Köögiprii nädalalõpp

Allikas: Eesti Naine Autor: Maire Suitsu
Targu talitades saab igapäevase kokkamise kõrvalt valmis teha ka järgmise ja isegi ülejärgmise päeva lõunaroa. Nii võib usin perenaine nautida pikka priid nädalalõppu. Vaja ainult hakkida värske suvine salat.

Hakklihast hõlpsasti ja hulgi
 
Neljale sööjale kaheks söögikorraks:
1 kg lahjemat hakkliha
200 g paksu hapukoort
purustatud musta pipart
1 pakk Knorri Prantsuse sibulasuppi
1 dl riivsaia
1 dl vett
1 muna
maitse järgi soola
Lisand:
Pihvidele (pool tainakogust):
2 keskmist lihatomatit
2 väiksemat kollast paprikat
Lihapallidele (pool tainakogust):
300 g mozzarellat

Sega hapukoor, kuivsupp, riivsai ja vesi ning lase paisuda. Sega juurde hakkliha ja muna, maitsesta pipraga. Vormi poolest segust 8 lamedat pätsi, pruunista pannil mõlemalt pool ja lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Aseta igale pätsile paprikakaunast lõigatud rõngas, selle sisse aga tomatiketas, riputa peale veidi pipart ja soola ning küpseta ahju keskosas 200 °C juures 15 minutit. Paku koos värskete kartulite, jogurtikastme ja röstitud rukkileivaga.
Lihapallide jaoks pane 8 pikka puuvarrast aegsasti külma vette ligunema. Vajuta mozzarellatükid lihapallidesse. Torgi pallid varrastele nii, et varras läbib juustukuubiku. Küpseta ahjus 225 °C juures 20 minutit. Serveeri koos kuskussisalatiga.


Õuna-jogurtikaste

2 dl paksu maitsestamata jogurtit
2 kõva viljalihaga õuna
2 suvisibulat koos vartega
1 sl õunaäädikat
1 sl vedelat mett
soola
purustatud musta pipart

Riivi kooritud õunad jämeda riiviga, peenesta suvisibulate valge osa ja lõika varred õhukesteks rõngasteks. Sega kõik kokku ja lase paar tundi külmas maitsestuda.


Kuskussisalat köögiviljadega

4 dl kuskussi
6-7 dl keeva vett
3 sl viinamarjaseemneõli
1 tl soola
Köögiviljasegu:
1 väike suvikõrvits
1 sibul
2 sl viinamarjaseemneõli
1 väike purk ananassitükke omas mahlas
1 punane paprika
1 kollane paprika
peotäis musti kivita oliive
Maitsekaste:
0,5 dl Teriyaki kastet
0,5 dl ananassihoidise leent
1 sl sidrunimahla
1 sl mett
1 tl soola

Lõika sibul peeneks, suvikõrvits ja paprikad ribadeks. Kuumuta köögiviljad pannil õlis madalal kuumusel peaaegu pehmeks. Lisa oliivirõngad, nõrutatud ananassitükid ja omavahel segatud kastmeained.  Kuumuta segades umbes minut. Kalla kuskuss pliidilt tõstetud keeva vette, lisa õli ja sool, sega läbi ja jäta mõneks minutiks kaane alla. Kobesta paisunud kuskuss kahvliga kohevaks ja sega juurde köögiviljad. Lase külmas kinnikaetult vähemalt tund aega maitsestuda. Salat säilib külmikus paar-kolm päeva.


Marineeritud kartulisalat

Salat:
800 g keedetud värskeid kartuleid
2 suuremat suvisibulat koos vartega
Vinegrettkaste:
1 dl õli
2 sl sidrunimahla
0,5 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
veidi suhkrut

Keeda kartulid pehmeks, lõika kuumalt sektoriteks ja pane kaanega karpi. Lahusta sool ja suhkur sidrunimahlas, lisa pipar ja õli, klopi segamini ja nirista tihedate siksakkidena kartulite peale. Lase külmkapis paar tundi või järgmise päevani maitsestuda, keerates karpi mõne korra ettevaatlikult teistpidi. Enne serveerimist puista peale rohelist sibulat.


Hõrgutav ahjuforell

600 g forellifileed
0,5 tl purustatud musta pipart
Katmiseks:
3 keskmist tomatit
1 porru valge osa
1 dl rohelisi kivita oliive või kappareid
2 suurt viilu röstsaia
1,5 dl majoneesi
1,5 dl riivjuustu
näputäis küüslaugupulbrit
veidi soola
Kaunistuseks:
tilli
sidrunisektoreid

Aseta filee rasvainega määritud ahjuvormi, nahk allpool; maitsesta pipraga. Lõika porru, tomatid, röstsai ja oliivid peeneks, sega ülejäänud ainetega. Tõsta kattesegu kalale ja küpseta 200 °C juures 25-30 minutit. Serveeri kuumalt keedetud kartulite või riisiga, jahtunult röstsaiaga.


Kala-kodujuustutarretis

300 g puhastatud kuumsuitsu- või kergsoolakala
3 dl paksu maitsestamata jogurtit
300 g kodujuustu
kimbuke rohelist tilli
0,25 tl purustatud musta pipart
4 tl zhelatiinipulbrit
2 sl sidrunimahla + 2 sl vett
Lisandiks:
suvisibulat või murulauku

Lõika kala väikesteks tükkideks ning sega jogurti, kodujuustu, pipra ja peenestatud tilliga. Paisuta zhelatiin lahjendatud sidrunimahlas ja sulata kuumas veevannis. Lisa leige segu peene nirena ülejäänud ainete hulka, kata kinni ning pane vähemalt neljaks tunniks külma. Paku juurde kuumi keedukartuleid.
NB! Kala võib asendada kupatamist mittevajavate seentega, mis on tükeldatud ja kuival pannil läbi kuumutatud.


Roheline pastaroog

0,5 kg spiraalpastat
2 sl õli
1 väike suvikõrvits
1 suur roheline paprika
Ürdipesto:
1 dl viinamarjaseemneõli
suur peotäis siledaid petersellilehti
3-4 värsket basiilikutaime
veidi värsket punet
2 küüslauguküünt
soola
purustatud musta pipart

Töötle maitsetaimede lehed, tükeldatud küüslauk ja õli purustajas ühtlaseks seguks, maitsesta soola ja pipraga. Lõika paprika ja koorimata suvikõrvits väikesteks tükkideks ja kuumuta pannil mõni minut. Keeda pasta. Sega kuum pasta, köögivili ja kaste kokku. Serveeri kohe koos kuumade vorstikestega või pane karbiga külma. Roog säilib külmas hästi ning sobib kuumal päeval külmaks lõunaroaks.


Vürtsika täidisega munarull

5 dl gaseeritud pudelivett
4 muna
soola
3 dl jahu
2 sl õli või vedelat margariini
Täidis:
400 g valmis hakklihapihve või -pätsi
200 g toasooja maitsestamata toorjuustu
1 purk (300 g) maguspõletavat tshillikastet
Pinnale:
1,5 dl riivjuustu

Mikserda munarulli ained ja lase vähemalt pool tundi seista. Sega tainas põhjalikult läbi ja kalla küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile. Küpseta ahju keskosas 225 °C juures 25 minutit. Kummuta puhtale küpsetuspaberile jahtuma.
Lõika pihvid või pikkpoiss väikesteks tükkideks. Sega täidise ained kokku ja määri segu veidi jahtunud munaplaadile. Keera plaat tihedaks rulliks. Riputa peale riivjuustu ja kuumuta 225 °C juures, kuni juust sulab. Keera rull paberisse ja hoia külmas.


Lihtne tomati-juustupirukas

400 g lehttainast
0,5 kg tomateid
350 g kodujuustu
4 muna
150 g riivjuustu
värsket või kuivatatud basiilikut
1 tl soola
purustatud musta pipart

Kata ahjuvormi põhi ja paari sentimeetri kõrguselt ka küljed tainaga. Laota peale lahtiklopitud munad, kodu- ja riivjuust, tomatirattad. Maitsesta soola ja pipraga, riputa üle basiilikuga. Küpseta ahju alumisel siinil 225 °C juures 25-30 minutit. Serveeri jahtunult.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
katts1111 12.sept 2009 14:17
pane need ühekordsed vormid omakorda veel muffinipanni siis jäävad ilusad.Pabervorm on nõrk(pane siis kasvõi mitu tükki)sellepärast ta ära vajubk
Mari 10.sept 2009 08:48
tegin esimest korda elus muffineid ja ma ei tea mis läks valesti, aga kui panin nad ahju (ühekordsetesse vormidesse) siis need vormid hakkasid külgedelt ära vajuma. :(
Külli 25.aug 2009 20:03
vedelad jäid ikkagi
Külli 25.aug 2009 18:37
väga head tulid . Kuigi ma panin vähem vaarikaid , kuna arvasin ,et äkki tulevad muffinid hapukad.
maroliina 19.aug 2009 18:25
mina tegin maasikatega. muidu see taigen on väga hea. muidu ma panin rohkem kakaod.
NurrMarta 15.aug 2009 19:30
Leena - igasugu marju võib üldjuhul ikka asendada, aga vastavalt peab ehk suhkru kogust korrigeerima vastavalt marjade magususele.
Leena 15.aug 2009 15:34
ma hakkan täna proovima ei tea kas puna sõstraid võib kasutada:):)
Reny 05.aug 2009 14:54
Olen 14 aastane ja mulle meeldib väga kooke ja muud sellist kypsetada ja ka need muffinid tulid väga hästi välja ;) ka mina soovitan .
Marruke 01.aug 2009 21:20
täna tegin neid:), väga maitsvad, soovitan!
hatycat 01.aug 2009 21:05
Kas seda v6iks ka p6ldmarjadega teha? Kuigi need on hapumad..
1