Pannkoogid ja vahvlid

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Kaubanduskeskustes hõljuvad vanilliaroomid on valla päästnud tõelise vahvlibuumi. Huvi keskpunktis on just marketivahvliteks kutsutavad paksud krõbedad vahvlid. Mujalgi maailmas populaarsed vahvlid, mille  eritunnus on ovaalne kuju ning söömisel hamba all ragisevad suhkrutükikesed, pärinevad Belgiast Liège’i linnast. Õigeid suhkruvahvleid saab teha ainult väga sügava ruudustikuga aparaadi abil, mida nimetatakse belgia vahvlimasinaks.

Suuremas valikus pakutakse lillekujulise plaadiga aparaate, mida kutsutakse skandinaavia vahvlipannideks. Nendega saab küpsetada suhteliselt õhukesi, kuid siiski kärjemustrilisi vahvleid, mis aga niiskema ilmaga kipuvad muutuma pehmeteks pannkookideks. On ka kolmandat liiki vahvlimasinaid, mis küpsetavad peene joonmustriga õhukesi, kuumalt toruks või torbikuks keeratavaid vahvleid. Sellest tüübist on meil esindatud Severini aparaat, mida väliselt eristab korpusel olev vahvlituutu ja avamisel ümmargused, peaaegu siledad küpsetusplaadid.
Miks on pannkoogid ja vahvlid seekord ühte patta pandud? Vastus on lihtne: kõiki retsepte on võimalik kasutada nii pannkookide kui ka vahvlite küpsetamiseks. Mõnikord on vaja teha korrektiive taina paksuse osas; vajadus selle järele selgub aga juba esimese proovikoogi või -vahvliga. Suhkruvahvlid on ehk ainsad, mis ei pruugi pannil kõige paremini õnnestuda.
Jahuta kõiki vahvleid ainult restil, milleks parema puudumisel sobib isegi praeahju oma. Umbsel pinnal jahtudes saavad vahvlitest mustrilised pannkoogid.


Liege’i suhkruvahvlid

6 dl jahu
1,5 dl käesooja piima
35 g presspärmi
1 suur muna + 2 munarebu
näputäis soola
1 tl vanillsuhkrut
200 g pehmet küpsetusmargariini
250 g Dansukkeri pärlsuhkrut

Lahusta pärm väheses käesoojas piimas. Sõtku kätega või töötle masinaga vähehaaval juurde jahu, toasoojad munad ja vanillsuhkur. Lisa väikeste portsjonite kaupa pehme rasvaine ja lõpuks suhkur. Pane kaetuna 30 minutiks sooja kohta seisma. Lase vahvlipann hästi kuumaks. Võta mõõtekopsikuga napp detsiliiter tainast ja pane plaadi keskele; küpseta kuldpruuniks. Enne esimese vahvli küpsetamist võiks plaati määrida, hiljem pole enam vaja, sest tainas on väga rasvane.


Brüsseli munavahvlid pärmiga

40 g presspärmi
5 dl käesooja piima
8,5 dl jahu
0,5 tl soola
5 dl käesooja gaseeritud mineraalvett
8 toasooja muna
 
Lahusta pärm käesoojas piimas. Sõelu jahu suurde tainakaussi ja tee jahukuhja keskele süvend. Kalla sinna pärmilahus ja sega ained läbi. Lisa ka sool, mineraalvesi ning munarebud, töötle ühtlaseks. Vahusta munavalged tihedaks elastseks vahuks, kalla taina peale ja tõsta ettevaatlikult alt ülespoole segamini, kuni enamik valget värvust on kadunud. Lase soojas kohas kinnikaetult kahekordseks kerkida (umbes 20 minutit) ja alusta kohe küpsetamist.


Brüsseli vahvlid õllega

5 dl jahu
näputäis peenikest soola
0,5 l heledat õlut
0,5 dl õli
2 muna
   
Neid vahvleid pakuti 1962. aastal New Yorgi maailmanäitusel Belgia paviljonis, kus saavutasid tänini kestva populaarsuse. Sega jahu soolaga ja lisa ülejäänud ained, mikserda kergelt läbi. Kui soovid magusamaid vahvleid, lisa 1 sl riivitud sidrunikoort, 0,5 tl sidrunimahla ja 1 tl vanillsuhkrut. Lase seista 2 tundi toatemperatuuril või kinnikaetult järgmise päevani külmkapis.


Küüslaugusõbra kartulivahvlid

2 jahust kartulit (kooritult umbes 300 g)
4 küüslauguküünt
0,5 dl head toiduõli
1,5 dl toasooja piima
2 suurt muna
2,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
soola
jahvatatud muskaati
 
Keeda kooritud ja tükeldatud kartulid väheses vees pehmeks. Vahepeal peenesta küüslauk ja kuumuta väga madalal kuumusel õlis kuldkollaseks, ära lase pruunistuda. Tõsta kartulid mikserdamiskaussi, kalla peale jahtunud küüslauguõli ja mikserda ühtlaseks. Lisa mikserdades 0,5 dl kartulikeeduvett, piim ja munad. Sega jahu ja maitseained küpsetuspulbriga, kalla taina peale ja tõsta ühtlaseks. Pane kuumale skandinaavia tüüpi vahvlipannile kuhjaga detsiliiter tainast ja aja see peaaegu äärteni laiali. Küpseta krõbedaks.


Õuna-kohupiimakoogid

4 dl piima
150 g kohupiima
2 muna
2,5 dl jahu
2 sl suhkrut
1 tl kaneeli
1 tl vanillsuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
3 väiksemat haput õuna

Sega kõik ained peale õunte tainaks. Lõika õunad võimalikult õhukesteks sektoriteks. Küpseta avadega pannil madalal kuumusel väikesed paksud koogid. Kuni kookide alumised pooled küpsevad, kata pealmised küljed ühe kihi õunaviiludega. Pööra koogid ringi ja lase läbi küpseda. Serveeri koos suhkru ja kaneeliga maitsestatud vahukoorega.


Porgandipannkoogid

3 muna
5 dl piima
1 dl jahu
2 dl täisterajahu
4 dl peenelt riivitud porgandit
1 tl soola
50 g sulatatud võid
 
Mikserda kokku munad, veidi piima ja jahu; lisa ülejäänud jahu järk-järgult, nii ei teki tükke. Koori ja riivi porgandid (umbes 3 keskmist) ja lisa tainasse, maitsesta soolaga ja lisa sulavõi. Küpseta madalal kuumusel  paksud pannkoogid.


Spinatipannkoogid

1,5 dl keedetud riisi
5 dl piima
2,5 dl jahu
2 muna
1 tl soola
0,5 dl kuivakspigistatud sulanud spinatit
3 sl õli
 
Mikserda kõik ained tainaks. Küpseta väikesed paksud koogid.


Mõnusad maisikoogid

3,5 dl piima
200 g külmutatud või konservmaisi
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 muna
75 g sulatatud küpsetusmargariini

Töötle mais püreeks koos vähese piimaga. Kalla segu kaussi ning lisa soola ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega juurde lahtiklopitud munad ja lase poolt tundi seista; lisa sulatatud ja jahtunud margariin ning küpseta väikesed paksud koogid.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa