Moekas broiler

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Mõnusa ja mahlase broileriroa saamiseks ei pea liha uputama rasvase koorekastme lainetesse. Ajaga kaasaskäiv kodukokk valib broileri juurde hoopiski värsked, külmutatud või konserveeritud puu- ja köögiviljad, põnevad maitsekastmed ja idamaised vürtsid.

Riisi-broilerisalat mehhiko moodi

2 kotikest eeltöödeldud riisi
300-400 g kanafileed
1 dl marineeritud paprikat
1 väike purk ananassitükke
1 purk konservmaisi
Kaste:
2 dl majoneesi
2 dl maitsestamata jogurtit
näputäis Cayenne'i pipart
1 tl jahvatatud paprikat
1 sl tshilliketshupit
soola

Prae peene soolaga sissehõõrutud fileed pannil õlis mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt pruuniks ja läbiküpseks. Valmista kaste, segades kõik ained kokku ja maitsestades soovikohaselt teravaks. Keeda riis, loputa sõelal suure hulga külma veega ja lase nõrguda; sega kastmega. Lisa juurde ananassi- ja paprikatükid ning nõrutatud mais. Laota riisisalat vaagnale, lao peale viiludeks lõigatud broileriviilud.


Panniroog aprikoosidega

2 sibulat või 1 porru
2 sl õli + 2 sl vett
4 broilerifileed
1 väike purk aprikoosikompotti
3 dl vett
1 kanaleemekuubik
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl soola
2 tl jahvatatud paprikat
1 sl kartulijahu

Kuumuta peenestatud sibulat õli ja vee segus madalal kuumusel 5-7 minutit ehk kuni vesi aurustub ja sibul on pehme. Tõsta sibul vahukulbiga pannilt ära. Lisa vajadusel veidi õli, tõsta kuumust ja prae fileed mõlemalt poolt pruuniks. Mõõda pannile vesi, lisa maitseained, tükeldatud aprikoosid, hautatud sibul ja kanaleemekuubik. Hauta vaevalt keevana 10 minutit, lisa seejärel peene nirena ja pidevalt segades kompotivedelikuga segatud kartulijahu ning lase segamist jätkates peaaegu keema tõusta. Tõsta pliidilt ja maitsesta lõplikult. Serveeri koos keedetud riisiga.


Broileripallid

500 g broileri- või kalkunifileed
0,5 dl riivsaia
1 dl vett
2 keedukartulit või 50 g peenestatud mandleid või kreeka pähkleid
2 muna
1 kuhjaga tl kartulijahu
0,5 tl soola
0,25 tl jahvatatud valget pipart
0,5 tl paprikapulbrit
Külm kaste:
1 väike purk (400 g) aprikoosikompotti
2 tl maisi- või kartulitärklist
2 dl Sweet&Hot-tüüpi tshillikastet
3 sl sidrunimahla
0,5 tl soola
Kuum banaani-karrikaste:
1 sl õli
1 tl karrit
2 dl 10% hapukoort
2 sl apelsinimahla
1 küps banaan
näputäis Cayenne'i pipart
0,25 tl jahvatatud valget pipart
soola

Aja liha läbi hakklihamasina ja sega ülejäänud ainetega. Argipäevaste pallikeste (läbimõõt 2,5 cm) jaoks pressi kartulid kuumalt läbi pressi ja sega jahtunult hakkliha hulka. Pidupäevaste pallide (läbimõõt 1,5 cm) puhul kasuta lisandiks tükeldatud mandleid või pähkleid. Prae pallid pannil pruuniks või lao küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ning küpseta 225 °C eelkuumutatud ahjus 15, suuremaid kuni 20 minutit.
Pidulaua kastmeks töötle aprikoosikompott koos vedelikuga püreeks ja lisa kõik ülejäänud ained. Kalla kaste keedunõusse või pannile, lase keema tõusta. Tõsta lihapallid kastmesse ja hauta neid paar minutit. Serveeri toatemperatuurile jahtunult tikusuupistena.
Kuuma kastme jaoks kuumuta karrit õlis minut-poolteist, lisa apelsinimahl ja seejärel hapukoor ning kuumuta keemiseni. Tõsta pliidilt ja maitsesta. Lisa kahvliga püreeks vajutatud banaan ja klopi kaste ühtlaseks.  


