Rumtopf

Autor: Maire Suitsu
Aeg, mil esimesed kodumaised maasikad valmima hakkavad on õige aeg alustada rumtopf'i valmistamisega. Alustamine ongi muide ainuõige sõna, sest tegutsemine võib väikeste vaheaegadega kesta kuni sügiseni, täielikult valmis saab rummipott aga all.

Rumtopf´i aeg on, mil esimesed kodumaised maasikad valmima hakkavad, on juba peaaegu möödas. Nii et kui soovite rummipotti alustada maasikatega, siis kiirustage! Alustamine ongi muide ainuõige sõna, sest tegutsemine võib väikeste vaheaegadega kesta kuni sügiseni, täielikult valmis saab rummipott aga alles aasta lõpukuudel.

Meresõitjatelt õpitud meetod
Kellel saksa keelega tegemist on olnud, see leiab pealkirjas toodud sõnale kohe otsetõlke “rummipott”, veidi allpool leidub sõnale ka sisuseletus. Enne tuleks aga tõdeda, et meil on rahva hulgas samas tähenduses kasutuses ka nimetus Rumdorf ehk “rummiküla”.
Kas ehk on põhjuseks olnud algupärase sõna lõpus olev raske häälikühend, millega võrreldes rf on on oluliselt lihtsam välja öelda, kes teab. Iseenesest pole aga rummiküla ju üldsegi paha väljend selle omapärase hoidise kohta, kus alkoholiga ülekallatud eri sorti puuviljad ja marjad sõbraliku külarahva kombel ühes purgis elutsevad. Üks on igatahes kindlasti teada - puuviljade rummis säilitamise mooduse leiutasid juba kakssada aastat tagasi saksa meresõitjad, kes üritasid Kariibi mere saartelt eksootilisi vilju riknematult Saksamaale toimetada. Mitmete tagajärjetute katsete järel sai pöördepunktiks ühe merereisi järel peaaegu tühjast rummivaadist leidunud suurepäraselt säilinud puuviljad. Kuigi need sinna arvatavasti täiesti juhuslikult olid kukkunud, andsid nad ikkagi suurepärase idee puuviljade säilitamiseks pika reisi ajal. Meetodi võtsid peagi omaks saksa perenaised, kes hakkasid samal viisil säilitama kodumaiseid puuvilju ja marju; Saksamaalt levis rummipoti idee ka mujale Euroopasse.
Tänapäeval pole rummipotis säilitamise eesmärk muidugi enam niivõrd puhtpraktiline preserveerimine kui eksklusiivse maiuse saamine. Rummipotist võetud puuviljad koos vahukoorega ei pea ennast häbenema ka kõige pidulikumal peolaual, (vajaduse korral kurnatud) hoidisevedelik aga kujutab endast aroomikat ja maitsvat likööri, mis magustoitudele hõrku maitset annab ja muidugi ka niisama limpsida passib.

Poissmeeste moos
Kui asjalike sakslaste rummipoti sisu on juba oma nimega täiesti selgelt välja öeldud, siis prantslaste lustlik peitenimetus confiture de viuex garçons (vanapoiste e. poissmeeste moos) demonstreerib jälle kord kahe suure naaberrahva loomuste erinevusi. Gallia kerge vaim määrab ka selle, et prantslased oma “moosi” preserveerivad mitte tõsisemeelse rummiga, vaid kerglase konjakiga või ka mõne puuviljaviinaga nagu calvados või frambois (vastavalt siis õunast ja vaarikatest pruulitud alkohol). Põhimõtteliselt säilitab puuvilju ja marju muidugi igasugune piisavalt kange, vähemalt 40° alkohol; kõlbab isegi meie argine vodka ehk valge viin. 

Moosimaterjali valik on suur
Mida värvi- ja vormikirevam on rummipoti sisu, seda atraktiivsem näeb ta välja, seda etteaimamatum on purgi avamisel sealt tulvav lõhnabukett ning põnevam joogi maitse.
Rummipotti sobivad peaaegu igasugused puuviljad ja marjad, mis aga peavad olema esmaklassilise kvaliteediga - juba täiesti küpsed, aga veel tugeva viljalihaga ja ilma ühegi plekita. Vältida võiks niisguseid suure veesisaldusega puuvilju nagu melon ja õun, mis võivad alkoholi liialt lahjendada ning põhjustada hoidise käärimist. Maitse poolest aga ei sobi põldmari, rabarber ja karusmari, mis väidetavalt annavad hoidisele kibeda maitse; põldmarja peaks vältima ka sellepärast, et tema ülitugev värvus varjutaks kõik teised värvivarjundid.
Hästi passivad hoidistamiseks maasikad ja vaarikad; sõstrad (ilma varteta); kiivid (kooritud ja viiludeks lõigatud); pirnid (kooritud, pikuti lõhestatud, seemenekoda eemaldatud); kirsid (soovitavalt koos kividega ja väikese varrejupiga, vältimaks mahla väljaimendumist); viinamarjad; ploomid, virsikud, aprikoosid ja nektariinid (kõik poolitatd, kooritud ja ilma kivideta; meeldiva mandlimaitse saavutamiseks võib hoidisele lisada mõned purustatud kirsi- või ploomituumad).

Rumtopfi nime kannab ka eriline anum
Euroopas valmistatakse spetsiaalseid laia suuga glasuuritud savianumaid, mis rummipoti nime kannavad. Need anumad on muuhulgas käepärased ka selle poolest, et marjade ja puuviljade üleskerkimist on väga hõlbus sobiva suurusega vajutise abil vältida.
Meie võiksime rummipoti puudumisel pruukida laiasuulisi klambriga sulguvate kaantega klaaspurke, mis on kinkimiseks väga stiilsed, niisugused purgid mahuvad kuni hoidise valmimiseni hoiule külmkappi, tuulutatavasse seinakappi või sahvririiulile. Vajutiseks sobib paksemast, toiduainete hoidmiseks ettenähtud kilest valmistatud suur, puhas ja täiesti terve kilekott. Kott tuleb panna purki ja sättida ta põhi hoidise pealispinna täielikult katma. Kui nüüd kotti kallata natuke vett, valgub see oma raskuse mõjul ühtlase kihina laiali ning toimibki vajutisena. Uue hoidisematerjali purkipanekul tuleb vaid kott ettevaatlikult purgist välja toimetada ja vesi välja kallata, hiljem aga uuesti endisel viisil tagasi panna.

Rummipoti retsept Esimene kiht:

  • 0,5 kg maasikaid
  • 0,5 kg suhkrut u.
  • 2 dl alkoholi
Edaspidi:
  • 0,5 kg (u. 1 l) puhastatud puuvilju või marju
  • 4-5 dl suhkrut
  • u.2 dl alkoholi
1. Rummipotti võiks alustada maasikatega, mille puhul suhkru ja marjade kaaluline suhe olgu 1:1. Sega puhtad ja kuivad marjad kausis suhkruga õrnalt läbi, kata kinni ning lase tund aega seista. Tõsta - jällegi õrnalt! - koos eraldunud mahlaga ettevalmistatud klaaspurki ning kata alkoholiga nii, et see 2-3 cm üle marjade pinna ulatub. Kasuta marjade pinnalekerkimise vältimiseks eelpoolkirjeldatud kilekotimeetodit, sule purgikaas.
2. Järgmiste kihtide lisamisel võid kasutada juba suhet 2 kaaluosa marju 1 kaaluosa suhkru kohta. Lahusta suhkur väheses alkoholikoguses ning kalla purki marjade-puuviljade peale, seejärel kalla juurde katmiseks vajalik lisakogus alkoholi; kata jällegi vajutisega ning sule purk.
3. Kui purk on puuvilja täis, pane ta pimedasse jahedasse kohta 2-3 kuuks lõplikult valmima.

Kingituse kiirvariant
Kui idee laupäeval sõbrale külla minna tulebki alles kolmapäeval, jõuad siiski talle valmistada suurepärase kingituse, mis kujutab endast rummipoti lihtsamat teisendit. Selleks on sul vaja ilusaid küpseid marju või vilju nagu melon, kirsid, maasikad, tumedad viinamarjad, ploomid, nektariinid, aprikoosid ja/või virsikud. Lõika kooritud ja seemnetest puhastatud melon viiludeks, tõmba kirssidelt varred ära, luuviljalised lõika pikuti pooleks või neljaks, samuti talita suuremate maasikatega. Pane kõik tihedalt suuremasse (2 l) purki, raputa vahele 4-5 dl väga peent valget suhkrut ning kalla peale head konjakit või rummi, raputa kõik hästi läbi ja hoia purki toatemperatuuril. Laupäeval külla minnes võta purgile lisaks kaasa ka suur pakk valget plombiirjäätist, mis koos purgi tahke sisuga suurepäraselt maitseb; muidugi kõlbab limpsimiseks ka hoidisevedelik. 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
lookas 09.sept 2009 17:21
Ära proovitud ja üsnagi omapärane, kusjuures omavolitsesin pisut suhkru ja mee kogustega- üht vähendasin ja teist suurendasin. Kuna paprikaid on hetkel soodsalt saada, soovitan teilgi katsetada!
solros 09.sept 2009 08:40
5 pluss :D
müstika 08.sept 2009 20:38
Oh ometi mõni mõnus vaheldus, mida paprikast annab teha see aasta on mul neid nii palju.:Y:D
boola 08.sept 2009 17:30
Paprika ja mesi väga huvitav. Paneb kohe järgi proovima. Igatahes huvitava koosluse eest 5 punkti.
mutt 31.aug 2009 14:19
ei ole palju, proovisin.
kukk 30.aug 2009 22:01
Arvan, et suhkrut ja soola võiks ka vähem olla. Kui on mõeldud 30% äädikat, siis tundub see tõesti olevat liig. Aga usun, et siin on jäetud mainimata, et see on lahjem äädikas.
1