Täidan, täidan liha...

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Oh inimesi ja nende tahtmisi! #pilt7v#Ei kõlba neile lihtsalt pannile või ahju pandud liha, vaid sellega peab veel mängima ja vaeva nägema. Õigupoolest pole vaevanägemine kuigi suur, eriti kui väikese rullimise-pakkimise-
täitmisega saab isegi argisest hakklihast piduroa. Mis siis veel rääkida naturaalsest lihast, mille puhul natuke eeltööd aitab vältida kodukoka hirmu, et liha küpseb liiga kuivaks ja tuimaks. Täpselt juhiste järgi talitades õnnestuvad igaühel isegi niisugused tuntud restoraniroad nagu Kiievi kotletid ja Shveitsi shnitsel.

Broilerirullid kuivatatud tomatiga

4 broilerifileed
1 purk kuivatatud tomatit õlis
soola ja pipart
1 väikese porru hele osa
3 sl hoidiseõli
1 sl jahu
2 dl kohvikoort
1 dl vett
musta pipart
 
Klopi fileed toidukile vahel õhemaks ja lõika kaheks, riputa peale soola ja pipart. Lõika nõrutatud tomatid ribadeks ja pane fileepoolikutele, keera rulli ja kinnita kokteilitikuga. Aja 3 sl hoidiseõli kuumaks ja prae rullid pruuniks. Riputa õlisse peenestatud porru ja lase kergelt pruunistuda. Eemalda tikud. Raputa kaanega purgis jahu segamini vee ja koorega, kalla rullide vahele ning lase 10 minutit vaikselt haududa.


Shveitsi shnitsel

400 g pehmet vasikaliha või sea välisfileed
150 g emmentali juustu
100 g keedusinki
Paneering:
1,5 dl jahu
2 muna
2 sl vett
1,5 dl riivsaia
soola ja pipart
 
Klopi 5 mm paksused lihaviilud toidukile vahel hästi suureks ja õhukeseks, patsuta köögipaberiga kuivaks. Pane pooled lihaviilud lõikelauale ritta. Lõika juust lihaviiludest 2 cm väiksemateks viiludeks, lao neist pooled lihale, aseta peale sama suured singiviilud ja kata uuesti juustuviiludega.
Klopi muna veega lahti, pintselda kõigi lihaviilude servad seguga, aseta katmata viilud alumistele ning suru munaga määritud servad tugevasti vastamisi (võid kinnitada ka puust kokteilitikkudega).  Paneeri shnitslid kõigepealt soola ja pipraga segatud jahus, siis kergelt lahtiklopitud munas ja viimasena riivsaias. Lao paneeritud shnitslid ühekordselt taldrikule ning hoia paneeringu kinnitumiseks 2-4 tundi jahedas. NB! Jahedas hoidmine on väga oluline!
Eemalda kinnitustikud ja prae shnitsleid rohkes õlis ühe-kahekaupa keskmisel kuumusel 6-8 minutit kummaltki poolt. Praadimise lõpul võib kuumust vähendada, et paneering kõrbema ei läheks. 


Hakklihakoogid juustu ja peekoniga

400 g hakkliha
1 dl riivsaia
1 dl vett
1 dl tomatipüreed
1 muna
1 tl soola
1 tl sibulapulbrit
200 g suitsu-keedupeekonit
150 g mozzarellat
 
Sega hakklihast, riivsaiast, veest, tomatipüreest ja maitseainetest tainas  ning vormi sellest õhukesed lamedad koogikesed. Aseta pooltele koogikestele õhuke viil juustu ja kata ülejäänutega. Ümbritse koogid peekoniribaga, lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 225 °C 25-30 minutit. 


Seafilee peekonis

1 suur sea sisefilee
200 g võimalikult pikki peekoniribasid
soola
purustatud musta pipart
 
Riputa lihale soola ja pipart ning lase maitsestuda. Lao peekoniviilud väikese ülekattega tööpinnale ja keera filee(d) saadud ümbrisse. Lõika rull juppideks, kinnita vajadusel putikkudega ning prae õliga kergelt pintseldatud pannil ümberringi pruuniks. Lao ühe kihina tihedalt väikesse ahjuvormi ja järelküpseta 200 °C juures 20 minutit. 


Täidetud hakkliharull

400 g hakkliha
1 sibul
1 tl soola
2 muna
1 dl riivsaia
2 dl maitsestamata jogurtit
0,5 tl purustatud musta pipart
pitsaürte
küüslaugupulbrit või peenestatud küüslauku
Täidis:
2 pulgakest piknikujuustu 
8 kirsstomatit või 3 väiksemat tavalist tomatit
10 musta kivita oliivi
värsket basiilikut
 
Sega riivsai jogurtiga, lase 5 minutit paisuda. Lisa lahtiklopitud munad ja peenestatud sibul. Sega kõik ained mikseri tainakonksudega kokku. Silu lauale asetatud küpsetuspaberit õlise peopesaga. Vajuta hakklihasegu paberil umbes 1 cm paksuseks ristkülikuks, mille pikem külg on 25 cm pikk. Aseta servast sentimeetri kaugusele tihedalt otsakuti kõigepealt juustupulgad, nende kõrvale kirsstomatid või neljaks lõigatud tavalised tomatid, nende kõrvale oliivid. Peale pane basiilikulehti. Keera rull täidisega küljest alustades ja paberit abiks võttes tihedalt kokku nagu rullbiskviit. Silu ühenduskoht ja otsad märgade kätega. Tõsta koos paberiga piklikku ahjuvormi, liitekoht allpool. Silu pind märja peopesaga siledaks. Küpseta 200 °C ahju keskosas umbes 35 minutit. Kui pind kipub lõpupoole liialt pruunistuma, kata rull fooliumiga. Täidetud rull maitseb ühtviisi hästi nii kuumalt kui külmalt. 


Kiievi kotletid
 
4 suurt broilerifileed
soola
jahvatatud valget pipart
Täidis:
u 60 g külma võid
1 sl peenestatud siledalehelist peterselli 
1 sl sidrunimahla
soola
purustatud musta pipart
Paneering:
1 dl jahu + soola ja pipart
1-2 muna
2 dl riivsaia

Lõika külmast võist neli pulgakest, veereta petersellihakkes ja pane vähemalt pooleks tunniks sügavkülma. Eemalda ettevaatlikult väikesed sisefileed ja pane eraldi. Tee laiateralise terava noaga välisfileede kõige paksemasse kohta sisselõige nii, et saad filee avada nagu raamatu. Pane avatud välisfileed ja ka sisefileed kahe toidukile vahele ja klopi sõrmenukkide või lihahaamri sileda poolega võimalikult õhukeseks. Maitsesta sidrunimahla, pipra ja soolaga. Aseta liha keskele külmunud või ja selle peale õhukeseks töödeldud sisefilee, suru viimane väga tihedalt võipulgakese ümber. Tõmba seejärel tugevasti keskele kokku kõigepealt välisfileede lühemad, seejärel ka pikemad servad; kinnita puust kokteilitikkudega.
Kasta rullid kõigepealt maitsestatud jahusegusse, seejärel kergelt lahtikloptud munasse ja lõpuks riivsaiasse. Ühessegi paneeringukihti, eriti aga jahusse ei tohi jääda pisematki ava, kuna või voolaks friteerimisel kotleti seest välja. Lao rullid taldrikule ja pane paariks tunniks külma, et paneering korralikult kinnituks. NB! Kui on kiire, kasuta sügavkülma. Friteeri kotlette ühe- või kahekaupa 175 °C-ni kuumutatud õlis (saiatükk hakkab õlis otsekohe särinal pruunistuma) 8 minutit. Hoia valmisrulle lahtise uksega kuumas ahjus, mitmekordse köögipaberi kihiga kaetud ahjuplaadil. Rullid püsivad kuumad ja vabanevad niiviisi liigsest õlist. 


Hakkliharullid fetajuustuga

0,5 kg hakkliha
1 väike sibul
1 sl õli
1 dl jämedat riivsaia
2 dl vett
1 muna
0,5 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
100 g fetajuustu või fetakit
1 sl kuivatatud basiilikut
 
Sega riivsai veega. Peenesta sibul ja kuumuta väikesel tulel 5 minutit. Sega riivsaia juurde muna, sibul, lahtinäpitud hakkliha ja maitseained. Kuna fetajuust on soolane, ole soolaga tagasihoidlik. Sega tainaks, tõsta see õliga määritud küpetuspaberile ja patsuta 20x30 cm suuruseks ruuduks. Jaga ruut 10x10 cm tükkideks, raputa igaühele basiilikut ning aseta ühele servale 8 cm pikkusteks kangideks lõigatud fetaki või fetajuustukuubikud. Keera hakkliha laia noaga juustu ümber, silu ühenduskoht ja otsad märja käega kinni. Lao küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile, pintselda kergelt õliga ning pruunista mõlemalt poolt grillelemendi all või lase ahju maksimumkuumusel kiiresti pruunistuda. Küpseta seejärel 200 °C juures veel 10-15 minutit. Serveeri koos kreeka jogurtikastme ehk tzatzikiga, mis valmib kõige kiiremini maitsestamata jogurtist ja Estrella kuivkastmest.


Ananassi-tshillitäidisega seafilee

800 g sea välisfileed
soola
Täidis:
2 väikest karpi purustatud ananassi
1 suure porru hele osa
3 sl võid
1 purk Uncle Ben’s Extra Spicy kastet köögiviljadega
1 tl tärklist
1,5 tl soola
 
Hõõru liha pealispind soolaga. Lõika porru hele osa peeneks ja pane pannile koos paari lusikatäie ananassileeme ja võiga; hauta madalal kuumusel, kuni vedelik aurustub ja porru on pehme. Lase jahtuda, sega juurde sool, 1 dl tshillikastet, tärklis ning kuivaks pigistatud ananass. 
Tee fileesse kitsa terava noaga paar sügavat pikisuunalist sissetorget. Suru umbes 1 cm läbimõõduga pulk kordamööda mõlemasse lõikesse ning pikenda ja laienda avasid ettevaatlikult, väldi kinnise otsa  läbitorkamist. Täida ananassi-porruseguga, sule avaused kokteilitikkudega ja aseta rull kitsasse kõrgesse ahjuvormi. Määri pind kastmega ja pane kogu ülejäänud täidis rulli kõrvale vormi, lisa ka veidi vett. Küpseta 200 °C ahju keskosas 90 minutit, alguses fooliumiga kaetult, viimane pooltund lahtiselt. Paki filee uuesti fooliumisse ja lase 20 minutit lõikelaual seista, et lihamahlade liikumine peatuks. Lõika seejärel paksudeks viiludeks ning serveeri koos ananassitäidisega.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
bria 18.juuni 2009 21:32
hästi hea
1