Broileripada makaronivormiga

400 g broilerifileed
1 sl õli
1 punane paprika
1 roheline paprika
1 dl vett
1 kanaleemekuubik
1 sl sojakastet
näputäis tshillipipart
virsiku-, aprikoosi-, ananassi- või õunakompotti
Makaronivorm:
3 dl sarvekesi
3,5 dl piima
2 suurt muna
soola
jahvatatud valget pipart

Keeda sarvekesed vees peaaegu pehmeks, nõruta ja kalla väiksesse rasvainega määritud ahjuvormi. Klopi munad maitseainete ja piimaga ning kalla makaronidele. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 200 °C juures umbes 25 minutit. Pajaroa jaoks lõika broilerifileed ribadeks ja pruunista kuumas õlis. Lisa vesi, ribadeks lõigatud paprikad, pudendatud leemekuubik, tshillipipar ja sojakaste. Töötle mõni kompotipuuvili koos vähese leemega vedelavõitu püreeks ja mõõda sellest 1,5 dl roa hulka. Hauta vaevalt keevana 15 minutit, maitsesta lõplikult ja serveeri koos makaronivormiga.


Rõõmus kanarisoto

300 g broilerifileed
2 dl pikateralist riisi
1 sibul
2 sl õli
6 dl vett + 2 kanaleemekuubikut
400 g külmutatud aedviljasegu (nt hernes-mais-paprika)
1 dl Uncle Ben's purgikastet Extra Spicy

Lõika broilerifilee väikesteks tükkideks ja prae kuumas õlis kiiresti läbi. Lisa pannile veidi uut õli ja kalla pannile riis ja tükeldatud sibul. Prae pidevalt segades, kuni riis muutub läbipaistvaks. Kalla pannile vesi ja pudenda leemekuubikud. Vähenda kuumust ja hauta riis pehmeks. Lisa seejärel külmutatud köögivili, vajadusel ka vett, lase keema tõusta ja mõni minut haududa. Viimasena sega juurde vürtsikaste ja lase läbi kuumeneda.


Kirjud kanapätsikesed

400 g kana- või kalkunifileed
1 dl kohvikoort
4 sl riivsaia
1 punane paprika
1 pisike porru 
2 sl õli + 2 sl vett
100 g külmutatud või konservmaisi
1 muna
1 tl karrit
1 tl soola
0,25 tl jahvatatud valget pipart

Aja filee läbi hakklihamasina. Paisuta riivsaia koorega. Eralda porru küljest roheline osa. Lõhesta ülejäänud osa pikuti, loputa muld kihtide vahelt välja ja lõika peeneks. Peenesta ka paprika. Hauta köögivilja õli- ja veesegus madalal kuumusel umbes 10 minutit ja lase jahtuda. Sega kõik ained kokku ja maitsesta. Vormi segust 1 cm paksused pätsid ja prae neid keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 5 minutit.


Kiire kookosbroiler

4 broilerifileed
3 sl õli
3 tl karripulbrit
jahvatatud ingverit
küüslaugupulbrit
2 sl sojakastet
1 dl Tai kookospiima
1 dl Uncle Ben's purgikastet Extra Spicy

Lõika fileed ribadeks, sega karriga läbi ning prae väga kuumas õlis kiiresti, lihatükke pidevalt keerates. Lisa kohe kookospiim, sojakaste, vürtsikaste ja kuivad vürtsid. Lase madalal kuumusel 5 minutit haududa ja serveeri koos keedetud riisiga.


Broileriahjuroog õunte ja sibulaga

2 dl vett + 1 kanaleemekuubik
4 broilerifileed
1 tl karrit
1 tl soola
2 sl õli
3 väikest sibulat või
1 suur porru
500 g väiksemaid kõvu õunu
2 dl hapukat õunamahla
1 sl kartulijahu

Aja vesi keema ja lahusta selles leemekuubik. Hõõru fileedele peenikest soola ja karrit; pruunista kuumas õlis mõlemalt poolt ja lao väikese ahjuvormi põhjale. Eemalda õuntest südamikud. Lõika õunad ja kooritud sibulad sektoriteks. Porru kasutamisel lõika selle valge osa õhukesteks ratasteks. Lao õuna- ja sibulasektorid fileedele. Klopi kartulijahu õunamahlaga läbi, lisa jahtunud kanaleem ning kalla saadud segu vormi. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 200 °C juures umbes 45 minutit.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa