Täna ilma tordita

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Oi kui sageli peab kostitaja laualt ära kandma peaaegu terveks jäänud uhke tordi või kahetsusega vaatama taldrikutele nukrutsema jäetud kopsakaid koogiviile.Milline järelroog suudaks hõrgutistest küllastunud sööjates tekitada uut huvi ja isu? Kui pakuks midagi ootamatut ja erinevat?

Toorjuustu-marjaparfee

2,5 dl vahustuvat vanillikastet või rõõska koort
koore puhul 1 tl vanillsuhkrut
200 g maitsestamata toorjuustu
2 sl tuhksuhkrut
400 g külmutatud marju
2 dl tuubi-shokolaadikastet (Ohoj)

Mikserda toasoe toorjuust tuhksuhkruga kohevaks, lisa vahustatud kooreasendaja või vanillsuhkruga maitsestatud vahukoor. Töötle külmunud marjad kannmikseris või köögikombainis väiksemateks tükkideks ja lisa juustusegusse. Vooderda piklik metallist keeksivorm toidukilega, kalla segu vormi ja pane järgmise päevani külmutisse. Pool tundi enne serveerimist võta vorm jahekambrisse. Paku juurde shokolaadikastet.


Küpsetatud juust marjade ja iirisekastmega

250 g Kavastu küpsetatud juustu
Iirisekaste pohladega:
1 dl kohvikoort
1 dl fariinsuhkrut
3 dl külmutatud pohli, jõhvikaid või sõstraid

Lõika küpsetatud juust kolm- või nelinurkadeks. Kastmeks sulata pruun suhkur rõõsas koores madalal kuumusel ja pidevalt segades, seejärel lase 5 minutit vaikselt keeda. Tõsta pliidilt ja sega juurde külmunud marjad, lase paar minutit seista ja nirista juustutükkidele.


Shokolaadi-kohupiimamuss

0,5 dl tulist vett
100 g piimashokolaadi
200 g kohupiima
2 tl brändit või viskit
2 dl vahustuvat vanillikastet või rõõska koort
Kaunistuseks:
shokolaadipuru

Mikserda vanillikaste või koor kõvaks vahuks ja pane külma. Pane tükikesteks murtud shokolaad kuuma vette ja sega, kuni shokolaad sulab. Mikserda vähehaaval juurde läbi sõela surutud kohupiim ning alkohol. Kalla vahukoor jahtunud kohupiimavahule ja tõsta segamini. Jaga magustoidunõudesse ja hoia serveerimiseni külmas. Kaunista shokolaadilaastude ja/või vahukoorega.


Jäätis ja marjad beseekatte all

5 dl vanillijäätist
Kaste:
2 dl pehmeid hapukaid marju
0,5 dl vett
0,5 dl suhkrut (külmutatud marjadele veidi rohkem)
Besee:
3 munavalget
5 sl tuhksuhkrut

Keeda marju koos vee ja suhkruga, kuni vedelik muutub siirupitaoliseks. Jaga segu nelja kuumuskindlasse anumasse ja tõsta külmkappi. Võid kasutada ka paksu punast moosi. Vahusta munavalged tuhksuhkruga tihedaks vahuks. Lõika külmutist võetud jäätis tükkideks ja jaga jahtunud marjakastmele. Kata anumad munavahuga nii tihedalt, et kuskile ei jää ühtegi pragu. Pane kohe ahju kuuma grillelemendi alla keskmisele restile ja kuumuta paar minutit ehk kuni besee tipud tõmbuvad pruunikaks. Serveeri kohe.


Puuvilja-kohupiimavaht

6 küpset hurmaad
sidrunimahla
2 sl suhkrut
250 g kohupiima
2,5 dl vahustuvat vanillikastet
2 sl või rohkem suhkrut
 
Töötle pooled viljad sauseguri abil püreeks, ülejäänud lõika tükikesteks. Sega kokku ja maitsesta sidrunimahlaga. Suru kohupiim läbi sõela ja mikserda koos suhkru ja vähese vanillikastmega kohevaks. Sega juurde ka ülejäänud vahustatud kaste. Tõsta anumatesse kihiti kohupiimavahtu ja puuviljasegu ning serveeri kohe. Hästi sobivad selle magusroa valmistamiseks ka virsikud ja aprikoosid.


Kohvi-shokolaaditarretis toorjuustuga

2 tl zhelatiini
2 sl vett
1,5 dl väga kanget kohvi
1 sl kakaopulbrit
1 sl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
50 g mõrushokolaadi
0,5 dl suhkrut
200 g maitsestamata toorjuustu
Kaunistuseks:
vahukoort
mõrushokolaadi

Sega kakaopulber mõlema suhkruga, lisa vähehaaval ja pidevalt segades kuum kohv, lase jahtuda. Paisuta zhelatiin külmas vees, sulata kuumas veevannis ja sega kohvi-kakaosegusse. Mikserda toasoe toorjuust kohevaks, lisa noaga jämedaks hakkeks tükeldatud shokolaad ning mikserda kokku tarduma hakkava kohvi-kakaoseguga. Jaga serveerimisanumatesse ja lase paar tundi jahedas tarduda.


Riisi-puuvilja järelroog

1 kotike Uncle Ben’s eeltöödeldud riisi
0,5 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
2 sl sidrunimahla
2 apelsini või 4 väikest mandariini
2 pehmet magusat õuna
2 dl vahustuvat rõõska koort või kooreasendajat

Keeda riisi 30 minutit, kalla kotist sõelale ja jahuta rohke külma vee all, lase hästi nõrguda. Maitsesta riis mõlema suhkru ja sidrunimahlaga, sega hulka pisikesed õuna-, apelsini- ja mandariinitükid. Vahusta koor, kalla riisisegule ja tõsta ettevaatlikult segamini. Serveeri kohe.


Valge shokolaadi-jogurtimaius

1 dl kohvikoort
1 tl vanillsuhkrut
200 g valget shokolaadi
200 g maitsestamata jogurtit
2 tl zhelatiini
2 sl piima
Kaunistuseks:
marju
tuhksuhkrut

Kuumuta koor umbes 40 °C-ni, tõsta pliidilt. Lisa vanillsuhkur ja väikesteks tükkideks murtud shokolaad, sega, kuni shokolaad sulab. Lisa jogurt ning piimaga paisutatud ja kuumas veevannis sulatatud zhelatiin.  Jaga anumatesse, kata toidukilega ja hoia serveerimiseni külmas. Kaunista pehmete marjade või kompotipuuviljadega.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa