Peaosas on pasta

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Toredad torud, spiraalid, liblikad, tähekesed, lintnuudlipesad, inglijuuksed ja teokarbid. Kõik need vigurid maitsevad õigesti valmistades uskumatult mõnusalt. Just sellepärast ei maksa õiget kõvanisupastat kasutada pelgalt kartuli aseainena, vaid anda talle igati väljateenitud peaosa.
Itaalias tähendab pastaroog üldjuhul suurt kuhja spagette, lintnuudleid või pennet, mille peale tõstetakse napp kogus suhteliselt paksu, pikalt keedetud ja hõrgutavalt maitsestatud kastet. Mujal maailmas on pastakuhi väiksem ja kastmekogus suurem, sest kastmed on nõrgema maitsega.
Igal juhul tasub segada kastet pastasse parajasti nii palju ehk õigemini nii vähe, et see rooga ei uputaks ning et kõvanisu meeldiv maitse oleks selgesti tunda.


Pasta keetmise lihtsad reeglid

* Eelista Itaalia päritolu pastat, mis on meil pakutavatest parim.
* Võta keetmiseks suur keedunõu ja küllaldaselt vett, arvestades 100 grammi kuiva pasta kohta vähemalt liitri vett.
* Ühele sööjale arvesta 50 grammi kuiva pastat.
* Lase vesi ägedalt keema.
* Uuri pakendilt, kui palju aega kulub pasta keetmiseks al dente ehk kuni pasta osutab hambale veel kerget vastupanu.
* Kalla keenud pasta suurele sõelale. Kuumalt serveeritavat kõvanisupastat pole tarvis loputada, küll aga vajab külma veega ülekallamist salatitesse segatav pasta.
* Kalla pasta keedunõusse tagasi, nirista peale veidi õli ja tõsta kokkukleepumise vältimiseks hästi läbi.
* Ideaalvariandis ootab valmis lisand või kaste pasta järele, mitte vastupidi. Pasta on parim kohe pärast keetmist ja nõrutamist.


Kirju pastasalat

200 g kõvanisuspiraale
2 sl head õli
200 g värsket kurki
2 magushaput õuna
1 sl sidrunimahla + 1 sl vett
2 suurt tomatit
200 g kuumsuitsulõhet või taist sinki
Kaste:
2 dl maitsestamata jogurtit
0,5 dl põletavmagusat idamaist tshillikastet
0,5 tl soola
peenestatud tilli

Keeda pasta al dente rohkes vees, kuhu võib lisada ühe koorimata küüslauguküüne. Lase pasta sõelal nõrguda ning sega siis kausis õliga. Lõika tomatid sektoriteks, pikuti poolitatud kurk aga viiludeks. Lõika kooritud õunad sektoriteks ja niisuta tumenemise vältimiseks lahjendatud sidrunimahlas. Lõika kala või sink tükkideks. Aseta ained rühmiti madalale vaagnale. Sega kastmeained kokku ja serveeri eraldi kannust.


Täidetud jumbo-teokarbid

16 suurt teokarpi
Külm suupiste:
200 g küüslauguga Creme Bonjouri
50 g päikeseskuivatatud tomateid õlis
1 kuumtöödeldud kanafilee
Kaunistus vaagnale:
värsket basiilikut või punet
Kuum täidis:
400 g külmutatud spinatit
350 g kodujuustu
purustatud musta pipart
jahvatatud muskaati
soola
Ahjuvormi:
0,5 l omatehtud või ostetud tomatipõhjalist pastakastet
100 g riivjuustu

Külma suupiste jaoks keeda teokarpe, nagu pakendil kirjas, kuuma roa jaoks lõpeta keetmine 2 minutit varem.
Külm suupiste vajab vaid seguga täitmist. Kuuma roa jaoks lase sulanud spinat sõelal kuivemaks nõrguda. Sega juurde kodujuust ja lahtiklopitud muna ning maitsesta tugevalt. Täida teokarbid ja lao väiksesse ahjuvormi, kuhu on kallatud pastakaste. Riputa üle riivjuustuga ja kuumuta ahju keskosas 175 °C juures umbes 20 minutit ehk kuni juust sulab.


Pastakook juustu ja tomatiga

200 g väikesi sarvekesi või teokarpe
3 dl piima
4 dl vett + 2 kanaleemekuubikut
2 sl õli
1 dl jahu
0,5 tl soola
250 g riivjuustu
1 purk purustatud tomateid
0,5 tl kuivatatud basiilikut
0,25 tl purustatud musta pipart
veidi jahvatatud muskaati
näputäis Cayenne’i pipart
Pinnale:
1 dl jämedat riivsaia
1 dl riivitud parmesani või campanello juustu

Määri lahtikäiv koogivorm pehme margariiniga ning raputa üle riivsaiaga. Keeda pastat mõni minut vähem kui pakendil märgitud. Lase piim ja kanaleem peaaegu keema tõusta. Aja õli pannil keskmisel kuumusel tuliseks ning kuumuta selles jahu pidevalt segades umbes minut, lisa peene nirena kuum piimasegu. Sega pliidilt tõstetud kastmesse tomatihoidis, riivjuust, maitseained ja sarvekesed, tõsta segu ettevalmistatud vormi. Sega riivsai riivjuustuga ning puista roale. Küpseta 175 °C ahju keskosas 30-35 minutit, lase 20 minutit fooliumi all jahtuda. Paku juurde häid küpseid tomateid.


Broilerilasanje pesto-juustukastmega

9 lasanjeplaati
Broileritäidis:
0,5 kg broilerifileed
sibulapulbrit
jahvatatud kuivatatud küüslauku
Juustukaste:
3 sl õli
5 sl jahu
8 dl piima
200 g juustu Merevaik
1 dl pestokastet
0,5 tl purustatud musta pipart

Lõika broileriliha väikesteks tükkideks, maitsesta sibula ja küüslauguga ning pruunista väheses õlis. Kuumuta jahu uues õlis kuldkollaseks, kalla juurde külm piim ja kuumuta segades paksenemiseni. Lisa pestokaste ja pipar ning väikeste portsjonitena juust. Kuumuta segades, kuni juust on sulanud. Kaste olgu üsna vedel. Tõsta sobiva suurusega kandilise vormi põhja veerand juustukastmest ja veerand lihakogusest; kata kolme lasanjeplaadiga. Korda sama veel kaks korda ja kata viimased lasanjeplaadid juustukastmega. Aseta vormi peale lahtine fooliumitükk ja küpseta 200 °C juures 45 minutit. Tõsta ahjust ja lase enne serveerimist 10 minutit järelvalmida.


Penne araabiapärases kastmes

400 g pennet
Tomati-köögiviljakaste:
1 suur sibul
jahvatatud kuivatatud küüslauku
2 sl õli + 2 sl vett
2 purki purustatud tomateid
2 porgandit
1 sellerivars
1 lihaleemekuubik
purustatud musta pipart
2 tl suhkrut
1 tl pitsamaitseainet
maitse järgi Cayenne’i pipart
2 sl parmesani juustu

Kuumuta peenestatud sibulat õli ja vee segus madalal kuumusel 5 minutit, lisa siis ülejäänud ained peale juustu ning lase haududa ilma kaaneta 30-40 minutit.
Töötle kaste sauseguri abil püreeks ja sega juurde kuum al dente pasta. Riputa peale parmesani juustu ja serveeri kohe.


Kodune munapasta ehk pasta all´uovo

6 dl sõelutud nisujahu
veidi soola
12 munarebu või 6 L-suurusega muna
6 sl mahedamaitselist õli (näit viinamarjaseemneõli)
jahu üleriputamiseks

Töötle ained köögikombainis või võimsa mikseri tainakonksudega ühtlaseks tainaks, veereta palliks, mähi toidukilesse ja lase töölaual vähemalt 30-40 minutit seista. Rulli seisnud tainas väga õhukeseks plaadiks ning riputa 10 minutiks tooli seljatoele kuivama.
Taina värvimine. Kui soovid rohekat tainast, lisa sellele 2 kuhjaga supilusikatäit sulatatud ja kuivaks pigistatud külmutatud spinatit, punase taina jaoks aga klopi munade hulka 1 dl paksu tomatipastat. Tugevalt värvib ka punase peedi mahl. Kollaseks saab pasta safrani või kurkumiga. Toredasti rohelisekirju pasta saab, kui lisada tainale paar lusikatäit hästi peeneks lõigatud siledaid petersellilehti või basiilikut.
Lasanje jaoks lõika tainas oma ahjuvormi suurusteks või väiksemateks plaatideks ning lase neil täiendavalt veidi kuivada. Pane kaks-kolm tainaplaati keevasse, vähese õliga vette, keeda kolm minutit, loputa külma veega. Aseta plaadid ühe kihina karedale rätikule kuivama ja kasuta kindlasti ära samal päeval.
Lintnuudlite jaoks keera jahuga ülesõelutud tainas rulliks ja lõika terava noaga 3-5 millimeetri laiusteks tükkideks. Haruta need kareda käteräti peale lahti, lase 30 minutit kuivada, keeda 2-3 minutit rohkes soolaga maitsestatud vees, kuhu on lisatud lusikatäis õli.
Ravioolide jaoks jaga tainaplaat kaheks ühesuuruseks tükiks. Aseta ühele tükile 2-3 cm suurused täidisekuhjad nii, et nende välisservade vahele jääks umbes 2 cm. Määri kogu vaba pind üle lahtiklopitud munaga, laota peale teine tainatükk. Vajuta kogu vaba tainas täidisekuhilate vahelt tugevasti kinni, esiteks ühes, siis teises suunas. Lõika padjakesed üksteise küljest lahti terava noa või sakilise tainarattaga. Keeda ravioole paari-kolmekaupa umbes 5 minutit, tõsta taldrikule. Ravioolide täidiseks kasutavad itaallased kõige sagedamini spinati-kodujuustutäidist.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
patsik234 28.juuli 2009 19:16
super! :)
1