, tippides jogurtist segatud dipikastmesse.

Kokakool
Kas jäätisemasin on mõistlik ost?

Kui mõni aeg tagasi tundus jäätise valmistamine paljude jaoks keerulisevõitu tegevusena, millega said hakkama vaid usinamad perenaised, siis nüüd võivad masina abil endale jäätist teha kas või lapsed.

Kokakool
Nauditav värske lillkapsas

Lillkapsast tuleks süüa kas toorelt või kärmelt blanšeeritult. Nii on lillkapsas kõige maitsvam ja tervislikum. C-vitamiini on toores lillkapsas 100 g kohta terve päevanormi jagu.

Kokakool
Sõstarde värvikirev sõpruskond

Sõstrad said tuntuks ja tunnustatuks 16. sajandil. Kõik praegused kultuursõstra liigid on antioksüdantidest rikkad. Rahvameditsiinis on enim hinnatud must sõstar.

Kokakool
Maasikas maitseb ja ravib!

Kas teadsid, et viis maasikat sisaldab rohkem C-vitamiini kui üks apelsin? Ja kümmekond maasikat ehk 100 g annab vaid 38 kalorit? Maasikmarjad ei sisalda kolesterooli ega küllastunud rasvu ning aitavad vähendada ka vähktõve ja südamehaiguste ohtu. Head isu, kuniks värskeid kodumaiseid marju jagub!

Kokakool
Suve kreemised üllatused

Suve hakul avastame taas ja taas keedukreemi. See mõneti nostalgilise hõnguga maius viib õigesti tehes keele alla ja pakub hulgaliselt võimalusi dessertide ja kookide valmistamiseks.

Kokakool
Hapupiim - tavaline ja toitev

Suvel ja hapupiimal on mitmeti tihe seos. Suvine soojus soodustab piima hapnemist ning kuumal ajal süüakse sagedamini ka hapupiimast tehtud toite.

Kokakool
Eesti rahvuskala räim

Kala võiks süüa vähemalt kakskolm korda nädalas – see teeb ilusaks ja nutikaks, muudab tuju paremaks ning tugevdab tervist! Räime valmistusviisid on lihtsad ja mitmekülgsemad kui paljudel teistel kaladel.

Kokakool
Kõrvetav vitamiinipomm - nõges

Napsan aianurgas kasvavalt nõgesepundilt noori vitamiinirikkaid lehti toidu sisse pea iga päev – nii ei muutu nad kogu suve jooksul liiga vanaks. Noored nõgesed kasvavad peale. Lisaks lapsepõlvemaigulisele nõgesesupile on veel palju põnevat, mida tervisele kasuliku taimega peale hakata.

Kokakool
Salatifantaasiad

Salat pole igav ega ühekülgne, vaid fantaasiarohke mängumaa, kus väärt komponentide koosluses sünnivad tõelised maitseelamused. 

Kokakool
Leplik lillkapsas

Lillkapsas ei pirtsuta ja laseb kokal endaga kõike teha – olgu see siis supp, salat või hautis. Sama leebe on lillkapsas ka maitsekoosluste suhtes ja võtab heal meelel endaga kampa nii juustu kui ka eksootilised maitseained. Mis muud, kui laseme maitsetel lennata!

Kokakool
Tervisesõbralik jogurt

Tänapäeval teab pea igaüks, et tänu probiootilistele piimhappebakteritele aitab jogurt tugevdada organismi kaitsevõimet, soodustab seedimist, leevendab allergianähte ja aitab vältida seedeinfektsioone.

Kokakool
Kaunitar punapeet

Punapeedile võiksin laulda lausa oode, nii väga maitseb mulle see tervislik köögivili. Naudiksin keedetud peeti kas või iga päev salatites, suppides ja kookides.

Kokakool
Toidud kolme valgeta

Nisujahu, valge suhkur ja pastöriseeritud piim on paljudel iga päev laual. Kõigil meil ei ole küll gluteenitalumatust või magusasõltuvust, kuid ei tee paha aeg-ajalt üle vaadata oma toitumisharjumused, veendumaks, et roog taldrikul ikka energiat ja teotahet juurde toob, mitte vastupidi.

Kokakool
Kama - maitsev ja tervislik

Kes meist ei mäletaks lapsepõlvest kama, mida sai hapupiimaga tihti söödud. Aga kas me ka teame, mida head kama sisaldab?

Kokakool
Kuldkollased kohupiimakoogid

Kohupiimakookidest ei saa kunagi küll. Kolm kiiret ja lihtsat varianti valmivad kõik valmistainast.

Kokakool
Krepikunst

Mida lihtsam retsept, seda enam mänguruumi. Ainete kokkusobitamisel avastad leidlikke võtteid, mida edaspidigi korrata. Nii sünnib klassika.

Kokakool
Paneme suhkru sulama

Need nostalgilised maiused, tõenäoliselt maailma kõige lihtsamini valmivad kommid, on paljudele tuntud lapsepõlvest. Kuigi nõukaajal valmistati neid peamiselt seetõttu, et poe-magusaga oli kitsas käes, maitsevad need lutsukad lausa nostalgiliselt head ja väärivad seetõttu uuesti järele proovimist.